Türkiye'de yasa dışı ticaret yüzde 8 arttı

Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin 'Türkiye'de yasa dışı ticaret' ile ilgili verilerine göre, Türkiye'de son üç yılda yasa dışı ticaret yüzde 8 oranında arttı.

Türkiye'de yasa dışı ticaret yüzde 8 arttı

Uluslararası Şeffaflık Derneği’nin Kasım 2019’da yaptığı Kayıt Dışı Ekonomi, Yasa Dışı Ticaret ve Kaçakçılık Çalışması ‘na göre, Türkiye’de son üç yılda yasa dışı ticaret yüzde 8 oranında arttı. Avrupa ülkelerinde ise bu oran yüzde 2’de kaldı.

Yasa dışı tüketilen ürün oranı yüzde 15

Söz konusu verilere göre, güncel olarak yasa dışı tüketilen ürünlerin oranının yüzde15 olduğu tahmin ediliyor. Güncel sigara tüketiminin yüzde14'ünün, alkol tüketiminin yüzde13'ünün, film tüketiminin yüzde18'inin, giyim tüketiminin yüzde17'sinin, ilaç tüketiminin ise yüzde14'ünün yasa dışı olduğu hesaplanıyor. Son 3 yılda ise yasa dışı sigara ticaretinin yüzde7, alkol ticaretinin yüzde8, film ve giyimin yüzde10, ilaç ticaretinin ise yüzde7 arttığı düşünülüyor.

Türkiye'de tüketiciler toplam yasa dışı ürün tüketimlerini yüzde58 olarak belirtirken AB ortalamasında bu oran yüzde 38 olarak görülüyor. Sektörler arasında en yüksek fark ise Türkiye'de yüzde 66 ve AB'de yüzde 45 olmak üzere giyim sektöründe. Sigara tüketimindeki fark yüzde 13, alkol sektöründeki fark yüzde 15, film sektöründe fark yüzde15,  ilaç sektöründeki fark yüzde19.

Haber Merkezi