- Haberler
- Güncel
- 822 milyarlık savunma bütçesinde büyük çelişki: Şehit ailelerine düşen pay sadece 38 kuruş!
822 milyarlık savunma bütçesinde büyük çelişki: Şehit ailelerine düşen pay sadece 38 kuruş!
Savunma bütçesi 822 milyara çıkarken, şehit yakınları ve gazilere ayrılan kaynağın neden binde 1'i bile bulmadığı tartışma yarattı. Aşkın Genç'in komisyonda açıkladığı rakamlar büyük bir soru işareti bıraktı. Detaylar Kayseri Anadolu Haber'de...
Milli Savunma Bakanlığı’nın 2026 bütçesi Meclis’te görüşülürken CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, komisyonda yaptığı konuşmayla gündemi sarstı. Genç’in verdiği rakamlar, dev savunma bütçesi içindeki dağılımın çelişki içerdiğini gözler önüne serdi.
‘‘822 milyarın içinde şehit ailelerinin payı binde 1’i bile bulmuyor’‘
Genç’in hesaplamasına göre savunmaya ayrılan her 1000 liralık kaynağın yalnızca 38 kuruşu, şehit yakınları ve gazilere gidiyor. Genç’e göre bu rakam, devletin en kırılgan kesime karşı sorumluluğu açısından kabul edilebilir değil.
‘‘Bu mesele bir bütçe tercihi değildir,’‘ diyen Genç, ‘‘Bu ülkenin şehitlerine ve gazilerine olan borcudur. Bu rakamlarla bu borç ödenmiş olmaz’‘ ifadelerini kullandı.
2024’te 302 milyon TL olan destek programı ödeneğinin, 2026 için yalnızca 315 milyon TL’ye çıkarılmasına dikkat çeken Genç, ‘‘Bu artış enflasyonun yanında yok hükmündedir, yani reel olarak kesinti anlamına geliyor’‘ dedi.
Sınır güvenliği projesi dokuz yılda yüzde 31’e ulaşabildi
Aşkın Genç, konuşmasının devamında yıllardır tamamlanamayan projelere de dikkat çekti.
2015’te başlatılan Sınır Fiziki Güvenlik Sistemi’nin dokuz yılda ancak yüzde 31 seviyesine getirilebildiğini hatırlatan Genç, ‘‘Beton duvar tamamlanmış deniyor ama elektronik güvenlik altyapısı yerinde sayıyor. Bu tablo, koordinasyon ve yönetim sorununa işaret ediyor’‘ dedi.
TSK personeliyle ilgili sorunlar: ‘‘Sorulara hep aynı kalıp yanıtlar’‘
Genç ayrıca TSK personelinin özlük hakları konusunda da uzun süredir çözüm bekleyen birçok başlık bulunduğunu, astsubaylardan uzman çavuşlara kadar geniş bir kesimin sorunlarının sürekli ertelendiğini söyledi.
‘‘Her soruya aynı şablon cümleyle cevap veriliyor. Somut adım var mı? Takvim var mı? Bunlara dair bir açıklama yok’‘ diyerek duruma tepki gösterdi.
Şehit olan askerlerle ilgili sorular yanıtsız: ‘‘Bu iletişim krizi artık sorgulanmalı’‘
Genç’in en sert çıkışlarından biri, Pençe-Kilit bölgesinde metan gazına maruz kalarak şehit olan 12 asker ve Gürcistan üzerinde düşen C-130 uçak kazasında şehit olan 20 askerle ilgili yönelttiği soruların yanıtsız bırakılmasına oldu.
Kayseri'nin Sarız ilçesinde bir askerin de o 12 şehit arasında olduğunu vurgulayan Genç, ‘‘Mağarada ölçüm yapıldı mı? Prosedür uygulandı mı? İnsansız sistem kullanıldı mı? Bu soruların hiçbirine yanıt verilmedi’‘ dedi.
Gürcistan’daki uçak kazasında şehit olan askerlerden 10’unun Kayseri’de görev yaptığını hatırlatan Genç, teknik raporların ve soruşturma detaylarının paylaşılmamasını da eleştirerek, ‘‘TBMM’nin soru yetkisi tamamen devre dışı bırakılıyor. Bu durum kurumsal iletişimde ciddi bir problem olduğuna işaret ediyor.’‘ dedi.
‘‘Savunma siyasetin üstündedir; hesap verebilirlik güçlendirilmeli’‘
Aşkın Genç, konuşmasının sonunda tartışmayı bir siyasi polemik olarak görmediklerini vurgulayarak, '‘Kimse Bakanlığı yıpratmak peşinde değil. Aksine, güçlü, şeffaf ve hesap verebilir bir savunma yapısı hepimizin ortak ihtiyacıdır. Şehit ailelerinin hakkı, TSK personelinin emeği ve bu ülkenin güvenlik projeleri ertelenemez.’‘