TALEB tarafından ortaya atılan “Siyah Kuğu Teorisi” düşük ihtimalli ve yüksek etkili olayları anlatmak için kullanılan bir metafordur.
Siyah Kuğu Teorisi’nin kökeni 17. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. Dünyadaki bütün kuğuların beyaz olduğu kabul edilirken, siyah bir kuğunun görüldüğü haberi herkesi etkilemiştir. Tabi bu durum, sınırlı gözlem ve deneye dayalı olarak yapılan doğrulamaların sınırlı kalacağını anlatmaktadır.
Siyah kuğu olarak tabir edilen olayın bazı temel özellikleri bulunmaktadır;
1.Olay tahmin edilememeli ve geçmişte olduğuna dair de bir kanıt olmamalıdır,
2.Olağanüstü etki gücüne sahip olmalıdır,
3.Olay beklenmedik olmasına rağmen, olaydan sonra kaçınılamaz sebep-sonuç ilişkisi rahatlıkla anlatılabilir olmalıdır.
Günümüzde tahmin edilebilen sıradan olayların etkisini yitirdiğini ve dünyada siyah kuğu gibi özel olayların etkisinin arttığı bir dönem yaşanmaktadır.
Daha iyi anlaşılabilmesi için önemli siyah kuğu olayları aşağıda verilmiştir;
I.Dünya Savaşı, 11 Eylül 2001 Dünya Ticaret Merkezi Saldırısı, Sovyetler Birliği’nin dağılması negatif siyah kuğu örnekleridir.
İnternetin yükselişi, Google’nin başarısı, Microsoft’un devrimi, Aplle’nin telefonu küresel ölçekte büyük etkisi olan pozitif siyah kuğu örnekleridir.
Siyah kuğu olaylarına hazırlıklı olabilmemiz için;
1.Risk yönetim sistemlerini yeniden tasarlamalı,
2.Çevik organizasyonlar oluşturulmalı,
3.Bütüncül stratejiler geliştirilmeli,
4.Karmaşık iş süreçlerinin basitleştirilmesi gerekmektedir.
Yukarıdaki 4 adımı başarıyla hayata geçiren kamu kurumları ve iş dünyası, pozitif veya negatif siyah kuğulardan kaynaklı risk ve fırsatları en etkin şekilde değerlendirip her an gerçekleşebilecek değişimlere karşı hazırlıklı olabileceklerdir.