Kurum ve kuruluşlarda, hizmet üreten çalışanlar yüz yüze iletişim kurmak mecburiyetindedirler. Bu durum, hizmet alanın çalışanla ilgili beklentilerini artırmaktadır.
Kurum ve kuruluşlar, çalışanların hizmet alana karşı nasıl davranacağını önceden belirleyerek, çalışanların bu davranışlara uymalarının işlerinin bir parçası haline getirilmesine gayret etmektedirler.
Böylelikle; hizmet alanla temas halinde olan, yani sınırdaki kurum ve kuruluş personelin ücretinin bir kısmını, harcadığı duygusal emeğin karşılığında aldığını söyleyebiliriz.
Duygusal davranış kuralları, kurum ve kuruluş üst yöneticilerinin çalışanlardan beklediği davranışlar olarak ifade edilmektedir.
Duygusal davranış, üyelerde olumlu duygular uyandırma çabasıdır. Çalışanlar duygusal davranış kurallarına uyarak, hizmet alan tatminini sağlama amacı gütmektedirler.
Artık; kurum ve kuruluşlarda çalışanlarının bedenen ve fikren başarı göstermeleri yetmemekte, duygulara yönelik de davranmaları beklenmektedir.
Duygusal davranış kuralları, çalışanların hizmet alanlara göstermesi gereken davranışları belirleyen kurallardır. Duygusal davranış kuralları, personel davranışlarını kontrol etmek için de kullanılmaktadır.
Duygusal davranış kuralları, hizmet verilirken gösterilecek uygun davranış kurallarını belirlemektedir.
Hizmet sunulurken gösterilecek duygusal davranış kuralları işletmelere göre değişmekle birlikte, büyük farklılıklar göstermemelidir.
Belirlenmiş duygusal davranış kuralları, işyerinin özelliklerine ve toplumsal kültüre ters düşmemesi gerekmektedir. Örneğin; McDonalds, Moskova’da açtığı şubede çalışanların tebessüm etmelerini istemiş, ancak bu davranış karşısında Ruslar kendileriyle alay edildiği duygusuna kapılmışlardır.
Duygusal davranış kuralları firmalar tarafından belirlenmediğinde, personel tarafından hizmet sunulurken çok farklı davranışlarda bulunulmaktadır.
Duygusal davranış kuralları organizasyon çalışanlarına 3 şekilde öğretilmektedir:
1.Personel işe alınmadan önce davranış kuralları kendisine aktarılmakta ve hizmet verirken bu kurallara uyması gerektiği söylenmektedir.
2.İşe alınan personelin uyum eğitiminde, duygusal davranış kuralları öğretilmektedir.
3.Yöneticisi tarafından davranış kuralları, ödül ve cezalarıyla birlikte öğretilmektedir.
Duygusal davranış kurallarını uygulayarak başarılı olmak isteyenlerin ilk yapacakları şey, çalışanlarını seçerek işe almaları olmalıdır. Altyapısı olmayan personele, duygusal davranış kurallarını öğretmek zor olacaktır. Seçilecek çalışanlar hizmet kalitesini artıracak özelliklere sahip olmalıdırlar.
Ayrıca, organizasyonlar çalışanlarını uyum ve hizmet içi eğitimleriyle güçlendirmelidirler. Böylelikle; duygusal davranış kuralları organizasyonda bir kültür haline gelebilir.
Organizasyonlarda, duygusal davranış kuralları kültüre dönüştürüldüğünde, organizasyonun marka değeri artırılmış olacaktır.