Bir döneme damga vuran bu yiyecek şimdi hastalık yayıyor
Türkiye'de Dubai çikolatası akımından sonra hızla yayılan büyük küçük herkesin sevdiği Antep fıstığı kreması salmonella salgınına neden oldu. Peki salmonella salgını nedir belirtileri nelerdir. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'in bülteninde..
Türkiye’den ihraç edilen Antep fıstığı kreması salmonella salgınına yol açtığı gerekçesiyle ABD’de toplatılıyor. Gıda ve İlaç Dairesi’ne (FDA) ve hastalık kontrol önleme merkezleri (CDC) çok sayıda eyalette yayılan salgını araştırıyor.
USA Today’ın haberine göre FDA, ülke çapında yoptan dağıtımcılar, restoranlar ve yemek servisi noktaları için çevrimiçi olarak satılan bir ürün olan Emek markalı fıstık kremasının en aza iki eyalette salmonella salgınına neden olduğunu duyurdu.
Salmonella salgını nedir?
Salmonella salgını, Salmonella adı verilen bakterinin neden olduğu enfeksiyonun (salmonelloz) çok sayıda kişiye yayılması durumudur. Bu bakteri genellikle kontamine (mikrop bulaşmış) yiyecek veya su yoluyla insanlara bulaşır ve gıda zehirlenmesi gibi belirtilere yol açar.
Salmonella salgınlarının başlıca nedenleri şunlardır:
Çiğ ya da az pişmiş et, tavuk ve yumurta tüketimi, Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri,Kirli su ile yıkanmış meyve ve sebzeler, Gıda üretiminde hijyen eksiklikleri ve hasta kişilerden bulaşır.
Belirtileri nelerdir?
Salmonella enfeksiyonunun belirtileri genellikle bakteriyi aldıktan 6–72 saat içinde ortaya çıkar ve şunları içerebilir:
İshal,karın ağrısı,ateş,bulantı, kusma,b ağrısı
Belirtiler genellikle birkaç gün içinde geçiyor ama bağışıklığı zayıf kişilerde, yaşlılarda ve bebeklerde daha ciddi olabiliyor.
Salgın nasıl yayılır?
Toplu yemek tüketimi yapılan yerlerde,tarım ürünlerinin kirli suyla sulanması,
hayvan dışkısıyla temas (özellikle tavuk, sürüngen hayvanlar),
Korunma yolları
Et, tavuk ve yumurtayı iyi pişirip ,Çiğ gıdalarla pişmiş gıdaları ayırmak,Sebze ve meyveleri iyice yıkamak,El hijyenine dikkat etmek,Pastörize süt ve ürünlerini tercih etmek salgının bulaşmasını önlüyor.
