Develi – Kayseri Şeker el ele: Tarımda Türkiye'ye örnek oluyor!
Şeker pancarında yıllardır çözülemeyen en büyük sorun ortadan kalkıyor mu, Develi'de başlayan uygulama, tarımı kökten değiştirecek bir sürecin kapısını mı aralıyor, bu dönüşümü Türkiye için örnek hale getiren asıl detay ne? Ayrıntılar Kayseri Anadolu Haber'de...
Türkiye’de tarıma dayalı sanayinin stratejik ürünlerinden olan şeker pancarında, üreticiyi yıllardır en çok zorlayan su tüketimi, yüksek sulama ihtiyacı ile hem maliyetleri artırıyor hem de toprağın yapısını olumsuz etkiliyordu. Ancak, Kayseri Şeker’in Develi’de başlattığı yeni uygulama ile bu ezber tamamen değişmek üzere gibi görülüyor.
Kayseri Şeker ve Develi üreticisinin ortak hamlesi
Kayseri Şeker’in yürüttüğü saha çalışmaları kapsamında Develi’nin Karacaviran bölgesinde, pancar üreticisi Mustafa Kulak ilk kez toprak altı damla sulama sistemini pancar tarlasına uyguladı. İlk hasadın alınmaya başlanmasıyla birlikte yöntemin pancarda su kullanımını azalttığı ortaya çıktı.
Sudan tasarruf, topraktan verim
Yeni sistemden alınan sonuçla birlikte şeker pancarının yıllardır ‘‘çok su tüketen ürün’‘ algısı da hızla değişmeye başladı. İlk sonuçlar, bu yöntemin kısa sürede tüm üretim bölgelerine yayılabilecek bir modele dönüşeceğini gösteriyor.
Üreticilere sağladığı sulama maliyeti belirgin şekilde düşürmesi, tarladaki iş gücü ihtiyacı minimuma indirmesi, toprak tuzlanması ve çoraklaşma riskini azaltması, yabancı otla mücadele masrafları düşürmesi gibi avantajlarla dikkatleri üzerine çeken sistem, pancar üretiminin sürdürülebilirliğini artırarak sektöre yeni bir standart kazandırıyor.
Doğayı da güçlendiren bir ürün
Şeker pancarı yalnızca sanayi için değil, çevre için de büyük bir değer taşıyor. Bilimsel verilere göre bir hektar şeker pancarı; aynı alandaki bir ormandan daha fazla oksijen üretiyor. Karbondioksiti neredeyse iki kat daha fazla emiyor ve yan ürünleriyle bioetanol ve biyogaz üretiminde kullanılarak fosil yakıt tüketimini azaltıyor.
Türkiye’ye örnek olacak model
Develi’de Kayseri Şeker ile üreticilerin iş birliğiyle hayata geçirilen bu uygulama, şeker pancarı tarımında ‘‘yüksek su tüketimi’‘ devrini kapatırken; daha az maliyetli, daha çevreci ve daha verimli bir dönemi başlatıyor.


