ORGANİZASYON GELİŞTİRME
Murat Yerlikhan
20 Nisan 2022, Çarşamba
Organizasyon geliştirmenin üç boyutu bulunmaktadır; bunlar organizasyon yapısı, personel yönetimi ve yönetimin sürekliliğinin planlanmasıdır.
Her firmanın organizasyon yapısı bulunur. Hatta zorunlu olmamakla birlikte işletmelerin organizasyon şemaları da bulunmaktadır.
Her organizasyon şeması işletmenin sorumluluklarını belirmek için hazırlanır. Sorumlulukları tanımlanmanın klasik yöntemi, onu işlevsel hatlarla belirtmekten geçer. Bu yapıldığında pazarlama, üretim, idare ve muhasebe birimleri açığa çıkmaktadır.
Sorumlulukları göstermek ve tanımlamak için üç yöntem vardır
1.Stratejiye dayanana organizasyon yapısı,
2.Ekonomik modele dayanan organizasyon yapısı,
3.roses bazlı organizasyon yapısı.
Bazı organizasyonlarda strateji organizasyon yapısı üzerinde belirgin konumdadır. Örneğin strateji müşteri ile ilgili ise organizasyon yapısı müşteri segmentleri üzerine konumlandırılır.
Bazı organizasyonlarda yapı ekonomiye yani gelir durumuna göre kurulur. Yapı, işletmeye gelir sağlayan müşteriler veya ürünler üzerine kurgulanır.
Bazı organizasyonlarda ise, yapı prosesler üzerine inşa edilir. Aslında işletmeyi yönlendiren etmenlerin başında prosesler vardır. Proses bazlı organizasyonlar sonuca odaklanırlar. Proses bazlı organizasyonlar yapıları itibariyle takım kurmak için idealdirler. Ancak, bu organizasyon türünü kullanmak zordur.
Bu 3 tür organizasyon yapısı duruma göre seçilebilecektir. Ancak, organizasyon yapısı çok derinse iletişim zorlanacak ve gecikmeler oluşacaktır. Genel olarak en üstteki ve en alttaki çalışanlar arasında seviye 4’ten fazla olmamalıdır. Bu arada organizasyon çok geniş ise, bu sefer de denetim sorunu ortaya çıkacaktır.
Organizasyon yapısını anlattıktan sonra personel yönetimine geçelim;
İyi bir insan kaynakları yönetimi için çalışanların maaşı, kariyeri ve performansı yönetilmelidir.
Profesyonellik, açıklık, personel koruma ve takımlar halinde çalışma üzerine kurulan bir maaş yönetimi her zaman güncellenmelidir de. Kariyer yönetimi, personel tarafından bilinmeli ve benimsenmelidir. Performans yönetimi motivasyon, kariyer yönetimi ve mükafat üzerinde yükseldiğinde başarılı olunmaktadır.
Organizasyon gelişiminin 3. Aşaması yönetimin sürekliliğinin planlanmasıdır. Aşağı yukarı insanların 28-55 yaş aralığında başarılı oldukları bilinmektedir. 55 yaşından sonra insanoğlu yavaş yavaş enerjisini, motivasyonunu, sabrını, muhakeme gücünü reflekslerini ve sayılamayacak birçok özelliğini kaybetmektedir.
Devir-teslim isteği olsa ve kararı alınsa bile halefin kim olacağını belirlemek önemli bir adımdır.
Hedeflenen devir teslim tarihi geldiği zaman otorite ve yetkinin yeniye devri ve eskinin fiziksel olarak işletmeden çıkışı sağlanmalıdır.