Yastık altından döviz çıktı

Döviz kurlarındaki dalgalanmanın ertesi günü Kayserili döviz bürolarına akın etti. Yastık altındaki Dolarlar yerinden çıkarıldı ve bozduruldu. Kadınlar daha çok döviz bozdurdu.

Yastık altından döviz çıktı

Evvelki gün Merkez Bankası başkanlığında yaşanan değişimin ardından, döviz kurlarında dalgalanma yaşandı. Değişikliğin hemen ardından Dolar 8 TL'yi gördü. Aynı gece yine dalgalanan kurun ardından, dün sabah ise 7.86'dan güne başladı.

Önceki gün ilk yükselişin ardından, Türkiye'de olduğu gibi Kayseri'de de döviz büroları önünde kuyruk oluştu. Kayserililer, yastık altındaki dövizlerini bozdurmak için sabahın erken saatlerinden itibaren döviz kuyruklarının yolunu tuttu.

KAYSERİ İLK BEŞTE

Dolardaki dalgalanmanın Kayseri'ye yansımaları konusunda gazetemize açıklamada bulunan döviz bürosu yetkilisi Ali Zencir, Kayserililerin yastık altındaki dövizlerini bozdurmak için erken saatlerden itibaren döviz bürolarına geldiğini söyledi. Zencir, "Çoğunlukla tabi ki, Dolar'ın yükselmesinden dolayı bozdurmaya gelenler çok oldu. Tüm Türkiye'de aynı durum yaşanmıştır ama diğer bölgelerdeki arkadaşlarla görüştüğümüze göre, Dolar bozdurmada Kayseri ilk 5'te olabilir." dedi.

KADINLAR DAHA ÇOK BOZDURDU

Kayseri'de kadınların daha çok yastık altı yatırım yaptığını belirten Zencir, "Burada bir gelenektir. Dolar, altın yapan genelde kadınlardır. Erkekler zaten yatırımı işte yaptığı için ya da bankalar üzerinden daha büyük hacimli işlemler yaptığı için kadınlar daha çok döviz bürolarına uğrar. Kurdaki dalgalanmanın ardından da, bürolara daha çok kadınlar geldi." diye konuştu.

KAYSERİ DOLAR'A RAĞBET EDİYOR

Öte yandan, Kayserilinin, eskiden kalma alışkanlıkların etkisiyle, Euro'dan çok Dolar'a rağbet ettiğini söyleyen Zencir, "Önceden Almancılardan kalma bir alışkanlık bu. O zaman Euro yoktu. Mark ve Dolar vardı, herkes yatırımını bu ikisi üzerinden yapardı. Sonra Dolar kalınca insanlar eski alışkanlıklarının etkisiyle paralarını Euro'dan çok Dolar'da tutmaya başladı. Hatta öyle müşterilerimiz var ki, Euro'ya yatırım yapsa da, paralarının bir kısmını mutlaka Dolar'da tutar." şeklinde konuştu.

"UZUN SÜRMEZ"

Şu anda yaşanan kur düzensizliğinin uzun sürmeyeceğine inandığını söyleyen Zencir, "Diğer ülkelerde de dalgalanmalar oldu ama tabi Türkiye'de Merkez Bankası'ndaki değişiklik, yüzde 2, 3 daha fazla kayban neden oldu. Ama ben bu sürecin çok uzun süreceğine inanmıyorum. Şimdi yeni başkan göreve başladı. Sonuçta sadece kişilere bağlı bir para politikası yok Türkiye'nin. Bundan sonra atılacak adımlarla yeniden güven sağlanacağını ve fiyat istikrarının oluşacağını düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Ekrem Nazlı