Yüzde 157'lik artış

Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Nisan ayında ihracat rakamlarının geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 157 oranında arttığını söyledi. İhracatçı Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İHSAD) Başkanı Tuncay Sabuncu ise, 'Pandemiden kaynaklı kıısıtlamalar olmasaydı ihracat rakamlarımız daha yüksek olacaktı.' dedi.

Yüzde 157'lik artış

İLK SIRADA IRAK VAR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Nisan Ayı İhracat rakamlarını değerlendiren KTO Başkanı Ömer Gülsoy, Kayseri’de Nisan ayında gerçekleştirilen 290 milyon 234 dolarlık ihracatın, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 157,4 arttığını belirtti. Kayseri'nin ilk sırada yer alan ihracat pazarının yine Irak olduğunu ifade eden Gülsoy, Almanya, ABD, İsrail ve Fas'a yapılan ihracatlarda da artış görüldüğünü belirtti.

Verilere göre 26 sektörden 24’ünde artış gözlenirken elektrik-elektronik ile meyve ve sebze mamullerinde ise kısmi azalış meydana geldiğini Gülsoy, şu bilgileri verdi:

“TİM verilerine göre 2020 yılı için Kayseri İhracat rakamları Nisan Ayı 97 milyon 634 bin dolar iken 2021 yılı Nisan ayında 245 milyon 394 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Artış oranı aylık bazda geçen seneye kıyasla yüzde 157,4 oranında gerçekleşmiştir. Kayseri Serbest Bölgemiz Nisan Ayında 44 milyon 839 bin dolar ihracat yapmıştır. Kayseri’nin ihracatı toplam olarak 290 milyon 234 bin dolara çıkmış ve 2021 yılı dönemi döneminde 1'inci ihracat pazarımız her zaman olduğu gibi Irak olmuştur. Ayrıca, Almanya, ABD, İsrail ve Fas gibi ülkelerde de ihracatımız artmıştır.”

“2021 YILINA DAHA POZİTİF BAKIYORUZ”

Veriler doğrultusunda, 2021 yılındaki olumlu gidişattan memnun olduklarını dile getiren Gülsoy, "Küresel ekonomideki daralma, koyteyner ve hammaddedeki yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen şükürler olsun ki gerek büyüme gerekse de ihracatımızda olumlu gidişat, bize umut ve güç vermektedir. Kayseri’de yılın ilk 4 ayını geçtiğimiz yıla kıyasladığımızda ihracatımız yüzde 52,4 oranında artmıştır. Bu oranın ülkemiz ihracatının üzerinde olması gurur vericidir. Tüm bu gayret ve çalışmalar ve ihracatçılarımızın azmi ile Kayseri’de ilk 4 ayda 1 milyar 84 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu yıl için 3 milyar dolarlık ihracat hedefini aşacağımıza inanıyorum. Giderek artan ihracat rakamlarımız bizleri bu konuda umutlandırmaktadır.” ifadelerini kullandı.

PANDEMİ OLMASAYDI İHRACAT RAKAMLARIMIZ YÜKSEK OLABİLİRDİ

Açıklanan ihracat rakamlarının, Cumhuriyet tarihinin rekoru sayılabilecek düzeyde olduğunu söyleyen İHSAD Başkanı Tuncay Sabuncu ise, "Pandemiyle ilgili sıkıntılar olmasaydı ihracat seviyelerimiz daha yukarılara çıkacaktı." dedi.

Sanayicinin pandemi sürecinde yaşadığı sıkıntıları; hammadde, konteyner fiyatları ve genelgelerdeki belirsizliklerden dolayı çalışanlarla ilgili yaşanan sıkıntılar olarak sıralayan Sabuncu, "Genelgelerden dolayı çalışanlar ve çalışma zamanlarıyla ilgili belirsizlikler yaşıyoruz; çalışacak mıyız, hangi saatlerde çalışacağız net değil. Örneğin, Cuma günü çalışmayacağımızı söylediğimiz işçileri Pazartesi günü tek tek toplamak zorunda kaldık. Bu sıkıntıları hızlı bir şekilde giderecek mekanizmalar olursa ihracat seviyelerimiz daha da yukarılara çıkar." diye konuştu.

HAMMADDE İHRACATI ÜRÜN İHRACATININ ÜZERİNDE

Öte yandan hammadde ihracatının mamûl ürün ihracatından daha fazla olduğuna dikkat çeken Sabuncu, bu durumun gelecek günlerde hammadde fiyatlarının yükselmesine ve hammadde tedariki konularında üreticiyi zorlayacak bir hâl alacağını ifade etti. Sabuncu, "Geldiğimiz noktada fiyatlarımız rekabet edebilecek seviyeelerin üzerine çıkmıştır. Hem döviz hem de hammdadde fiyatlarındaki artıştan dolayı mamul ürün fiyatlarımızı yurt dışına göre fiyatlandırmakta, dengeyi sağlamakta zorlanmaktayız." dedi.

SEKTÖRE ÖZEL PLANLAMA YAPILMALI

Son olarak sektöre özel kısıtlama ya da tedbir planlanaması yapılması gerektiğini belirten Sabuncu, "Yetkililerimiz sanayiciye, üretiyicye yardımcı olmak için bir takım programlar, planlamalar yapmaktadır. Bunlar için kendilerine teşekkür ederiz, lakin program her sektöre her işletmeye aynı faydayı sağlamamaktadır. Biz daha spesifik, sektörlere direk hitap edebilen programların, o sektörleri canlandıracağını ve sanayiciye destek olacağını düşünüyoruz. Örneğin şu anda ihracatçı için navlun desteği çok büyük destek olmuş olur." ifadelerini kullandı.

Selma Kara