Son yıllarda bilgi teknolojileri ve telekomünikasyonda yaşanan devrimler paraya bakışımızı ve harcama alışkanlıklarımızı temelden değiştirmiştir. Alışverişlerimizi tıklamayla veya bankacılık işlemlerini internetten yapmaya alıştık. Artık, mal ve hizmet bedellerini elektronik kartla veya akıllı cep telefonlarıyla ödeyebiliyoruz.
Banlarda hesabı olmayan insanlar bile mobil parayla bir zaman ulaşamadıkları finans hizmetlerine artık ulaşabiliyorlar. Mobil parayla istediğiniz yerden istediğiniz kişiye havale yapabiliyorsunuz.
Günümüzde dünya nüfusunun yarısından fazlasının bir cep telefonu olduğu tahmin ediliyor. Cep telefonu teknolojisinin geometrik yayılışı en çok da gelişmekte olan ülkelerde kendini gösteriyor.
Yeni gelişen teknolojiler bireyle para arasındaki ilişkileri yeniden belirlemesinin yanında, ticaretin doğasını da baştan aşağıya değiştiriyor. Para piyasalarındaki çığırtkanların dönemi gerilerde kalıyor.
Gelişmeler bilgisayarla işlem yapılmasını, finans dünyasının demokratikleşmesini ve insanların pazarlara rahatça girmesini sağlamıştır.
Hisse senedi, tahvil, ileri tarihli işlem ve forex yatırımlarını daha kolay hale getiren internet, müşterilerine piyasaların yolunu açmıştır.
İnternet ticaretini kullananlar zamandan ve giderlerden tasarruf ediyorlar. Bu da kar demektir.
Matematikçiler tarafından modellenen ve önceden belirlenen koşullar gerçekleştiğinde otomatik alım-satım yapan bilgisayar programları kullanılmaya başlandı.
Tabi bu gelişmelerle beraber, gelişmeleri kötüye kullanarak para kazanmak isteyenler de oluyor. Güvenlik zaaflarından çıkar sağlamak isteyen insanlar var.
Posta hesabına gelen e-posta ve sahte internet sitelerine yönlendirme gibi dolandırıcılıklar günlük adli haline geldiler. Bilgisayarınıza Trojen Hours (Truva Atı) programı da yüklenmiş olabilir. Bilindiği gibi bazı Truva Atı programları bilgisayarınızın şifre ve giriş bilgilerini okuyan tarama programları yüklüyorlar.
İnternet kullanıcıları, çeşitli programlar alarak kişisel bilgileri konusunda tedbirli davranmaya ve güvenliklerini artırmaya çalışıyorlar. Ancak internet güvenliği savaşı, yazılımcılarla korsanlar arasında devam edecektir.
Pazar yalnızca zenginlik peşindeki suçluların değil, terörizm veya savaş gibi sebeplerle sistemleri çökertmek isteyenler tarafından bozulmak isteniyor.