İnsanda düşünmek biri doğal (biyolojik), diğeri yapay (beşeri) olmak üzere 2 tanedir. Yapay düşünme devreye girmediğinde doğal düşünme egemen olmaktadır.
Düşünmeyenler kendi bedenleriyle ama, başkalarının başlarıyla yaşarlar. Başkalarının ürettiği teoriler uygulanarak medeniyet yaşanacak, ancak bu medeniyet onun medeniyeti olmayacaktır.
İnsanoğlu 2.500 yıl öncesine kadar sistemsiz düşünmüştür. Felsefeyle birlikte sistemli düşünce öğrenilmeye başlanmıştır.
Tüm canlılarda ve insanlarda söz ve eylemlerin motoru düşünmedir.
Çağın düşünme biçimi akılcı ve bilimsel düşünmedir. Akılcı ve bilimsel düşünce Kant tarafından oluşturulmuştur. Ona göre; bilginin kaynağı akılcı ve bilimsel düşünce, bilgi etme metodu ise deney ve akıldır.
Kant’a göre deneysiz kavramlar boş, kavramsız deneyler kördür. Yani, doğru bilgiye akılla ve duyguların verileriyle ulaşılabilecektir.
Her şeyden önce, en küçük ayrıntısına kadar teknik bilgiye sahip olunmalıdır. Tek başına teknik bilgi ile düşünülemez. Teknik bilgiyle birlikte sistematik akıl yürütülerek beşeri düşünme yapılmalıdır. Burada amaç, nihai kararın objektif olmasını sağlamaktır.