ESKİDEN komşular pencereden birbirlerine böyle seslenirlerdi.
Korona sadece komşuları değil. Tüm insanları, artık ziyaret eder değil, Sadece seslenir hale getirdi.
Birbirimizden kaçar olduk, korkar olduk.
Cenazeler de hüznü paylaşamaz, cenaze sahibinin omzuna dokunamaz, sarılarak teselli edemez olduk.
Cenaze mesajlarına hangi vakit, nerede defnedileceği yazılırdı. Şimdi sadece kime taziye verilebileceği ve telefonu yazılır oldu.
Düğünler de cıvıl cıvıl koşuşturan çocuklar yok artık. Biran önce hediyesini verip kaçacak davetliler var. Sahneye çıkıp oynayan gençler, oyun havalarını duyunca dışarı çıkar oldular.
İkramlara el sürülmediği için, koydukları gibi geri kaldırıyorlar.
Resim çektirmek için maskeli olma mecburiyeti. Kimseye cazip gelmez oldu. Resim karesinde olmak için yarıştığımız durumlar yok artık.Çekilen resimlerdeki maskeli olanları tanıyamaz olduk.
Camilerimiz daha garip kaldı. Cemaati olmayan camilerdeki görevliler de filyasyon ekiplerinde çalışıyor artık.
Telefon ile iletişim arttı. Yaşlıların en çok şikayeti dışarı çıkamamak, arkadaşları ile sohbet edememek oldu.
Tüm kurumlarda işler yavaşladı , Hayat şartları ve kurallar değişti. Köyden gelen, cep telefonu olmayanda dahi HES kodu olma mecburiyeti var. Eğitimler internet den yapılır oldu.
Fabrikalarda çalışan işçilerde temas kaçınılmaz oldu. Bulaş buralarda toplu görülmeye başladı.
Şimdi bu durumun ekonomiye yansımaları çıkmaya başladı. 10 satıştan elde edilen kazanç bundan böyle 5 satıştan elde edilebilmeli ki çark dönsün. Dükkanlar, Lokantalar, Bakkallar kapanmasa da ayakta kalabilmek için aynı ciroyu yakalayabilmeli. Müşteri azalıyorsa fiyat artacak demektir.
“Dışarı çıkmayın , neredeyseniz haber verin” dediğimiz çocuklarımıza “Gidin aşağıda biraz nefes alın diyoruz.”
Her gün hayat yeniden başlıyor, dünya yeniden kuruluyor.
“Nereden geldik nereye varacağız.” Şeksiz bir teslimiyet ile birer mümin olarak verilen vazife ve sorumluluklarımızı hakkı ile yapmaya devam etmeliyiz.
Komşu komşuya,insan insana muhtaç . Allah namerde muhtaç bırakmasın.
Sadece seslenebilsek de birbirimize. Mevlam devletimize zeval vermesin. Birlik beraberliğimizi daim kılsın.
El ele vererek tüm zorlukları aşacağız inşaAllah.
Gelecek nesillere güzel bir Türkiye bırakmak için önce inanmak, çalışmak, sağlıklı olmak gerekiyor.
Komşu komşu huu! Hepinizi seviyorum Allah için.