'Sokakları kameralarla donatacağım'

Kayseri Valisi Gökmen Çiçek ile bugün de Kayseri'nin sorunlarını konuştuk.

'Sokakları kameralarla donatacağım'

Madde bağımlılığı konusunda en büyük görevin annelere düştüğünü söyleyen Vali Çiçek, bu konuda ciddi çalışmalar yapacağının sinyalini verdi. Çiçek, ayyuka çıkan hırsızlık olayları ile ilgili de kameranın hem caydırıcı hem de tespit edici gücünden faydalanmak istediğini açıkladı. Kayseri’yi sokak sokak kameralarla donatacağının altını çizdi. Memduh Büyükkkılıç’tan sonra kendisine de “atom karınca” denilmesini, “boyumuz kısa o yüzden bu yakıştırmayı yapıyorlar” diyerek kendisiyle barışık olduğunun da altını çizdi.

 

Kayseri’de ne yazık ki madde bağımlılığı ciddi oranlarda…

Madde bağımlılığı Türkiye’nin dünyanın şu an çok büyük sıkıntılarından birisi. Bunun Türkiye 'ye kasıtlı olarak yurt dışından bir takım haplar gönderilerek pompalandığını düşünüyorum. Türkiye olarak  bu konuda ciddi bir seferberlik ilan etmemiz gerekiyor. Afyonkarahisar 'da yolların kavşak noktasındaydı. Avrupa 'da çok pahalı olan hapların Türkiye’ye çok ucuz girdiğini ve bu manada Türk gençliğinin hedefte olduğunu düşünüyorum. Milli bir mesele olduğunu düşünüyorum. Çünkü bizim Kayseri gibi vilayetler zaten aynı zamanda Türkiye 'nin sigortasıdır. Türkiye 'de Kayserili gençler olduğu sürece benim geleceğe dair korkularım olmaz. Bir gencin kaybolması bizim için geleceğimizin kaybolması kadar önemlidir. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız sonuna kadar devam edecek.

 

Bir önceki Vali Şehmus Günaydın, madde bağımlılığı ile mücadele epey yol kat etmişti. Hatta bir rehabilitasyon merkezi yaptırma çalışması da vardı. Bu konuda kararlı bir şekilde mücadelemiz devam edecek mi?

Devlette devamlılık esastır. Bahsedilen hayal edilen, düşünülen projelere devam etmek gerekiyor. Rehabilitasyon merkeziyle ilgili planlama aşamasındaydı Valimiz. Buraya tekrardan bakmamız lazım. Onun dışında önleyici olarak da ciddi şekilde önlem almamız, çalışmamız gerekiyor. Bu konuda ciddi bir ekiple, rehber ve psikolojik danışmanlık öğretmenlerini harekete geçirmeyi düşünüyorum. Rehberlik ve psikolojik danışmanı öğretmenlerimiz ile bir toplantılar zinciri yapıp bu manada ciddi bir çalışma planlıyorum. Biraz da işi bilimsel yapmak istiyoruz. Bunu da kararlıyım. Yakında onun da zaten sadece sözde kalmadığını inşallah göreceksin.

 

Amatem 'de bir psikiyatristle röportaj gerçekleştirdiğimde, bir önceki görev yaptığı yerde 8 yaşında hastasının olduğunu söyledi. Benim altı yaşında bir oğlum var. Günlerce de onun etkisinden çıkamadım…

Sekiz yaş korkunç. Söylemesi bile korkunç. Afyonkarahisar 'da kadın kültür evleri kurmuştuk 26 tane.  Orada çocukların uyuşturucu kullandığını nasıl anlarsınız diye annelere eğitim vermiştik. Ben biraz uyuşturucuyla mücadeleyi sadece gençleri eğitmek olarak bakmıyorum. Benim bakış açım biraz daha farklı. Annelerle, bizim bu işi çözeceğimize inanıyorum. Yani inanın Türkiye 'de annesiz çözebileceğimiz hiçbir problem yok. Dediniz ya iki gün uyumadım. Çocukları annelerin dertlenmesi koruyacaktır. Annelere çocukların uyuşturucu kullandığını nasıl anlarsınız dediğimizde diyor ki bilmiyoruz. Biz de çocuğun ceplerine bakın dedik. Ya bakın bakalım bir şey bulabilecek misiniz? Sizin çocukta ergenlik sandığınız şey aslında başka bir şey olabilirdi. Anneler ertesi gün kaymakamlarımıza bir sürü hap getirdiler.

 

Aslında bağımlılıkla mücadele aile da başlar diyebilir miyiz?

Çocuklar hap kullanıyormuş. Anne oğlunun hal ve hareketlerindeki değişikliğin ergenlik olduğunu sanıyor. O anneler vasıtasıyla, çok ciddi şekilde çete çökerttik. Diyor ki anne benim oğlum, kızım çok ahlaklı, hayatta bu şeylere girmeyen bir çocuktu. Olabilir. Çocuklar bazen bu hatalara girebilir ama önemli olan annelerin uyanık davranması. Bu işin çözülmesi için annelerle bilgilendirme toplantıları yapmamız lazım. Nasıl annelere bununla mücadele edeceğini öğretmemiz lazım. İnanın ne polisle ne öğretmenle annelerden aldığımız gücü alamayız. Daha önce çünkü ben bunu denedim ve çok başarılı olduğunu gördüm.

 

Bir de teknoloji bağımlılığı var ne yazık ki…

İnanın bazen kız çocuklarımız, erkek çocuklarımız küçük yaşta sosyal medyanın esiri oluyorlar. Şantaja uğruyorlar haberimiz olmuyor. Bunların hepsinin çözümü için anneler üzerinden ben çalışma yapmayı düşünüyorum. Benim 11 yaşında oğlumun cep telefonu bir de tableti var. Ben giremiyorum. Bana diyor ki özel, bu telefon tablet benim özelim diyor. Ama gerçekten çok tehlikeli alanlar. Ben şuna inanıyorum. Çocuklarımız ile anne ve baba arasında ilişkiler daha güçlü olmalı. Özel biraz kenarda kalmalı. Çünkü onların geleceğini korumak zorundayız.

 

Hırsızlık bir de ayyuka çıkmış durumda. Bu konuda ne gibi tedbirler alacaksınız?

Bu sorun geldiğimden beri çok sık söylendi bana. Özellikle alanda gezerken de çok fazla şikâyet alıyorum bu konuda.  Çok fazla kamera sistemi kuracağız. Yani ilk yöntemimiz Kayseri 'de kamera olmayan sokak bırakmamaya çalışacağız. Emniyet yerleri tespit ediyor şu an. Ciddi bir ödenek ile kamera sayımız arttırmamız gerekiyor. Bu alanda biraz daha çalışılması gerekiyor. Yani birçok yerde hırsızlık sonrası görüntü bulunamıyor. Çünkü kamera yok kişiler de ondan dolayı kaçacağını tahmin ediyorlar. Kayseri 'yi avucumuzun içi gibi sokak sokak izleyeceğiz. Yüz binlerce polis de koysanız her noktaya yine de kamera kadar etkili olmaz. Kameranın hem bir caydırıcılığı hem de yakaladığınız andan itibaren kamerayla yakalandığını bilen kişiler bir daha o sokaklardan uzak duruyorlar. Biz şehrin bütününü yakında çok ciddi bir teknolojiyle kamerayla izleme sistemini  genişleteceğiz. Her bir sokağa, her bir caddeye, her bir ıssız alana her yere sistemi kuracağız. Ayrıca polislerimiz daha görünür olacaklar. Özellikle yunus polislerini çok daha arttıracağız. Emniyet Müdürümüz bu konuda donanımlı birisi. İşimizi biliyoruz. İnşallah yakın zamanda bu sorunu da ortadan kaldıracağız.

 

Geldiğinizde görmüşsünüzdür. Aslında Kayseri 'nin sokakları, caddeleri çok geniştir. Ama buna rağmen ciddi manada bir trafik sorunu var. Bizler de bunun nedenini gerekli gereksiz her yere konulan trafik ışıklarına bağlıyoruz. Gerekliyse elbette konulmalı.  Trafiği rahatlatma noktasında çalışmalarınız olacak mı?

Aslında bu sorunu ilk defa duyuyorum. Akşamları bir trafik olduğunu fark ettim, birgün Talas 'tan gelirken. Ama bunun ışıklardan kaynaklandığı konusunda düşünmemiştim. Ama sizinle konuştuktan sonra olabilir. Bunu mutlaka değerlendirmeliyim. Gereksiz ışıklardan ben de rahatsızım. Daha doğrusu ışıkların çok uzun süre yanmasından. Bazen sağda solda araba yokken kırmızı ışıkta beş dakika beklediğimiz oluyor. Bunu kesinlikle dikkate alacağım. Bazen ışıklar, trafiği arttırabiliyor. Işıkların yerlerini sürelerini incelememiz gerekiyor tekrardan.

 

Her yönetici kendi ekibiyle çalışmak ister. Kurum, kuruluş müdürleri ile tanışabildiniz mi? Değişiklik gibi bir fikir var mı aklınızda?

Şöyle Kayseri 'de il müdürlerimiz bunu açık yüreklilikle söyleyeyim işini seven, istekli, çalışmak isteyen, gece birde, ikide de arasak hemen konuya dahil olabilen insanlar. Ben işle ilgili sadece bir şey soruyorum. Onunla ilgili dert ettiğimi düşünerek arkadaşlar direkt alana gidiyorlar ve alana gidin demeden, direkt konuyla muhatap oluyorlar. Onların arkasında olmak, onları desteklemek gerekiyor. Biraz daha birlikte vakit geçirmemiz gerekiyor. Genel olarak da gördüğüm tabloyu size söyleyeyim. İyi il müdürlerimiz var. Vatandaşın da il müdürlerinden çok fazla şikâyetini de görmedim. Tabii süreç içerisinde birbirimizi daha iyi tanıyacağız. Halkın şikâyetlerini daha iyi alacağız. Ama şu an için arkadaşlardan memnun olduğumu belirtmem gerekir.

 

Kayseri 'de de hep uyum kültüründen bahsedilir. Çatışma yerine, birlikte kol kola çalışmak istenir…

Memduh Başkanı ben her türlü siyasi düşüncenin dışında söylüyorum, beyefendi bir adam. Kişiliği herkes tarafından sevilen, sempatik, insanlara çok sıcak davranan, yıllardır siyasetin içerisinde ve Kayseri için çırpınan, Kayseri 'den başka derdi olmayan, sohbet ederken bile konuyu hemen Kayseri 'nin bir sokağına getiren,  Kayseri aşığı bir adam. Aynı zamanda kaç yıl, kaç dönem belediye başkanlığı yapmış ve buna rağmen alnı açık gezen iyi bir belediye başkanımız. Onunla çalışacak olmak beni heyecanlandırıyor. Bana düşen belediye başkanımızın önünü açmak, birlikte hareket etmek. Fikirlerimi söylemek, birlikte çalışmak. Bunu da göreceksiniz. Kayseri 'nin belediye başkanıyla ve valisiyle birlikte çalışmasına ihtiyacı var. Çatışmasına hiç zaman kaybına tahammülü yok.

 

Memduh Başkan’a çalışmalarından, başarılarından biraz da hızından da dolayı şehirde atom karınca diyorlar. Sizin için de böyle yakıştırmalar var.

Aslında biz biraz kısa boyluluktan kaybediyoruz. Bu atom karınca sözünü  sadece çalışkanlığımızdan değil, aslında boyunuzun kısalığından dolayı fazla duyuyoruz. Bu böyledir. Hani mesela çok uzun boylu, çalışkan da birisinin yakışıklı olduğunu simgelemek için fidan boylu deriz. Biz kısa boylulara da hani hem rencide etmeyelim hem de biraz övelim diye atom karınca derler. Ama başkan gerçekten çok hızlı, çalışkan. O da kendisiyle barışık. Ben de kendimle barışık bir adamım. Halkımızın verdiği her türlü unvana, her türlü cümleden keyif alıyorum. Geçen gün konuşurken atom karınca artık iki oldu dedim. Memduh Başkanımın bu unvanı almasında yılların emeğinin etkisinin olduğunu düşünüyorum. Bana biraz boyum kısa diye söylüyorlar. İnşallah bizi de tanıdıkça çalışkanlığımızla bu unvanın içine katarız.

 

>>Dilek Bayram- Muhammed Kösedağ