Enflasyon, fiyatlarda genel bir artış ya da paranın alım gücünde düşüş olarak tanımlanabilir. Enflasyon, ekonominin ortalama fiyat düzeyindeki artış oranıdır.
Enflasyon üç şekilde doğar; aşırı talepten doğabilir, üreticilerin birim maliyetlerindeki artıştan kaynaklanabilir, dolaşımdaki fazla para enflasyonu ortaya çıkarıyor olabilir.
Enflasyon TÜFE-Tüketici Fiyatları Endeksi ve ÜFE-Üretici Fiyatları Endeksi ile takip edilir. Günümüzdeki enflasyon ölçüsü TÜFE’deki değişimlerdir. TÜFE, ortalama gıda, giyim, barınma, enerji, ulaşım fiyatları ile kentli ortalama bir tüketicinin aldığı sağlık hizmetlerinin bedelini ölçer. Üretici fiyatlarındaki enflasyonun en önemli göstergesi ise ÜFE’dir. ÜFE, bütün mal ve hizmetlerin üretimini kapsar. ÜFE, üreticiden diğerlerine satılan malları da içerir. ÜFE, gelecekteki enflasyonu göstermesi bakımından önemlidir.
Kimi yabancılar politik kararlarında, hane halklarının ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların tükettiği bütün mal ve hizmetleri ölçen kişisel tüketim harcamaları deflatörü de kullanmaktadırlar.
Bazı karar vericiler TÜFE yerine çekirdek enflasyonu takip ederler. Çekirdek TÜFE, daha dengesiz olan fiyatları hariç tutar.
Enflasyon başı boş bırakılırsa toplum açısından dehşet verici sonuçlara yol açabilmektedir.