Spor yapanlar nasıl beslenmeli?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Kaplan, spor yapanların vücut ağırlığına göre kilogram başına yaklaşık günlük 1 gram protein almaları gerektiğini söyledi.

Spor yapanlar nasıl beslenmeli?

Spor yapan kişilere beslenme konusunda uyarılarda bulunan Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyate Uzmanı Merve Kaplan, spor yaparken protein alımının önemli olduğunu ifade etti. Kaplan, "Protein, karbonhidratlara ve yağlara ek olarak vücudun ihtiyaç duyduğu üç ana besin maddesinden biridir. Proteinler, vücutta kemik ve kas oluşumunu sağlamaktadır. Dolayısıyla spor yapanların protein ihtiyacının diğer insanlara göre daha fazla olması beklenir. Protein; et, balık, yumurta ve süt gibi hayvansal gıdaların yanı sıra; baklagiller ile kepekli ekmek ve fındık gibi bitkisel bazlı besinlerde bulunur. Protein içeriği yüksek besinler kalıcı bir tokluk hissi sağlarken, karbonhidratlar ise kısa bir süre sonra açlığa neden olur. Bu yüzden kilo vermek ve fit bir görünüme sahip olmak için, protein miktarı yüksek ve düşük karbonhidrat içeren tarifler önerilir" dedi.

Protein miktarının vücut ağırlığına göre olması gerektiğinin altını çizen Kaplan şöyle konuştu:

"Vücut ağırlığına göre kilogram başına yaklaşık günlük 1 gram protein alınması yeterli olacaktır. Yani 85 kiloluk bir insanın günlük 85 gram protein alması gerekir. Kilo problemi olan kişilerin  protein ve karbonhidrat alımının düzenlenmesi gerekir. Yaşlı ve kronik hastalığı olanlar ise kas  hareketliliğini ve işlevini korumak için kilogram başına 1,2 ila 1,5 gram proteine ihtiyaç duyar. Spor yapanların ise yaptığı spor türüne göre kilo başına 1,2 gramın üzerinde protein  alması önerilir."