İster işletme ister sivil toplum kuruluşu olsun, bir organizasyonun yönetim faaliyetleri genelde 5 başlıkta incelenmektedir. Bunlar planlama, örgütleme, emir ve komuta (yöneltme), koordinasyon ve kontroldür.
Yönlendirme kavramları bir organizasyonda yapılan planlamayı, makine ve teçhizatın seçimi ve yerleşimini, çalışanların atanmasını, emir ve komuta ilkelerinin ve kurallarının belirlenmesini, koordinasyonu ve kontrolünü önemli şekilde etkilemektedirler.
Organizasyonlarda, içi doldurulan yönlendirme kavramlarıyla, orta ve alt yönetici kadrolara rehberlik edilecek ve herkesin ortak hareket etmesi sağlanacaktır.
İşe; organizasyonun misyonunu, vizyonunu, amaçlarını, değerlerini, politikalarını, hedeflerini belirleyerek başlamalı ki, taktikler ve operasyonlar aynı yönde belirlenmiş olsunlar.
Yönlendirme kavramlarıyla karar vericiler amaca yönlendirilecek, kararların koordinasyonu sağlanacak, çalışanların motivasyonu artırılacak ve ölçme standartlarının belirlenmesi mümkün olacaktır.
Organizasyon üst yönetiminin vaz geçilemez haklarından olduğu için misyon, vizyon, amaçlar, hedefler, değerler ve politikalar kendileri tarafından belirlenmektedir. Çünkü, üst yönetim organizasyonun bütünüyle ilgili olan müşteriler, inovasyon, çalışanlar, gelir ve giderler, fiziksel kaynaklar, verimlilik ve sosyal sorumluluk ile yakından ilgilenmek zorundadır.
Teknik bir uzmanlık gerektirdiğinden taktikler ve operasyonlar ise misyon, vizyon, amaçlar ve hedeflere uygun olarak orta ve alt kademe yöneticileri tarafından tespit edilecektir.
Orta ve alt kademe yöneticiler, sürekli planlar arasında bulunan standart prosedür ve metotları, kuralları, ayrıca tek kullanımlık planlar olan bütçeleri, programları ve projeleri -üst yöneticilerin vizyon, amaç, politika ve değerlerine uygun olarak- hazırlayacaklardır.
Misyonlar, organizasyonların üstlendiği özel görevlerdir. İşletmelerin varoluş sebepleridirler. Ancak, misyonlar yalnızca varoluş sebeplerini ortaya koymazlar. Aynı zamanda nelerin, nerede ve nasıl üretileceğini, iş yapma felsefesini, sahip olunan değerleri, diğer organizasyonlardan farklı olunan yönleri ve uzun vadeli bakış açısını da vurgularlar.
Aslında, misyon organizasyonların üst yönetimlerinin kendilerini nasıl görmek istedikleri durumdur. Üst yönetime en büyük gurur kaynağı olacak bir değer, organizasyonun misyonu olmaktadır.
Üst yöneticiler misyonu belirlemek için, kendilerine şu soruları yöneltmelidirler: İşimiz ne? Daha sonra da, şu sorulara cevap aramalıdırlar: Kullanılacak teknoloji nedir? Müşterilerimiz kimlerdir? Müşterilerimiz bizden neler alırlar? Müşterilerimizin istekleri nelerdir? Müşterilerimizin istekleri ne yönde değişmektedir? En son olarak, işi nasıl yapmalıyız, sorusu cevaplandırılmalıdır. Cevapların tümünün değerlendirilmesiyle, misyon belirlenebilecektir.
Özetlenirse, misyon ifadesiyle organizasyonun ne yapacağı ve topluma ne gibi katkıda bulunulacağı anlatılmalıdır.
Misyonda, mutlaka organizasyonu diğerlerinden ayıran özellikler vurgulanmalıdır. Küçük organizasyonlar genelde misyonlarını yazılı hale getirmemektedirler. Misyon bildirisinin yazılı olması çalışanlara ve topluma organizasyon hakkında bilgi verilmesini sağlamaktadır. Bu durum organizasyonun olumlu algılanmasına ve imajına katkıda bulunmaktadır.