TÜİK-Türkiye İstatistik Kurumu 2021 yılı Temmuz ayı itibariyle “Finansal Yatırım Araçlarının Getiri Oranları”nı Pazartesi günü saat 10’00 da açıkladı.
TÜİK, finansal yatırım araçları olarak DİBS-Devlet İç Borçlanma Senedi’ni, mevduat faizini (brüt), Amerikan Doları’nı, külçe altını, Euro’yu ve BİST/100-Borsa İstanbul 100 Endekslerini takip ediyor.
TÜİK, bahse konu finansal yatırım araçları değerlerini TÜFE-Tüketici Fiyatları ve Yİ/ÜFE-Yurt İçi Üretici Fiyatları Endekslerine indirgeyerek reel getiri oranlarını hesaplıyor.
Reel getiri oranları şu formülle hesaplanıyor;
(1+Getiri Oranı)/(1+Enflasyon Oranı)-1
Finansal araç getirileri TÜFE ve Yİ/ÜFE’ye indirgendiklerinde 2021 Temmuz ayında cüzi olan DİBS gelirleri hariç finansal yatırım araçlarının reel getiri sağlayamadıkları görülmektedir.
Üç aylık verilere bakıldığında TÜFE ile indirgenmiş reel getiri oranlarında külçe altın yüzde 3,5’la en fazla getiri sağlayan araçtır. Yİ/ÜFE’de ise durum farklıdır ve Amerikan Doları (yüzde 0,81) hariç yatırım araçlarının tümü kaybettirmiştir.
Finansal yatırım araçları yıllık değerlendirildiğinde TÜFE’ye göre Euro yüzde 9’la en fazla getiri sağlayan araçtır. Yİ/ÜFE’ne göre ise, tüm yatırım araçları zarar etmişlerdir.