Bir yabancı uzman, “bilgi yönetiminin tam olarak ne olduğunu bilen birisini henüz tanımıyorum”, diyor. Haklı da. Bilgi yönetiminin daha dün bilim dalı olmasında bu değerlendirmenin payı olduğunu sanıyorum.
Günümüzde üretimde bilginin katkısı ne kadar fazla olursa, kazanç da o kadar yüksek olmaktadır. Batılı ürünlerin pahalı olmasının sebebi üretimde yoğun ve farklı bir bilginin kullanılmasıdır.
Artık bilgi, emek ve sermayeden daha önemli bir konuma gelmiştir. Bilgi üretimde kullanıldıkça, üretimin yapısı da değişmektedir. Muhakkak ki, bilgi yalnızca daha hızlı ve daha iyi olmayı sağlamıyor, değer üretilmesine de imkân veriyor.
Bilgi yönetiminde en büyük sorun teknolojiden değil, insan ve toplumların kültüründen kaynaklanmaktadır. Etkili bir bilgi paylaşımının yenilikçiliği ve verimliliği artırdığı görülmektedir.
İşletmelerin diğer işletmelerden farklı olabilmesi için veri ve enformasyon toplaması, bunları depolaması, analiz etmesi ve kullanıma sunması gerekiyor. Bilginin doğru yerde ve hızda, güncel, tam ve bütünlük içerisinde sunulması elzemdir.
Bilgi önemli bir güçtür. Bu gücün işletmenin tüm faaliyetlerinde kullanılması gerekir. İşletme faaliyetlerinde bilgi kullanılmadığında, işletme gün be gün kaybedecek ve silinecektir.
Bilgi yönetimi açısından Türkiye’de durum pek iç açıcı durumda değildir. Özel ve kamu sektörleri bilgi yönetimine katkıda bulunmaya çalışıyorlar. E-devlet uygulaması önemli bir girişim olarak kabul ediliyor.
Türkiye’de bilgisayar sahipliği oranı her 10 yılda iki kat artarken, internete bağlanma oranı altı kat büyümektedir. Bu toplumun talebindeki yükselişi göstermektedir. Toplumun geliri yükseldikçe talebi de artacaktır.
Bilgi yönetimi konusunda yapılanları dikkate alarak şunları söyleyebiliriz;
1.Bilgi yönetimi işletme hedeflerine sıkı sıkıya bağlanmalıdır,
2.bilgi yönetiminde süreç (bilgi boşluğunu tespit etmek, gidermek veya satın almak, paylaşmak ve görüşleri değerlendirmek) ve insanlara önem verilmelidir,
3.Bilgi yönetiminde birçok kaynaktan bilgi devşirilmelidir,
4.Bilgi yönetimi uygulamalarında güven duygusu oluşturulmalıdır,
5.Bilgi yönetiminde teknoloji kullanılarak işletmelerin iş yapma biçimleri geliştirilebilir,
6.Bilgi yönetimi tasarımı teknoloji, süreçler, standartlar ve çerçevelerle yapılmalıdır,
7.Bilgi mutlaka ölçülmelidir,
8.İşletmelerde yatay örgütlenme sağlanmalıdır,
9.Bilgi yönetiminde tüm aktörlerin görüşlerine başvurulmalıdır,
10.Bilgi yönetiminde insanları anlamalı ve motive edilmelidirler,
11.Bilgi tesadüflere bırakılmamalıdır.