SS Kayseri Gazeteciler Yapı Kooperatif Olağan Genel Kurulu Yapıldı

SS Kayseri Gazeteciler Yapı Kooperatif Olağan Genel Kurulu Yapıldı Melikgazi Belediyesi Konferans Salonu'ndan gerçekleştirildi.

SS Kayseri Gazeteciler Yapı Kooperatif Olağan Genel Kurulu Yapıldı

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı’nın okunması ile başlayan Genel Kurul’da gündem maddeleri karara bağlanırken, Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu konuşma yaptı, Kooperatif Başkanı Metin Kösedağ ve Divan Başkanı aynı zamanda Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya da bilgiler verdi.
 
PALANCIOĞLU; “SİZLERE HİZMET VERMEKTEN GURUR DUYACAĞIZ”
 
Genel Kurul başlangıcında söz alan Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Melikgazi Belediyesi olarak Gazeteciler Kooperatifi’nin konutlarına ellerinden gelen desteği vereceklerini belirterek; “Ben de 237 bin metrekarelik bir alanda sizlerin konut üreteceğini Melikgazi Belediye Başkanı olduktan sonra öğrendim. Dolayısıyla bundan sonra çok daha fazla mesai yapacağız. Tabi sadece konutların TOKİ tarafından yapılması değil, asıl bundan sonraki süreçte yolların, altyapının yapımı, park, bahçe ve diğer oyun grupları ile sosyal tesislerin yapılması gerekecek. Çünkü sayı oldukça fazla. Burada ister istemez bir çok hizmet gerekecek ve biz de belediye olarak sizlere hizmet etmekten gurur duyacağız” şeklinde konuştu.
 
KÖSEDAĞ: “KONUT SAHİBİ YAPABİLMEK İÇİN 3 YILDIR BİLFİİL ÇALIŞIYORUZ”
 
Kooperatif Başkanı Metin Kösedağ ise yaptığı konuşmada verdiği bilgilerde, üyeleri ev sahibi yapmak için yaklaşık 3 yıldır bilfiil çalıştıklarını ifade ederek şunları aktardı; “Kayseri Gazeteciler Cemiyeti yönetimi ve Gazeteciler Konut Yapı Kooperatifi yönetimi olarak ortaklaşa yürüttüğümüz çalışmalar neticesinde üyelerimizi konut sahibi yapabilmek için yaklaşık 3 yıldır bilfiil çalışıyoruz. 2017’nin Temmuz’undan itibaren başlattığımız çalışmalar neticesinde bugün gelinen son nokta çok önemli bir durum olarak karşımıza çıkmıştır. Evet, süreç belki biraz uzadı. Ama maalesef ülkenin bulunduğu şartlarda bazen bir günde yapmamız gereken durum bir aya tekabül edebiliyor. Dolayısıyla bu da uzamasına neden oluyor. Asıl bizim yaşadığımız sıkıntı arazinin tescilinden sonra kurumlar arası yaşanan aksaklıklardan dolayı ikinci kez tescil yapmak zorunda kaldık. Bu da bizim 8 ayımızı aldı. Tabi bu süre zarfı içerisinde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya ve kooperatif yönetim kurulu olarak TOKİ ile hiçbir zaman bağlarımızı koparmadık. Yapılması gereken işleri önceden planlayarak bugüne kadar geldik. 29 Mayıs itibariyle Büyükşehir Belediye Meclisi’nde askı süresi tamamlanan ve Melikgazi Belediyesi’ne aktarılan binlik plan süreci Temmuz ayı içerisinde meclise sunulacak, Eylül başı itibariyle tamamlanacak ve TOKİ’ye gönderilecek. Bundan sonrası ne olur derseniz Ekim ayı başı itibariyle büyük ihtimal TOKİ bizden talep isteyecek. Üyelere sunulacak projeler dahilinde 2+1, 3+1 olarak tespitini yapacağız. TOKİ ile yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde 4+1’lerin ülkenin bulunduğu durumda çok afaki rakama tekabül edeceği söylendi. Biz bu 4+1’lerin biraz daha düşünülmesine, projenin son aşamasında karar verilmesini düşündük. Şu anda önümüzde projelerimiz 2+1 ve 3+1 ama talep doğrultusunda olursa 4+1 de düşünüyoruz.” Kösedağ ayrıca bazı üyelerin kendi istekleri ile bazılarının ise aydat ödememe gibi nedenlerle üyelikten çıkarıldığını ifade ederek, kooperatif aidatlarını aksatan üyelerin zarar görmemesi adına aidat ödemelerinde hassasiyet göstermeleri temennisinde bulundu. Kösedağ son olarak, 5-6 aylık süre içerisinde Melikgazi Belediyesi’nden çıkacak olan binlik plan sonrasında TOKİ’nin ihale aşamasına geleceğini belirterek üyelere maddi anlamda hazırlıklı olmaları tavsiyesinde bulundu.
 
ALTINKAYA: "AİDATINI YATIRMAYANLARIN İHRACI YAPILSIN”
 
Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Divan Başkanı Veli Altınkaya ise yaptığı konuşmasında aidatını yatırmayanların ve şartlarını yerine getirmeyenlerin ihracını kooperatif yönetiminden talep ederek üyelerin aidat noktasında duyarlı olmasını istedi. Altınkaya ayrıca süreçte yaşanan zorluklara, maliyetler ve takvim konusuna da değinerek şunları kaydetti; “Metin Başkanımız ve yönetim kurulundaki arkadaşlarımız 3-5 sefer TOKİ’ye gitti. TOKİ’deki arkadaşlarımız henüz imar planı yapılmadan orada fazla yüksek kat yok. Projelerde plana göre değişiklikler yapılabilir. Belediyeler ve hayırseverlerin desteği ile maliyeti yüzde 20-25 gibi aşağı çekmeyi planlıyoruz.  Planlamanın bitmesiyle beraber Ekim gibi proje çalışmaları biter, teklifler toplanır ama TOKİ’nin ihale sürecini önümüzdeki yılın ilkbaharını bulacağını tahmin ediyorum. Şubat, Mart’tan önce bir ihale doğrusu beklemiyorum. Ama Ekim’den sonra 2+1, 3+1 teklifleri toplanacak. Ona göre bankalar üzerinden ‘şu kadar para yatırın’ denecek. Böyle bir süreçte bu günden TOKİ veya başka bir müteahhit fark etmez ‘Şu konutun maliyeti budur’ diyebilmemiz zor. Ama ortalama TOKİ’nin yaptığı konutlara baktığımız zaman metrekare başına bin beş yüz - iki bin arasında bir maliyet görüyoruz. Bizim burada avantajımız ne olacak? TOKİ ihaleye çıkarken oradaki okulu, camiyi, parkı, bahçeyi, yeşil alanı tamamıyla birlikte müteahhide ihale ediyor. Bizim belediyeler ve hayırseverlerin desteğiyle toplam maliyeti yüzde 20-25 gibi aşağı çekme hedefimiz var. Yani maliyeti 4’te 1 aşağı çekme gibi bir hedefimiz var. TOKİ’nin ve kooperatifin yapacağı en önemli iş bu. TOKİ, genellikle yaptığı konutların parasını 10 yılda yani 120 ayda yapılıyor. Biz görüşmeler yaparak bunun 15 yıl yani 180 aya yayılmasını sağlayacağız. Tabi enflasyon fiyat farkı da olacak." HABER-FOTO: KAAN AKBAŞ