Peter’in tartıştığı konulardan birisi de, herkesin yeteneksiz olduğu seviyeye yükselmek istemesi konusudur. Ona göre, organizasyonlarda herkes kendi yeteneksizlik seviyesi olan yukarıya doğru yükselmek ister.
Bir mobilya ustası düşünelim. Bu mobilya ustası çalışkan olduğu için ustabaşı yapılabilir. Bu kişi iyi bir usta olabilir ama iyi bir ustabaşı olmayabilir. Yöneticilik becerisi de varsa ustabaşı olabilecektir.
Bir insanın işini iyi yapması, onun üst düzeyde yönetici olacağını göstermez. Kişi işinde başarılı ise henüz yeteneksizlik seviyesine gelmemiş demektir.
Melikgazi Belediyesi eski Başkanı Şevket BAHÇECİOĞLU anlatmıştı. Kayınpederinin İzmir’de büyük inşaat şirketi varmış. Hacca giderken geçici olarak işlerini oğluna bırakmış. Oğlu da, çalışkan olduğunu gördüğü işçiyi ustabaşı yapmış. Zaman içerisinde o çalışkan çocuktan eser kalmamış. Baba hacdan dönmüş, işçinin pek çalışmadığını görmüş. Oğluna sormuş ve oğlu da anlatmış. BAHÇECİOĞLU’nun kayın pederi “Çocuğa yazık etmişin, artık o çocuk çalışmaz” demiş.
İşletmelerde yeteneksizlik seviyesi sorunuyla karşılaşmamak için beceri ve performans konuları birbirinden ayrılmalıdır.
Yetkilisi izine ayrıldığında terfi ettirilmesi düşünülen çalışanlar, kısa süreliğine de olsa test edilmesi amacıyla bir üst makama vekâleten atanabilir. Böyle birkaç denemeden sonra çalışan hakkında bir kanaate sahip olunabilir.