Sığıntı, sığınmacı, yuvantı gibi tabirler Anadolu’da yaşadığı yerden ayrılıp başka bir yerde yaşamak zorunda kalan insanlara o bölgenin mukim insanları tarafından uygun görülen sıfatlardır. Uzun bir süre geçmedikçe bu insanlar bu sıfatlarla anılırlar. Belki de birkaç nesil sonra yerli insan muamelesi görmeye başlarlar.
Bizler Türk toplumu olarak Anadolu’ya Malazgirt savaşından sonra gelip yerleştik. Bu toprakları vatan tutup yerli insanlar olduk. Kırım savaşından sonra Tatar kardeşlerimiz, Çerkes sürgününden sonra Çerkes kardeşlerimiz, 93 savaşından sonra doğu ve batı’dan gelen muhacir kardeşlerimiz, Balkan Savaşından sonra Arnavut, Pomak, Boşnak ve diğer Balkanlı kardeşlerimiz 1960’dan sonra Doğu Türkistanlı Uygur kardeşlerimiz, 1980’lerde Afganistan’ın Ruslar tarafından işgali ile Afganistanlı kardeşlerimiz, 1980’lerden sonra Turgut ÖZAL döneminde Bulgaristanlı kardeşlerimiz ve 2011’den sonra canlarını kurtarmak için ülkemize gelen Suriyeli kardeşlerimiz bu topraklarda sığınmacı oldular.
Yani bu insanlar önce sığınmacı oldular sonra geri dönme imkanları kalmadığı için yerli insanlarla karışıp, kaynaşıp ülkemizin asli unsuru oldular.
Sığınmacı konumunda olan insanlarında asli unsur olanlar gibi güvenlik, maddi ve manevi ihtiyaçlarının karşılanması, dini ve ibadi hayat, eğitim, çalışma, sosyal güvenlik gibi hizmetlere hak ve ihtiyaçları vardır. Normal şartlar oluşuncaya kadar bu konularda sıkıntıların yaşanması da kaçınılmaz bir durumdur.
Tamamına yakını ülkemize sonradan gelerek bu ülkeyi yurt edinen insanlarımızın yaşadığı bu topraklarda bugün 6 milyondan fazla sığınmacı yaşamaktadır. Son 10 yılda gelen bu insanlar için bir yandan devlet kurumlarımız diğer yandan sivil toplum kuruluşlarımız ve insanlarımız bunların uyumlu ve problemsiz insanlar haline gelmesi, sıkıntılarının giderilerek normal insanlar haline gelebilmeleri için büyük çabalar sarf etmektedirler.
Kayserimizde 100’den fazla üyesi olan Gönüllü Kültür Kuruluşları Platformu halen Kayseri’de yaşayıp sayıları 100 bine yaklaşan sığınmacıların problemlerini ortaya koyup çözüm yollarını tartışıp farkındalık oluşturmak için “SIĞINMACILAR, PROBLEMLER VE ÇÖZÜMLER” adıyla 2 Kasım 2019 Cumartesi günü bir panel düzenleyerek konuyu kamuoyunun bilgisine sunmaya karar verdi.
İl Göç İdaresi, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Ticaret Odası, üniversiteler, OSB ve insani yardım kuruluşlarının temsilcilerinin konuşmacı olduğu panelde, sonuçlar enine boyuna tartışılarak dile getirilmeye ve kamuoyuna sunulmaya çalışılacak.
Büyükşehir Belediyemizin de katkılarıyla gerçekleşecek olan çalışmanın Kayseri kamuoyuna büyük katkı sunacağına inanıyor emek veren, katkı sunan tüm kurum, kuruluş ve şahısları tebrik ediyorum.