Sığınmacılar, sığıntılar,yuvantılar muhacirler butabirler Anadolu’da yaygın olup, benzer tabirler ile birlikte yaşadıkları yer ve hayattan farklı sebeplerle ayrılıp daha önce yaşamadıkları bir çevrede yaşamaya başlayan insanlar için kullanılan tabirlerdir.
Gün geçmiyor ki dünyanın herhangi bir yerinde insanlar başka bir bölgeye sığınmak için yollara düşmesin. Bu insanların bir kısmı denizlerde lastik bot ya da derme çatma ilkel teknelerinin batması sonucu, bir kısmı çölde günlerce sıcak altında kalma sonucu bir kısmı da ıkış tıkış bindirildikleri hayvan ya da gıda taşıma araçlarında -25 derecede havasızlık ya da soğuktan ölerek hayatlarını kaybediyorlar.
Bir kısmı denizlerde balıklara yem olurken, bir kısmı çöllerde akbabalara yem olup mezar bile nasip olmazken, Aylan bebek gibi cesedi karaya vuranlara ise bir mezar nasip olabiliyor.
Tamamen bir insanlık dramı ve mazlumiyet olan sığınmacıların, yetkililerin verdiği bilgilere göre Türkiye'deki sayıları 6 milyona yakın bulunuyor. Bu sayı dünyada birçok devletin nüfusunu aşan Bir sayı olup Türkiye için taşıması zor bir yük olarak ortaya çıkıyor.
Doğudan batıya kuzeyden güneye sığınmacıların yaşadığı bölge ve şehrimizin sayısının yok denecek kadar az olduğunu zannediyorum. Ülkemizde yaşayan sığınmacıların 3,5 milyon kadarı Suriyeli olup daha sonra Afganistan, Doğu Türkistan, Irak ve diğer ülkeler onları takip ediyor.
Kayseri ilimizde yaşayan sığınmacıların nüfusu 100 bin civarında olup bunun 90 bin kadarı Suriyelilerden oluşuyor. Geri kalanı sırayla Afganistan, Doğu Türkistan, Irak ve diğer ülkelerden gelen insanlardan oluşuyor.
Sığınmacıların problemleri, yerli halkın ve devlet kurumlarımızın sığınmacılarla ilgili çalışmaları, yaşanan sıkıntılar ve çözüm yolları nelerdir? Bu konuları masaya yatırarak gündeme taşıyıp tartışmak ve kamuoyunu bunlardan haberdar etme adına Kayseri Gönüllü Kuruluşlar Derneği bir sempozyum düzenlemeye karar verdi
2 Kasım 2019 Cumartesi günü Kocasinan Belediyesi konferans salonunda yapılacak sempozyumun konusu KAYSERİ’DEKİ SIĞINMACILAR, PROBLEMLER VE ÇÖZÜM YOLLARI olarak belirlendi. Sempozyumda Göç İdaresi İl Müdürlüğü, Organize Sanayi Müdürlüğü, il Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Müftülüğü, il Sağlık Müdürlüğü, Esnaf Odaları Birliği,insani yardım kuruluşları, Erciyes Üniversitesi ve Kayseri Üniversitesi birer konuşmacı ile temsil edilip konuyla ilgili tebliğlerini sunacaklar. Kayseri'deki Valilik, belediyeler, devlet protokolü ile sivil toplum temsilcilerinin davetli olduğu sempozyum sabah saat 10.00’da başlayıp saat 12.00’den sonra verilen 1 saatlik aranın ardından öğleden sonra saat 16.00’a kadar devam edecek.
Sığınmacıların sık sık gündem olduğu bugünlerde olayı farklı yönleri ile ele alıp kamuoyunu bilgilendirmeye, doküman haline getirip kamuoyuna sunarak belgelendirmeye yöneliksempozyum için Kayseri gönüllü Kuruluşlar yetkililerini tebrik ediyor, programın hayırlara vesile olmasını diliyorum.