Uzunlu: 'Şubat ayı Türk kadınları için önemli izler taşır'

Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, 7 Şubat 1924'te kurulan Türk Kadınlar Birliği'ne atıfta bulunarak, 'Şubat ayı Türk kadınları için tarihin tozlu sayfalarında bırakılamayacak kadar önemli izler taşır.' dedi.

Uzunlu: 'Şubat ayı Türk kadınları için önemli izler taşır'

Türk Kadınlar Birliği’nin kuruluşunun yanı sıra, Cumhuriyet Kadın Fırkası’nın kurulması çalışmaları, 1926’da kabul edilen Medeni Kanun ile ilgili hazırlıkların başlanması gibi, farklı yıllardaki Şubat aylarında kadınlar adına çok sayıda çalışma yapıldığını kaydeden Uzunlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Nezihe Muhiddin, Kadınlar Halk Fırkasının kurucuları ve Türk Kadın Birliği Türk kadının siyasi ve sosyal hakları ile ilgili çalışmalardan hiç vazgeçmedi. Cumhuriyetin ilanından, kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanındığı 1934 yılına kadar çok çetin bir sivil toplum mücadelesi gerçekleştirildi. Kaderin bir yansıması denilebilecek şekilde ilk kadın milletvekilleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kapısından 8 Şubat 1935’de içeri girebildiler. Türk Kadın Birliği’nin kurulmasından tam 11 yıl sonra, aynı günlerde… Kadınların ilk kez oy kullandığı TBMM 5. Dönem seçimleri 8 Şubat 1935'te yapıldı ve 17 kadın milletvekili ilk kez meclise girdi. Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin Türk kadın hakları savunucusu Nezihe Muhittin,Türk Kadın Birliği’ni de 7 Şubat’ta kurmuş, büyük siyasi mücadelesi meyvesini vermiş, Türk kadını seçme ve seçilme halını kullanarak TBMM’ye yine bir Şubat günü girmişti. İçinde bulunduğumuz Şubat ayında; neredeyse cumhuriyetimizle yaşıt kamu yararına bir dernek olan ve “Türk Kadın Birliği” olarak kurulan derneğimizin kuruluşunun yanı sıra Türk kadınının ilk kez TBMM’de milletvekili olarak yer almasının da büyük gururunu yaşıyoruz.”

Haber Merkezi