Anadolu'dan Avrupa'ya uzanan lezzet: Menengiç

Karamele benzer kokusu ve çam lezzetiyle bilinen eşsiz içecek Avrupa'dan aldığı tescil onayıyla uluslararası bir değer kazandı. Detaylar haberimizde…

Anadolu'dan Avrupa'ya uzanan lezzet: Menengiç

Hikayesini, doğanın sunduğu özel bitkisiyle alan menengiç, bilimsel adıyla Pistaciaterebinthussakız ağaçgiller familyasından bir çalı türü olup çoğunlukla Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu’nun dağlık bölgelerinde doğal olarak yetişiyor.

Damaklarda tat bırakmaya devam ediyor

Halk arasında çitlembik, çedene veya çıtlık gibi isimlerle anılan bu ağacın meyveleri, kahvenin ham maddesini oluşturarak, yüzyıllardır Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde karamele benzer kokusuyla ve çam lezzetiyle pek çok kişi tarafından severek tüketiliyor.

Anadolu'dan Avrupa' ya uzanan lezzet

Coğrafi işaretli lezzet

Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan menengiç yüz yılı aşkın süredir Elâzığ, Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve Batman gibi şehirlerde, Gaziantep'in geleneksel kahvesi olarak önemli bir yer tutuyor. Gaziantep'in geleneksel içeceği olarak kabul edilen menengiç kahvesi, içeriğindeki eşsiz aromasıyla farklılaşarak hem tarihiyle hem de doğal bileşenleri sayesinde vücudu serbest radikallerden korumaya yardımcı olarak sindirimi destekliyor ve bağırsak sağlığına katkı sağlıyor. Ancak her besinde olduğu gibi menengiç kahvesinin de aşırı tüketiminden kaçınılması gerekiyor.

Anadolu lezzeti menengiç: dünya sahnesinde 

Kavrulmuş ve öğütülmüş meyveler, 20. yüzyılın başlarından beri Avrupa'ya ve dünyaya ihraç ediliyor. Dağlık kırsal kesimlerde doğal olarak yetişen menengiç ağacı (Pistaciaterebinthus), bu özel kahvenin ana ham maddesini oluşturuyor. Halk arasında farklı isimlerle bilinen bu bitkinin meyveleri, kahveye dönüşmeden önce toplanıp kurutuluyor, ardından kavrularak öğütülüyor. Bu kavurma süreci, menengiç kahvesinin karakteristik aromasını ortaya çıkartıyor. 

Anadolu'dan Avrupa' ya uzanan lezzet

Menengiç kahvesi tarifi

Bir fincan süt veya su ile bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi tozunu karıştırıp, kısık ateşte pişirilen bu eşsiz lezzet Türk kahvesi gibi hızlıca hazırlanabiliyor. Özellikle sütle hazırlandığında daha yumuşak ve kremsi bir dokuya sahip olan menengiç, kafeinsiz olmasıyla, kafeine duyarlı olanlar için harika bir alternatif sunuyor. Global bir marka olma yolunda emin adımlarla ilerleyen geleneksel menengiç kahvesi, Anadolu’nun zengin kültürel ve doğal mirasının dünyaya açılması açısından büyük bir rol oynuyor.