Küçük Millet meclisleri 2000’li yılların başlarında, yazar Abdurrahman DİLİPAK ve sanatçı Şanar YURDATAPAN’ın Türkiye’nin bir çok bölgesini dolaşarak oluşturduğu bir sivil çalışma girişimidir.
Dilipak ve Yurdatapan biri İslamcı hayat görüşüne, diğeri sol liberal hayat görüşüne sahip insan olarak bir araya gelip şehirleri gezdiler. Toplumun farklı kesimlerinin! kimlikliklerini koruyarak kırmadan, dökmeden, hakaret etmeden farklı anlayış ve yaşayışlarına tahammül göstererek bir araya gelip toplumun ve ülkenin problemleri konusunda görüşlerini dile getirip çözüm önerileri sunmayı bunları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşımayı amaçlamışlardı.
Bir araya gelip konuşan görüşen insanların düşünceleri çözüm önerileri her şehirde Küçük Millet Meclislerinde konuşulduktan sonra rapor halinde Ankara’ya gönderilip ortak payda oluşturulduktan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacaktı. Böylece toplumun farklı önerileri ve kanaatları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşınacak halk ile Türkiye Büyük Millet Meclisi arasında bir iletişim temin edilmiş olacaktı.
Büyük Millet Meclisi Ankara’da olduğu için illerdekine Küçük Millet Meclisi adı verilen, Dilipak ve Yurdatapan’ın uzun çalışmalarla oluşturduğu 10 yıldan fazla bir zamandır faaliyetlerini yürüten, her ay ülke gündemini en çok meşgul eden konunun gündeme getirilip konuşulduğu o konuda Sivil Toplum, Siyaset, Basın ve katılımcı gönüllülerin katıldığı bu toplantılar bugün 20’den fazla ilde çalışmalarına devam ediyor. Her ay toplumun farklı kesimlerinden STK’lar, Siyasi Parti temsilcileri ve gönüllü vatandaşlar tüm ön yargılarını salon dışında bırakarak bir araya gelip gündemdeki konuyu tartışıyorlar ve belirtilen kanaatleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderiyorlar.
İllerdeki Küçük Millet Meclisleri içinde 10 yıldan fazla bir zamandır istikrarlı bir şekilde faaliyetlerini sürdüren Kayseri Küçük Millet Meclisi, Türkiye’de ki Küçük Millet Meclisleri içinde en düzenli, en çok katılımlı ve en istikrarlı olarak öne çıkıyor. Kuruluşundan bugüne Mahmut Şahin, Ahmet Taş, Av. Ferhat Çakır ve Adnan Evsen’in İl Temsilciliklerinde bulunduğu Kayseri Küçük Millet Meclisi’nde bugüne kadar başta iktidar partisi AKP olmak üzere bir çok partiden Bakan, Belediye Başkanları, İlçe Belediye Başkanları, Milletvekilleri, Partilerin İl Başkanları, gazeteci, yazar ve düşünce adamları davetli olarak programa katılıp ilgili konularda görüşlerini ortaya koyarken, Kayseri’de ki farklı görüşlerdeki STK, siyasi parti, basın mensubu, gönüllüde ön yargılardan uzaklaşarak çalışmalara katılarak takip ettiler. Görüşlerini ortaya koydular, gerektiğinde konularla ilgili sorular sordular. Böylece Kayseri Küçük Millet Meclisi toplumun farklı kesimlerinin bir araya gelip tanışmasına görüşmesine ve toplum barışına katkıda bulunmuş oldu.
Geçen Pazar günü geçmişte bir müddet faaliyet gösteren daha sonra çalışmalarını sonlandıran ADANA Küçük Millet Meclisi’nin yeniden çalışmalara başlayabilmesi amacı ile ADANA Mazlumder eski Şube Başkanı değerli dostum Orhan GÖKTAŞ’ın Sivil Toplum Kuruluşları için düzenlediği kahvaltılı davete katılma imkanı buldum. Toplantıya benimle birlikte Türkiye Küçük Millet Meclisleri Türkiye Koordinatörü Yakup KARABACAK ve Kayseri Temsilcisi Adnan EVSEN beylerde davetli olarak katıldılar.
30’dan fazla STK temsilcisinin davetli olarak katıldığı kahvaltıda Orhan GÖKTAŞ beyin açılış konuşmasından sonra koordinatör Yakup Karabacak Türkiye küçük Millet meclislerinin kuruluştan bugüne geldiği nokta ve (Kayseri’nin istikrarlı çalışmasından örnek vererek) bugünkü çalışmalar
konusunda bilgiler vererek Adana’da Küçük Millet Meclisi çalışmalarının başlamasının öneminden bahsetti.
Karabacak’tan sonra söz alan Kayseri Küçük Millet Meclisi temsilcisi Adnan Evsen sinevizyon eşliğinde Kayseri Küçük Millet Meclisi çalışmalarından örnekler göstererek Küçük Millet meclislerinin ilkeleri çalışma prensipleri, toplanma şekli, toplumda gördüğü ilgi ve toplum barışına sağladı katkılar konusunda ilgiyle takip edilen bir sunum yaptı. Adan EVSEN ve KARABACAK, sunum sonunda katılımcı STK temsilcilerinin sorularına içtenlikle cevaplar verdiler.
Toplantıdan bir sonraki gün Adana’da 10’a yakın STK’ya nezaket ziyaretinde bulundum. Kurumlarının çalışmaları hakkında bilgiler aldım. Adana’da Küçük Millet Meclisi ile ilgili kahvaltıda konuşulanlar konusunda kanaatleri almaya çalıştım. Daha sonra aynı gün Adana Küçük Millet Meclisi’nin toplantısına yer tahsisi için Orhan GÖKTAŞ Bey ile Seyhan Belediyesi’ne ziyarette bulundum. Ziyaretler sonunda edindiğim izlenim! Adana’da toplum barışı, farklı kesimlerin bir araya gelip şehrin ve ülkenin problemlerinin tüm ön yargılardan uzaklaşarak tartışılıp konuşulması, farklı kanaatlerin dile getirilmesi ve çözüm önerilerinin ortaya konması için ADANA Küçük Millet Meclisi çalışmalara başlamalı hemen Kasım ayında. Zira genel kanaat bunu istiyor.
Selam ve Dua ile…