İşletmelerde devir süreci öncelikle mevcut yönetimin beyninde başlar. Yani, öncelikle mevcut yönetimin devir konusunda istekli olması gerekir.
Mevcut yönetim toplantılar yaparak devirle ilgili stratejiler tespit etmelidir.
Ardından belirlenen stratejiler eşliğinde devir sürecinin tüm aşamalarını kapsayan devir planı hazırlanmalıdır.
Devir planlarında adaylar hakkında nasıl bilgi toplanacağı belirlenir. Halef işletme içinden mi, dışından mı belirlenecek? Halefin donanımı ve deneyimi yeterli mi? , sorularına nasıl cevap verileceği yazılır.
Mevcut yönetim tarafından halife adayları için belirlenen özelliklere göre bir kıyaslama listesi yapılır. Listeye bakılarak işletme ve pay sahiplerinin belirleyeceği bir halife seçilir.
Halife seçildikten sonra, halifenin ne zaman yönetmeye başlayacağı tespit edilmelidir. İşletmenin içerisinde bulunduğu koşullar ve hayat seyri dikkate alınarak kesin bir devir tarihi belirlenir ve işletmede ilan edilir.
İşletme devirlerinde halife seçiminin son aşaması ise istenmeyen sonuçların tahmin edilmesi aşamasıdır. Bu aşama mevcut yönetimin verdiği kararın işletme ve pay sahipleri tarafından nasıl karşılanacağının tahmininin yapıldığı aşamadır.
Mevcut yönetimin aldığı kararlar taraflarca benimsenmemişse, bu aşamada olumsuz düşünen kişiler ve görüşleri tespit edilmektedir.
İşletmenin tercih edeceği 2 seçenek vardır. Ya hata düzeltilmeye çalışılır veya mevcut yönetim hatasını kabul etmez. Mevcut yönetim hatalı olduğunda taraflar arasında çatışma çıkacaktır.
İşletmenin zarar görmemesi ve sürdürülebilir bir işletme için çatışmanın olumlu gerekçelerle çözülmesi gerekiyor.