Demiryolu sanayi devrimi için neyse, e-ticaret de bilgi toplumu için odur. E-ticaret tamamen benzersiz ve beklenmedik bir gelişmedir. Yıllarca önceki demiryolu gibi e-ticaret de yeni ve farklı bir patlama yaratmakta, ekonomiyi ve toplumu değiştirmektedir.
Demiryolunun geliştirdiği zihinsel coğrafyada insanoğlu mesafeye hâkim olmuştu. E-ticarette ise zihinsel coğrafyada mesafeler ortadan kalkmaktadır. Artık dünyada tek bir ekonomi ve tek bir pazar oluşmuştur. Günümüzde rekabet yöresel olmayıp, sınır tanımaksızın küreseldir.
Klasik firmalar belirgin coğrafyalarda imalat ve satış yapmaktadırlar. Ancak e-ticaretin ne yerel firmaları bulunmakta, ne de belirgin coğrafyaları var. Nerede imal edeceği, nerede satacağı ve nasıl satacağı önemli işletme kararları olmuştur.
E-Ticaretin nasıl ve ne yöne gelişeceği de bilinememektedir. İnsanlar önceleri internet üzerinden kitaplar satılacak ve kitaplar değişik coğrafyalara gönderilecek deseydi kimse inanmazdı ve gülerlerdi. Günümüzde internet ortamında seçilen otomobil dahil benzerlerini daha sonra bayiye gidip alabiliyorlar da.
Her firma artık web siteleri aracılığıyla elaman aramaktadır. İş bulma siteleri, milyonlarca insanın biyografilerini barındırıyor.
E-ticaret müşterilerin kimliğini değiştirmektedir. Yeni kanallar müşterilerinin nasıl almalarını değiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda ne aldıklarını da belirliyor. Bilgi devrimi tüketici davranışını, tasarruf kalıplarını, kısacası tüm ekonomiyi de değiştirmektedir.
E-ticaret devrimi sonrası, geçmişte olduğu gibi üreticilerin ve satıcıların yavaş yavaş, acı çeke çeke ve güçlükle büyüyecekleri anlaşılıyor.