Dr. Emin Bank, gerek insan ve gerekse iş yönetimi için gözlemi, uygulamaları ve yapmayı istediklerini şöyle paylaşıyor;
Firma kültürü, kendiliğinden zamanla oluşur. Vizyon, misyon ve değerlere firma kültürü olarak önem verilmelidir.
İşyeri bir ailedir. İşe giren kişi, işe başlanılan günden itibaren bu ailenin bir üyesi olur. Firmaya sadık olunmalı ve kurallarına uyulmalıdır.
Firma, firmanın tarihi, ürünleri, rakipler ve müşteriler çok iyi bilinmelidir. Firmayla ilgili medya haberleri takip edilmelidir. Çok iyi bir müşteri veri tabanına sahip olunmalı ve çok iyi kullanılmalıdır.
İş mükemmel yürütülmeli, mükemmel ürünler çıkmalı ve mükemmel hizmet sunulmalıdır. Çalışan imal edilen ürün veya hizmetim bir parçası olmalıdır.
Çalışanların sorumluluk bilinci olmalı ve tutkulu çalışmalıdırlar. İşbirliği yapmalıdırlar ve ayrıntılarla ilgilenmelidirler. Her şeyden önce çok iyi bir performans göstermelidirler.
Daha verimli olacağı için, birimler içerisinde mümkün olduğunca 3-4 kişilik küçük gruplar oluşturulmalıdır. Şirket yönetenleri ürün ekibinden olmalıdır. İnsan kaynakları organizasyonu yatay yapılmalıdır.
Çalışanlar kendilerini işe vermelidirler. Çalışanlar sorumluluk üstlenmeli ve yanlış yapmaktan asla korkmamalıdırlar. İşin içerisine girilmeli, kenarından ucundan tutulmamalıdır. İşten kaçılmamalıdır. Üşenilmemeli, ertelenmemeli ve yapılan iş bitirilmelidir. İş zamana yayılmamalıdır.
Ofisler açık ve sessiz olmalıdır. Çalışanlarla birlikte yemek yenilmelidir. İşyerinde siyasi ve dini konularda konuşulmamalıdır. Karşı görüşte olsalar bile, çalışanlara farklı davranılmamalıdır.
İşe alımlar, yöneticilerin en önemli görevlerindendir. Başvuru ölçüleri iyilerin gelişmesini önleyecek şekilde kısıtlayıcı olmamalıdır. Prensipte tanıdık, eş, dost, yakın işe alınmamalıdır. İşe alma mülakatlarına çalışılarak girilmelidir. İnsan seçiminde akıl, uzmanlığa tercih edilmelidir. İşe alma ölçüsü kişilik, firma değerleri, mesleki bilgi ve yönetsel beceri olmalıdır. İşe alımlarda acele edilmemelidir.
İşten ayrılmak isteyenler kararlı iseler, bekletilmeden işyeri ile ilişkileri kesilmelidir. Bir çalışan işten ayrılırken yöneticileriyle iyi bir şekilde ayrılmaya gayret etmelidir. İşyerinden ayrılanlara neden işyerinden ayrıldığına dair anket formu doldurtulması faydalı olacaktır. Yetenekli ve çalışkan insanları işyerinde tutmaya çalışılmalıdır.
Kararlar alınmalı ve geciktirilmeksizin uygulanmalıdır. Prensip olarak kararlardan vaz geçilmemelidir. Kararlar gruba danışılarak alınmalı ve çalışanlara vakit geçirilmeksizin duyurulmalıdır.
Çalışanların iş yükü bilinerek planlama yapılmalıdır. Verilecek işlerde kime, ne zaman, nasıl ve ne verildiği açıkça belirtilmelidir. İş tamamlanma tarihleri kısıtlı belirlenmemeli, tamamlanma tarihleri gerçeği yansıtmalıdır. Görev tanımları yazılı olmalı, gerektiğinde de güncellenmelidir.