'Sözleşmeyle çalışıyoruz, kadrolu şehit oluyoruz'

Uzman çavuşların özlük haklarında iyileştirme beklediklerini ifade eden Tüm Uzmanlar ve Emeklileri Derneği (TUZED) Genel Başkanı Ömer Doğan, 'TSK içindeki sayımız 185 bin olmasına rağmen sözleşmeli çalışıp kadrolu şehit oluyoruz.' dedi.

'Sözleşmeyle çalışıyoruz, kadrolu şehit oluyoruz'

TUZED Bölge Başkanları İstişare Toplantısının ardından, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'nde basın mensuplarına açıklamada bulunan TUZED Genel Başkanı Ömer Doğan, uzman çavuşların özlük haklarıyla ilgili bilgilendirmede bulundu.

SAYILARI 185 BİNİ BULMASINA RAĞMEN...

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisinde, 185 bin rakamıyla en kalabalık iş tanımını taşımalarına rağmen, özlük haklarıyla ilgili bir takım problemler yaşadıklarını söyleyen Doğan, öncelikle sözleşmeli statüden çıkarılıp muvazzaf statüye geçirilmeleri konusunda talepte bulunduklarını dile getirdi. Doğan, "1986 yılından itibaren TSK'da görev yapmaya başladık. Şu andaki TSK'nın içerisindeki sayımız 185 bin civarında ama buna rağmen uzman çavuşlar özlük haklarıyla ilgili sıkıntı yaşamakta. Başlıca şikayetlerimizden biri, uzman çavuşlar sözleşmeyle çalışıp kadrolu şehit oluyorlar. Bizler uzman çavuşların, subay ve astsubaylarda olduğu gibi, muvazzaf statüye geçirilerek meslekî güvence altına alınmalarını istiyoruz." dedi.

"ATAMA YÖNETMELİĞİ GETİRİLMELİ"

Uzman çavuşların bir diğer sıkıntısının da, atama yönetmeliği olduğunu kaydeden Doğan, yönetmeliğin olmamasından dolayı, cephede görev yapan uzman çavuşların aile birliklerinin kalmadığını ifade etti. Doğan, Milli Savunma Bakanlığı (MSB)'nden atama yönetmeliği talebinde bulunduklarının altını çizdi.

"6 AY EĞİTİMLE OPERASYONA GÖNDERİLİYORUZ"

Öte yandan, uzman çavuşlarının 4 ya da 6 ay gibi kısa bir süre eğitim aldıktan sonra cepheye ya da operasyona gönderildiğine dikkat çeken Doğan, Milli Savunma Üniversitesi bünyesinde açılacak sınıflarla, 1 yılı da staj olmak üzere uzman çavuşlara en az 2 yıl eğitim verilmesi gerektiğini vurguladı.

"HASTA OLMAYA HAKKIMIZ YOK"

Doğan, uzman çavuşların yaşadıkları diğer sıkıntıları ise şu şekilde sıraladı: "Uzman çavuşlarımızın hasta olmak gibi bir hakları bulunmamaktadır. 1 yıl içerisinde 90 gün istirahat ve hava değişikliği alırlar ise sözleşmeleri fesh edilmektedir. Bizler uzman çavuş kardeşlerimizin yaşadığı rahatsızlıklardan dolayı, sağlık yönetmeliğinde subay ve astsubaylarda olduğu gibi açıklayıcı maddeler yazılarak, meslekî yeterliliği yitirilirse geri branşlarda görevlendirilmesini talep ediyoruz."

"SUBAYLIĞA GEÇİŞ ORANLARI YÜZDE 50'YE ÇIKARILMALI"

"TSK içerisinde uzman çavuşların sayıları fazla olmalarına rağmen, astsubaylığa geçiş oranları yüzde 3'lerde kalmaktadır. Biz bu sayıların artırılarak yüzde 50'lere çıkarılmasını istiyoruz. Uzman çavuşların alım yüzdelerinin artırılmasını istiyoruz. Sayıları çok fazla olmasına rağmen sosyal tesis, orduevi ve lojmanlardan faydalanma yüzleri çok düşüktür, bunun artırılmasını istiyoruz."

"3600 EK GÖSTERGESİ BULUNMAYAN TEK ZÜMREYİZ"

"TSK'da 3600 ek göstergesi bulunmayan tek zümre uzman çavuşlardır. Ek göstergeye kavuşturulmasını istiyoruz. Uzman çavuşların her üç yılda bir değiştirilen kıdem işaretlerinin rütbe olarak tanımlanmasını ve bunların formlarda açıkça belirtilmesini istiyoruz."

"KALORİFERCİLİK, BULAŞIKÇILIK, OT BİÇME VE TEMİZLİK İŞİ YAPIYORUZ"

"Uzman çavuşlar alım amacı dışındaki işlerde görevlendirilmektedir; kalorifercilik, bulaşıkçılık, ot biçme, temizlik yapma gibi. Uzman çavuşların alım amaçlarına uygun biçimde operasyonel faaliyetlerde görevlendirilmesini istiyoruz. Bunun dışında uzman çavuşların rütbelerinin TSK'nın standardı olan sarı rütbeye dönüştürülmesini istiyoruz, bununla ilgili çalışma olduğu söyleniyor ama şu ana kadar herhangi bir olumlu gelişme olmadı."

"2016 YILINDAN BU YANA EKSİK MAAŞ ALIYORUZ"

"6000 sayılı kanunun 26'ncı maddesinden dolayı re'sen emekli edilen uzman çavuş arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlar 2016 yılında hükûmetimizin yaptığı değişiklikten sonra uzman çavuşlara ek gösterge verildiği için aldıkları emekli ikramiyeleri eksik ödenmiş ve bugüne kadar eksik maaş almışlardır. Arkadaşlarımızın 2016 yılından bugüne kadar eksik aldığı maaşların tazmini ve 2016 yılında emekli astsubaylarımıza verilen seyyanen 1 derecenin uzman çavuş arkadaşlarımıza da verilmesini istiyoruz. Açıktan emekli olan uzman çavuş ve maluliyetten dolayı emekli olan uzman çavuş arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımızın da mağduriyetleri çok büyüktür, giderilmesini talep ediyoruz."

Selma Kara