Vali Çiçek 'gizli bir cennet gibi' diyerek paylaştı - Kayseri gezilecek yerler...
Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, sosyal medya hesabından Kapuzbaşı ve Yeşilköy Şelaleleri'ni, 'Sanki yeryüzüne saklanmış gizli bir cennet gibi…' diyerek paylaştı. Detaylar haberimizde...
Yahyalı'nın önemli turizm kaynaklarından olan Kapuzbaşı ve Yeşilköy Şelaleleri özellikle yaz aylarında yüzbinlerce turisti ağırlıyor. Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ise, her fırsatta Kayseri'nin ve ilçelerinin turizm yerlerinin ön plana çıkması için yoğun çaba sarf ediyor. Son olarak Kapuzbaşı ve Yeşilköy şelalelerini sosyal medya hesabında paylaşayan Çiçek, 'Sanki yeryüzüne saklanmış gizli bir cennet gibi…' ifadelerine yer verdi.
Çiçek, 'Sanki yeryüzüne saklanmış gizli bir cennet gibi… Kapuzbaşı ve Yeşilköy Şelaleleri doğaya can veren bereketi ve gözleri büyüleyen güzelliğiyle adeta cennetten bir köşe gibi… Bu şehirde görülecek o kadar güzellik var ki sadece bakmanız ve hissetmeniz yeterli…' dedi.
Kapuzbaşı Şelaleleri
Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi durumunda olan Kapuzbaşı şelalesi, görenleri adeta büyülemektedir. İrtifa akışı itibarı ile Uganda'da bulunan Victoria çağlayanı (100mt.) hariç, ABD'de bulunan Niagara'dan 55m., Finlandiya'da bulunan İmarat'dan 25m., Erzurum'daki Tortum'dan 50 m., Antalya'daki Düdenden 25 m. Ve Manavgat'tan 5 m. Daha büyük olan Kapuz Başı şelalesinin aktığı yerin rakımı ise 700 m.dir. Aladağ'ın zirvesinde bulunan kar ve buzullardan beslenmekte ve, ziyaretçilerini yazın sıcaklığında buz gibi çağlayan sularının serinliği ile karşılamaktadır. Zamantı ırmağının iki yanında ve ırmağın üzerini kapatan tabii bir köprünün baş kısmında yer alan 20 mt. yükseklikte Yeşilköy şelalesi vardır. Yine Kapuz Başı Köyü yakınında tepenin doğu ve güneyindeki derin vadi yamaçlarından irili ufaklı büyük bir gürültü ile akan ve görenleri hayrete düşüren vadinin yamacından, Voklüz ayna şeklinde çıkan sular büyük şelale halinde Suarısı deresine dökülerek oradan da Zamantı ırmağına karışmaktadır. Yörede beş tanesi büyük, iki tanesi küçük olmak üzere yükseklikleri 30 ile, 70 mt.'yi bulan ve her biri dereyi besleyecek güçte olan 7 şelale vardır. Ayrıca ilçeye 7km. Uzaklıkta Derebağ Şelalesi de görenleri büyüleyecek derecede bir görkeme sahip oluşuyla, görmek isteyenleri etkileyecek bir doğa harikasıdır. Bölge Kayseri merkezinden 165 km uzaklıkta olup, Yahyalı-Kapuz Başı arasındaki 62 km'lik yolun stabilize olan bölümünde genişleme ve yeni güzergah çalışması bitirilmiştir. Asfaltlama çalışmaları başlamıştır. Büyük bölümü orman içinden geçen yolun manzarası keyif verici. Yorgunluğu alıp götürüyor. Kapuzbaşı Şelaleleri, Aladağ Milli Parkı sınırları içerisindedir. Şelale, Aladağlar trekking parkurunun en güzel durak noktalarından biri. Adana-Kayseri arasındaki Aladağlar geçişini 5 günde tamamlayan gruplar, 4. gün Kapuzbaşı Şelaleleri'nin yanı başında çadır kurup konaklıyorlar. Bölgeye, yaz aylarında gidilmesi tavsiye edilmektedir.
Yeşilköy Şelaleleri
Yeşilköy köyüne 3 km. mesafedeki ziyaret mevkilerinde bulunan şelaleler, Zamantı ırmağının iki yakasından akmakta olup Antalya-Düden şelalesinin benzeri niteliğindedir. Zamantı ırmağının üstünü kapatan tabi bir köprünün baş kısmında yer alan şelalelerin büyüğü 20 m., küçüğü 10 m. Yüksekliğindedir. Günün belirli saatlerinde dönüşümlü olarak çekilen ve geri gelen sularıyla halk arasında bir takım efsanelerin doğmasına yol açan Yeşilköy şelaleleri, turistlerin olduğu kadar son günlerde bilim adamlarının da uğrak yeri haline gelmiştir. Yeşilköy Şelalesinin döküldüğü yer ile bu yerin biraz yukarısında doğal olarak meydana gelmiş iki adet doğal yer köprüsü mevcut olup bu yerlerde Zamantı ırmağı kaybolup tekrar ortaya çıkmaktadır. Oldukça ilginç tabi varlıklardır.