'Vay halimize!'

Konut sektöründe gidilen faiz indirimi sonrası fiyatların artıp artmayacağı merakla beklenirken, Emlakçılar Odası Başkanı Atasoy, müteahhitlere çağrıda bulunarak, 'Fiyatları artırmayın, kimse ev alamaz, Vay halimize!' dedi.

 'Vay halimize!'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı konut destek paketlerinin detayları belli oldu. Konut faizi indirimini 3 şarta bağlayan hükümet yetkilileri, destek paketleriyle konut arzının artırılması ve destek alan firmaların konut fiyatlarını sabit tutması amaçlanıyor. Vatandaş ise yine ev fiyatlarının artacağından çekinirken; durgun geçen konut piyasasında, satış yapmak için gurbetçileri bekleyen müteahhitlerin de fiyatları artırıp artırmayacağı merakla bekleniyor?

YENİ DESTEK PAKETİNDE NELER VAR?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabine toplantısı sonrası müjdesini verdiği konut sektörüne ilişkin destek paketleriyle ilk konutunu alacak vatandaşların uygun maliyetli kredi imkanıyla konuta erişimlerinin artırılması, Liralaşma Stratejisi'nin desteklenmesi, tamamlanmamış inşaatların bitirilerek konut arzının artırılması ve destek alan firmaların konut fiyatlarını sabit tutması amaçlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konut alım-satımını kolaylaştıracak üç yeni paket açıkladı

"İlk evim Konut Finansman Paketi"

İlk paket ile; "İlk evim Konut Finansman Paketi" çerçevesinde, kamu bankalarınca, ilk ve tek konutunu alacak vatandaşlara yönelik olarak, birinci el konutlarda uygulanmak üzere, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için, 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,99 faizli konut kredisi sağlanacak.

"Genişletilmiş Konut Finansman Paketi"

İkinci paket olan ve döviz, altın varlıklarının Türk lirasına dönüşümünü teşvik edecek "Genişletilmiş Konut Finansman Paketi" ile de kamu bankalarınca, birinci ve ikinci el konutları da kapsayacak biçimde, konut değerinin en az yüzde 50'si 1 Nisan 2022 tarihinden önce açılmış döviz tevdiat hesaplarının (DTH) yahut hurda altının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasına (TCMB) satımı ile karşılanması şartıyla, 2 milyon lira değerine kadar konutlar için 10 yıla kadar vadeli, aylık yüzde 0,89 faizli konut kredisi sağlanacak. Böylece, vatandaşların uygun maliyetli kredi imkanıyla konuta erişimlerinin yanında halihazırda yürütülen Liralaşma Stratejisi de desteklenmiş olacak.

İnşaat şirketlerine kredi garanti paketi

Son pakette ise KOBİ ve KOBİ dışı inşaat firmalarının yararlanabileceği İnşaat Sektörüne Özel Kredi Garanti Paketi ile de 1 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla asgari yüzde 40’ı tamamlanmış ve yüzde 50'si satılmamış inşaat projesi sahibi KOBİ ve KOBİ dışı inşaat şirketlerinin tamamlanmayan inşaatlarını tamamlamaları hedefleniyor. Söz konusu finansman paketi için 20 milyar lira kaynak ayrıldı.

Söz konusu işletmeler bu destekten yararlanmak için 1 yıl boyunca konut satış fiyatlarını sabit tutmayı taahhüt edecek, bu fiyatları internet sitesinde kamuoyu ile paylaşacak ve kredi veren kuruluşa bildirecek.

FİYATLAR ARTARSA KİMSE EV ALAMAZ

Emlakçılar Odası Başkanı Selim Atasoy açıklanan konut destek paketlerini Anadolu Haber’e değerlendirdi. 

Cumhurbaşkanı'nın açıklamış olduğu paketin sıkıntılı olan konut piyasasını hareketlendirmek amacıyla yapıldığını ifade eden Başkan Selim Atasoy, “Vatandaş, satıcılar, müteahhit firmalar bunun üstüne zam koyarsa eğer, vay halimize bundan sonra. Şu anda bize evlere zam yapıldığı yönünde bir haber gelmedi. Bir de açık konuşayım. Zam yapılmasın, fiyatlar artmasın diye çevremize telkinde bulunuyoruz. Fiyatların arttırılmasını istemiyoruz. Zaten şu an sıkıntıda olan bir piyasa var. Eğer bunun üstüne bir de fiyat artırımı olursa konutu alamayanlar bundan sonra hiç alamayacaklar” diye konuştu.

Müteahhitlerin fırsatçılık yapmaması gerektiğini söyleyen Başkan Atasoy, “Cumhurbaşkanı açıklamasında da bu dalgalanmayı korumak amacıyla faiz indirimi yaptık diyor. Devletimiz gereken girişimleri yapıyor. Bundan sonra da hala fırsatçılık peşinde koşacaksak vay halimize, diyecek bir şey bulamıyorum o konuda” ifadelerinde bulundu.

Atasoy, paketlerin şartlı olduğu için fiyatları artırmayacağını belirterek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 “Açıklama yapılan paketler şartlı olduğu için pek artmaz fiyatlar diye umuyorum. Açıkçası fiyat artışları da müteahhit firmalardan bitiyor. Müteahhit firmalar bu konuda hassasiyet gösterir diye düşünüyorum. Bir diğer pakette de elindeki altın ve dövizi bozdurana da indirimli faiz uygulaması var.  Elinde dövizi ya da altını olan vatandaş bu zamana kadar değerlendirdi mi hala beklemede mi duyuyor onu bilemiyorum.  İkinci el piyasası da bu şekilde hareketlenmiş olacak.”

“FIRSATÇILIK YAPIP FİYAT ARTIRMAYIN”

 

Müteahhitlerin gurbetçileri beklemesine gerek kalmayacağının altını çizen Atasoy, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Bu paketlerin açıklanması bizce mantıklı. Ama direkt bütün konutlarda olmuş olsaydı ya da sınırlama getirmemiş olsaydı belki fiyatlar çok artar diye beklerdim ama şu anda çok düşünmüyorum artacağını. Biz yıllardır söylüyoruz bunu yeni değil. Kredi düştüğü zaman fiyatlarda artış durumu söz konusu oluyor. Ama bu kademeli artışla bunun önüne geçilir. Çünkü konut piyasası şu anda çok daraldı, satış yönünde. Araç talep dengesizliği var. Vatandaş alamıyor, şu anda zaten çok durgun giden 2022 piyasası var. Firmalar haziran ayında gurbetçilerin gelmesini bekliyordu. Ancak şimdiki paketlerle satışa çıkacaklardır. Ama burada umudumuz ve beklentimiz fiyatları artırmadan satışa çıkmaları.”

>>Dilek Bayram