Değer kavramı işletmecilikte sıkça kullanılmaya başlanılmıştır. Elde edilen faydaya karşılık ödenen bedel arasındaki fark değer olarak ifade edilmektedir.
Değer kavramı fark olarak ifade edildiğinde, değerle ilgili iki grup karşımıza çıkmaktadır: Müşteriler ve işletmeler.
Müşteriler yüksek değer sunan firmaların ürün ve hizmetlerini tercih etmektedirler. Tabi firmaların da be sebeple ürün veya hizmetlerine faydalanıcıların tahmin edilmemiş taleplerini belirleyip daha fazla değer ekleyerek müşterilerin tatmin ve sadakat düzeylerini yükseltmeye çalışıyorlar.
İşletmelerde çalışanların değer oluşumundaki önemi göz ardı edilemez bir gerçektir.
Burada bir konuya daha dikkat çekilebilir: İşletmelerin değeri daha yüksek olan müşterileri belirlemesi ve bu hedef kitleye özgü yaklaşımlar geliştirmesi kendileri yararına olacaktır.
Sayısallaştırılırsa,
Müşteri Değeri= Kalite-Maliyet
olarak formüle edilebilir.
Bir işletmenin değerinin tespiti çok çeşitli yöntemlerle yapılabilmektedir. Ancak, üç türlü değer tespiti yaklaşımı çok kullanılmaktadır;
Maliyet yaklaşımında, işletmedeki varlıklar yenilenecek olsaydı kaç liraya yenilenebilecekse, bu değerden amortisman payı düşülerek işletmenin değeri tespit edilmektedir.
Piyasa yaklaşımında, varlıkların piyasa değerleri toplanır ve borçlar bu değerden düşülerek işletme varlıklarının değeri bulunur.
Geleneksel bir işletme değeri hesabı, işletme borsaya açılmışsa hisselerinin borsadaki değerlerinin toplamıyla ölçülmektedir.