'Yeni normal' o kadar da normal değil

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Benhur Çetin, 1 Haziran'dan itibaren başlayan yeni normal dönemi için uyarılarda bulundu. Çetin, bu dönemde de dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

'Yeni normal' o kadar da normal değil

Çetin, 1 Haziran’dan itibaren yeni normal dönemi kapsamında açılan restoranlar, havuz ve spor salonları ile kreşler, yeniden başlayan şehirlerarası yolculuklar ve ofislerde tam zamanlı çalışma düzenine geçilmesine dair uyarılarda bulundu.

“RESTORANLARDA TABAK, ÇATALDAN BULAŞ OLMAZ”

Restoranlarda kullanılan malzemeler ya da gıdalardan virüs bulaşmasının söz konusu olmadığını belirten Çetin, sosyal mesafenin korunmadığı restoranlarda yemek yenmemesi gerektiğini ifade etti. Çetin, “Restoranlardaki masaların arasında 1 buçuk, 2 metre mesafe olması lazım. Bu mesafeyi korumayan mekanlardan hizmet alınmaması gerekir. Pandemi sürecinde geçirdiğimiz 5 ay içindeki araştırmalar, restoranlardaki gıda ya da içme suları ile virüsün bulaşmadığını gösteriyor. Tabak, çatal gibi malzemelerden de olguların kümelenmesi dediğimiz, küçük çaplı salgınların olduğu gösterilmiş değil. Restoranlarda en önemli olay masa gibi sık dokunulan yüzeylerin temizliği. Müşteriler bu konuda dikkatli olmalı” dedi.

“ASANSÖR DÜĞMELERİ, TRABZANLAR, MASALAR TEHLİKELİ”

Restoranlarda da, diğer alanlarda da müşterilerin ya da vatandaşların yüzey temizliği yapılıp yapılmaması gerektiğine dikkat etmeleri gerektiğin vurgulayan Çetin, “Restoranlarda masa, kuaförde tezgahlar, hastana, AVM gibi binalarda merdiven çıkılıyorsa trabzanlar, asansörlerdeki düğmeler ya da tutma yerleri virüslerin en fazla bulunduğu yerler ve risk faktörleri. Buraların çok sık temizlenmesi gerekiyor. Bu tip yerlere dokunduktan elimizi 20 saniye dezenfektan ya da kolonya ile temizlememiz, virüsü alsak bile ölmesini sağlayacaktır. Bunu artık bir alışkanlık haline getirmemiz gerektiğini bilmeliyiz” diye konuştu.

“SPOR SALONLARI RİSKLİ”

1 Haziran’dan itibaren havuz ve spor salonlarının da açıldığını hatırlatan Çetin, havuz suyundan herhangi bir bulaş olmasını beklemediklerini, ancak havuz dışındaki soyunma kabini gibi alanların tehlike oluşturabileceğini belirtti. Spor salonlarına gitmek için ise biraz daha beklenmesi gerektiği önerisinde bulunan Çetin, “Spor salonlarında ise ekstra bir problem var; o da efor. Orada yapılan sporda derin nefes alıp vermekle hem virüsü saçma ihtimaliniz, hem de havada bulunan virüsü alma ihtimaliniz artıyor. Bundan dolayı, spor salonlarında her ne kadar bazı önlemler alınsa da, kapasiteler düşürülse de, bu tip faaliyetlerde bulunmak için biraz daha erken. Bu tip faaliyetleri bir süre daha ertelemekte fayda var” şeklinde konuştu.

“KREŞTE GİYİLEN KIYAFETLER EVDE DEĞİŞTİRİLMELİ”

Kalabalık ortam olmasından dolayı kreşlerin de risk faktörü olduğunun altını çizen Çetin,sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kreşlerle ilgili de önlemler alındı, ancak buralar da kalabalık ortamlar olduğu için risk faktörü. Kreşe giydiği kıyafeti evde giymemesini sağlamak; ya  kıyafetlerin kreşte uygun bir şekilde değiştirilmesi sağlanmalı ya da evde hızlı bir şekilde değiştirilmeli. Kreşe giden bir çocuk, kreşte aldığı mikrobu, kendisine hiç zarar vermese bile, evde yaşayan anneanne ve dede gibi büyükler varsa, o kişilerde ciddi bir hayati tehlikeye neden olabilir. Bundan dolayı evde risk grubunda olan birey varsa, onların çocuklarının kreşe gitmesini bir miktar ertelemekte fayda var. Bizim, adeta koza stratejisiyle bu risk grubunu, virüsten uzak tutmamız lazım.”

“FOTOKOPİ MAKİNALARI TEHLİKELİ”

Tam zamanlı çalışmaya geçilmesiyle birlikte ofis çalışanlarına da daha dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Çetin, bu mekanlarda yüzey temizliğinin önemine dikkat çekti. Çetin, “Ofislerde birçok kişi aynı fotokopi makinesini kullandığından dolayı, çok sık aralıklarla makinenin yüzeyinin temizlenmesi lazım. Bunun dışında ofisteki çalışma alanlarının birbirinden ayrılarak, en azından 1 buçuk, 2 metre mesafenin açılması ve ofiste çalışırken de maske kullanılması gerekmekte. Eğer kendinizi iyi hissetmiyor ve ateş yüksekliği, kuru öksürük ve hırıltılı solunum gibi belirtileriniz varsa da bir sağlık kurumuna gitmeniz gerekmekte.”

“YOLCULUKLARDA KOLTUK VE PANELLER HİJYENİK OLMALI”

Son olarak, şehirlerarası yolculuklarda da hijyenin önemini vurgulayan Çetin, “Kurumsal olarak uçak ya da otobüste eğer hasta bir birey o araçlarla seyahat ediyorsa, bu risk oluşturacaktır. Burada da hastalık belirtisi varsa hekime başvurduktan sonra bu ortamlardan kendimizi uzak tutmamız gerekiyor. Virüsün temasla bulaştığını biliyoruz, bu tip yolculuklarda sizden önce koltuğun ya da ekranın temizlenmiş olması gerekmekte. Temizlendikten sonra sıkıntı olmayacaktır” ifadelerini kullandı.