Bakan Tunç duyurdu: Türk Ceza Kanunu'na yeni düzenleme geliyor!
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda ''15-18 yaş grubu çocuklar için, TCK'nın 31. maddesinde öngörülen ceza indirim oranlarının gözden geçirilmesi'' yönünde çalışmalara başlandığını duyurdu. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...
Geçtiğimiz günlerde Ankara'nın Keçiören ilçesinde meydana gelen ve Hakan Çakır isimli gencin yaşamını yitirmesi ile sonuçlanan olayı ve Ahmet Minguzzi davasını örnek gösteren Bakan Tunç, yeni düzenlemeye ilişkin mesajlar verdi.
4 şüpheli tutuklandı!
Sosyal medya hesabı üzerinden değerlendirmede bulunan Bakan Tunç: ‘’ Ankara’nın Keçiören ilçesinde meydana gelen ve Hakan Çakır adlı genç kardeşimizin hayatını kaybetmesine yol açan elim olay, hepimizi derinden üzmüştür. Olayın ardından yakalanan şüpheliler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca kasten öldürme suçundan başlatılan soruşturma çok yönlü olarak yürütülmekte olup, 4 şüpheli Sulh Ceza Hâkimliğince tutuklanmıştır. Hayatını kaybeden kardeşimize Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına sabır diliyorum'' ifadelerini kullandı.
‘’Asla kabul edilemez''
Şiddetin asla haklı bir meşru gerekçesi olmadığını belirten Bakan Tunç, 18 yaş altı faillerin karıştığı şiddet olaylarında yeni düzenlemeye gidilmesinin gerekli olduğunun altını çizdi. Bakan Tunç: ‘’Şiddet, kimden gelirse gelsin, kime yönelirse yönelsin asla kabul edilemez. Ahmet Minguzzi evladımızın kaybı ve benzer olayların ardından, özellikle 18 yaş altı faillerin karıştığı şiddet olayları, üzerinde titizlikle durmamız gereken bir konu haline gelmiştir. Bu çerçevede çocukların suça sürüklenmesini engellemek ve toplumumuzun huzurunu korumak amacıyla soruşturma, kovuşturma ve infaz aşaması ile ilgili olarak Türk Ceza Kanunumuzda ve bazı kanunlarda yeni düzenleme ihtiyacı doğmuştur'' ifadelerini kullandı.
İndirim oranları yeniden gözden geçirilecek
Bu doğrultuda yapılacak olan düzenlemeyle kanunda öngörülen ceza indirim oranlarının yeniden gözden geçirileceği belirtildi. Öte yandan çocuklara karşı işlenen suçlarda da mevcut kanun maddeleri üzerinden düzenleme gerçekleştirilecek. Bakan Tunç açıklamasında düzenlemeye ilişkin şu ifadeleri kullandı:
‘’15-18 yaş grubu çocuklar için, TCK’nın 31. maddesinde öngörülen ceza indirim oranlarının gözden geçirilmesi, Çocuklara veya bakıma muhtaç bireylere yönelik sistematik kötü muamelelerin cezalarının artırılması, Aile yükümlülüklerinin ihlaline dair suçların yaptırımlarının güçlendirilmesi,
Sosyal inceleme raporlarının çocuk davalarında zorunlu hale getirilmesi ve gerekçesiz olarak alınmamasının önlenmesi, Çocuk hükümlülerin cezalarının çocuk kapalı cezaevlerinde infaz edilmesi ve iyileşme durumunda eğitimevlerine ayrılabilmesi, Çocuklar hakkında verilen koruyucu ve destekleyici tedbirlerin etkin uygulanması için kurumlar arası koordinasyonun artırılması, ihmal veya gecikme gösteren kamu görevlilerine yaptırım öngörülmesi, Çocuğun yararına alınan tedbir kararlarına aykırı hareket eden anne, baba veya sorumlular hakkında etkin yaptırımlar uygulanması gibi kapsamlı düzenlemeler gündemimizdedir''
‘’En kısa sürede tamamlanacak''
Çocuğun yararı gözetilirken aynı zamanda toplumun güvenliğinin de sağlanması gerektiğini belirten Bakan Tunç: ‘’Amacımız, bir yandan çocuğun üstün yararını gözetirken diğer yandan toplumun güvenliğini sağlamaktır. Çocuklarımızı suça sürüklenmekten korumak, mağduriyetlerin önüne geçmek ve ailelerimizin böylesi acıları bir daha yaşamamasını sağlamak için adımlarımızı kararlılıkla atacağız. Üzerinde hassasiyetle durduğumuz düzenlemeleri tüm paydaşlarla istişare ederek en kısa sürede tamamlayacak ve taslak çalışmamızı yasama yılının başlamasıyla birlikte milletvekillerimizin takdirlerine arz edeceğiz'' ifadelerini kullandı. Çalışmaların Meclis'in açılmasının ardından hızla başlaması ve kanunlaşması bekleniyor.