STK'lardan aşı çağrısı

Kayseri'deki sağlık ve meslek odaları, geçen yıl yaşanan kısıtlama manzaralarının yaşanmaması ve ekonomik çarkların aksamadan dönmesi için vatandaşlara, 'Aşı olun' çağrısında bulundu.

STK'lardan aşı çağrısı

NORMALLEŞME VE BAYRAM VAKA SAYILARINI ARTIRDI

Kayseri'de vaka sayıları Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı en son 10-16 Temmuz 2021 haritasına göre yüz binde 49,5; aşılanma yüzdesi ise yüzde 62,6 olarak görülüyor. İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre ise, bayram nedeniyle ildeki vaka sayıları hayli yükseldi. Kayseri'de aşı hakkı olup da kullanmayanların rakamı ise 400 bin civarında.

ESKİ KISITLAMA GÜNLERİNE DÖNMEMEK İÇİN...

Ksıtlamalarının yaşandığı 1 buçuk yıl boyunca pandemiden en çok etkilenen kesim şüphesiz esnaf, iş insanları ve artan iş yoğunluğundan dolayı da sağlıkçılar oldu. Şimdi, bayram ve normalleşme sürecinin ardından yaşanan hızlı vaka artışı, meslek ve sağlık odaları ile STK'ları aşı çağrısı konusunda harekete geçirdi. Odalar ve STK'lar, o eski kısıtlama günlerine dönmemek için tüm vatandaşlara aşı çağrısında bulundu.

"AŞIYLA İLGİLİ VERİLER ŞEFFAF BİÇİMDE PAYLAŞILMALI"

Kayseri Tabip Odası Başkanı İlhan Şahin, geçen yıl yaz aylarında da benzer senaryonun yaşandığını hatırlatarak, Eylül ayında uygulanan kısıtlamaların tekrar gelmemesi için vatandaşı aşıya çağırdı. Geçen yıla oranla aşılı nüfusun artmış olmasını avantaj, ancak daha hızlı yayılan delta mutasyonunu da dezavantaj olarak değerlendiren Şahin, saha çalışmalarında aşıya mesafeli olduğu görülen özellikle genç kesimi aşı olmaya davet etti. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öncelikle aşı karşıtlığı ve tereddüdünü birbirinden ayırmak gerekiyor. Ancak şu bilinmeli ki, aşı karşıtlığının arkasında maddî rant ve şöhret kaygısı yatıyor. Tereddüt konusuna gelince, aşı hakkı olup da kullanmayanların büyük çoğunluğunun gençler olduğunu görüyoruz. Genç nüfus ezbere hareket etmeyi sevmez, biraz daha araştırmayı ve bilmeyi ister, orta yaş ve ileri yaş vatandaşlarımıza göre de daha zor güvenir. Bu kesim interneti yoğun kullandığı için aşı karşıtı söylemlere de yoğun maruz kalıyor. Ancak bunu aşmanın yolu, genç kesime şeffaf ve dürüst bir bilgi akışı sağlamak. Öteki türlü dayatma biçimindeki söylemler bir sonuca varmıyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığı ile ilimizdeki Sağlık Müdürlüğüne önerim, şehrimizde ve ülkemizde aşı olanlar ilgili yan etkiler, aşı olup da hayatını kaybedenler hangi yaş gruplarında ve devam eden bir hastalığı var mı gibi kafa karıştıran verilerin paylaşılması. Bunlar şeffaf biçimde paylaşılırsa ancak gönül rahatlığıyla aşıya yönelim olabilir."

"İŞ DÜNYASI YENİ BİR KAPANMAYI KALDIRAMAZ"

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitci ise iş dünyasının yeni bir kapanmayı kaldıramayacağını belirterek, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de henüz aşı olmamış yaklaşık 23 milyon kişi var. Kayseri’de ise, toplam yapılan aşı sayısı 1 milyon 65 bin 371. Şehrimizde aşılama oranı Türkiye geneli ile hemen hemen aynı gibi ve bu rakamlar çok düşük. Ülke olarak aşıdan istediğimiz sonucu almak için bu süreci hızla tamamlamalıyız. Kovid-19’la mücadelenin kurallarına uymaz ve aşılarımızı yaptırmazsak, salgının önüne geçemeyiz. Geçtiğimiz süreçte küçük işletmelerimiz, esnafımız bir yıl boyunca kapalı kaldı.  Özellikle yaşlılarımız, gençlerimiz, çocuklarımız evde kalmak zorunda kaldı. Üretimlerimiz bu süreçte sekteye uğradı. Sevdiklerimizi, yakınlarımızı, birçok insanımızı kaybettik. Tekrar kapanmanın, eskiye dönmenin hem sosyal açıdan hem ekonomik açıdan ülkemize bedelleri çok ağır olur. Korona belasından kurtulmak bizim elimizde. Ben buradan tüm hemşerilerimizi bir an evvel aşılarını olmaya davet ediyorum. Lütfen ilk fırsatta aşımızı olalım." diye konuştu.

"KISITLAMA GÜNLERİ GERİ GELMEMELİ"

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Tahir Nursaçan da, sanayide çarkların dönmesi için hem üyelerini hem de vatandaşlarını aşı olmaya davet etti. Devletin, sağladığı mobil imkânlarla, aşı olmak isteyen çalışanların ve sanayicilerin işini kolaylaştırdığını hatırlatan Nursaçan, "Normalleşme ve bayramla birlikte bir gevşeme olduğunu ve vaka sayılarının arttığını görüyoruz. İnşallah kısıtlama günleri geri gelmez. Bizler bunun olmaması için tedbirlerimizi alacağız, alıyoruz. Bizler Kayseri OSB olarak üyelerimize sürekli aşıyla ilgili hatırlatma mesajları ve videoları yayınlıyoruz. İl Sağlık Müdürlüğünün mobil ekipleri büyük fabrikalarda aşılama yapıyor, çalışan sayısı daha az olan fabrikalar için de Bölge Müdürlüğümüz karşısında bir aşı merkezimiz bulunuyor. Hem üyelerimizin hem de vatandaşlarımızın, tedbirlere uyarak aşı olmalarını arzu ediyoruz." dedi.

"ÇARKLARIN DÖNMESİ İÇİN, HAYDİ AŞIYA"

Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy da, iş dünyasının yeni bir kapanma ile baş edemeyeceğine dikkat çekti. Çarkların dönmesi için vatandaşı aşı olmaya davet eden Gülsoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir kez daha, bir önceki yaşadığımız gibi kısıtlama ve kapanma olursa iş dünyasının bunu ekonomik yönden kaldırabilmesi mümkün değil. Bir süredir normalleşme sürecinin başlamasıyla hizmetler sektöründe çarklar dönmeye başladı, bu hizmetin devam etmesi için vatandaşımızdan aşı olmaları yönünde hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Bugün Türkiye'de aşı olan kişi sayısı yaklaşık 22 milyon olarak görülüyor. Bu tablo vahim bir tablo. Öte yandan bu sayı içinde gençlerin çoğunlukta olduğunu biliyoruz. Gençlere önerimiz; tedbirlerini alsınlar, dedikodu içerikli farklı düşüncelere mahal vermeden aşılarını olsunlar. Bizler de Ticaret Odası olarak üzerimize düşeni yapıyor ve üye iş yerlerimize bu konuda gerekli hatırlatmalarda bulunuyoruz."

"VAKA SAYILARI ARTTI"

Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Ahmet Övüç de, "Pandemi dolayısıyla, özellikle bayram vesilesiyle vaka sayılarının arttığını biliyoruz. Sıkıntıya düşmemek için, eski sıkıntılı günümüzü atlatmak ve vaka sayılarını azaltmak için herkesi aşı olmaya davet ediyoruz." dedi.

"İŞ DÜNYASINDAKİ HEYECAN DEVAM ETMELİ"

Kayseri Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Recep Bağlamış da, vatandaşlara aşı çağrısında bulundu. Kendi üyelerine de sık sık çağrıda bulunduklarını dile getiren Bağlamış, şunları söyledi:

"İş dünyamız 1 buçuk yıldır kapanma sürecinde olumsuz etkilenmişti. Geçici normalleşme bir nebze de olsa iş dünyasına heyecan getirdi. Bu heyecanın devam etmesi ve ekonomi çarklarının dönmesi için vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyoruz. Aşıya alerjisi olan ya da tedirgin olan vatandaşlarımız da, böyle bir tedirginliği yaşamamaları gerektiğini bilmeli. Zaten öyle olmuş olsa idi, Türkiye'de bu kadar insan ve sağlıkçı aşı yaptırmazdı. Pandemiden tek çıkış yolunun aşı olduğunu biliyoruz ve KTB olarak aşı hakkı gelmiş olan vatandaşlarımıza aşılanmalarını rica ediyoruz."

"ÜYELERİMİZDEN YÜZDE 10'U İŞ YERİNİ AÇAMADI"

Pandemi dönemindeki kısıtlamalardan en çok etkilenen sektörlerin başında lokantacı ve pastacı esnafı yer aldı. Kayseri Lokantacı ve Pastacılar Odası Başkanı Altan Aydemir, geçen kısıtlama döneminde çok sayıda iş yerinin kapanmak zorunda kaldığını hatırlatarak, "Kayseri'de yüzde 10'a yakın esnafımız iş yerlerini tekrar açamadı. Kapanma sürecinde gerçekten çok sorun yaşadık. O dönemde kiramızı, elektiriğimizi, suyumuzu, vergilerimizi ödeyemez duruma geldik. Sonuç olarak açıldık ama halen daha o döneme ait borçlarımızı ödüyoruz. Açılmanın ikk zamanlarında insanlar tedirgindi ama şimdi aşırı derecede rahatlık gözlemliyoruz. İnsanlar sanki pandemi bitmiş gibi rahat tavır sergiliyorlar. Bu durumun ileride bir kapanmaya neden olacağından endişe ediyoruz. Lokantacı ve pastacı esnafı bir kez daha böyle bir kapanmayı kaldıramaz. O nedenle vatandaşlarımızı aşı konusunda duyarlı davranmaya davet ediyoruz." diye konuştu.

KISITLAMADA 286 KAHVEHANE KEPENK KAPATTI

Pandemide 13 ay süreyle en uzun dönem kapalı kalan kahveci esnafı da aşı çağrısında bulundu. Kahveciler Odası Başkanı Mustafa Kaya, kapanma sürecinde Kayseri'de 286 kahvehanenin kepenk kapattığını söyledi. Öte yandan, bin küsur üye sayısının 600'lere kadar düştüğünü belirten Kaya, "Biliyorsunuz ülkede siyasî partiler kongreler yaptı, turizmciler otellerde partiler yaptı. O dönemde virüs sadece kahvehanelerden yayılıyormuş gibi sadece biz kapalı kaldık. Ama insanların dayanacak gücü kalmadı. Bir daha kapanma olursa geri kalan esnaf da mecburen iş yerini kapatacak. O nedenle vatandaşımızı aşılarını olmaya davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Selma Kara