Sivas'ın hayali gerçek oldu ya Kayseri?

12 yıldır yapımı devam eden Ankara-Sivas YHT hattının performans testlerini yapan tren Sivas'a geldi. Kayseri ise yıllardır, en az 2 cumhurbaşkanı ve 4 başbakan tarafından sözü verilen hızlı treni bekliyor.

Sivas'ın hayali gerçek oldu ya Kayseri?

Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattında performans testi için Ankara'dan hareket eden tren dün Sivas'a ulaştı. 4-5 ay sürecek test sürecinin sonunda hat işletmeye açılacak. Hattın açılmasıyla Ankara-Sivas arasındaki 12 saatlik süre 2 saate düşecek. Kayseri'ye Sivas'tan 1 yıl önce sözü verilen YHT de ise henüz bir gelişme yok.

2 CUMHURBAŞKANI VE 4 BAŞBAKAN SÖZ VERDİ

Ulaştığımız bilgilere göre Kayseri'ye hızlı tren sözü ilk olarak, Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı döneminde verildi. Ardından, 2007'de dönemin AK Parti İl Başkanı Mahmut Cabat, TCDD hızlı tren projesinin Şefaatli-Kayseri hattının aynı yılın yatırım programına alındığını bildirdi. Sonrasında YHT sözü verilen çeşitli tarihler ise şu şekilde:

8 Ağustos 2014’te Kayseri’ye miting için gelen ve o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; 25 Ekim 2014 Kayseri'ye miting için gelen Ahmet Davutoğlu, 2 Nisan 2017 tarihinde, Kayseri'ye miting için gelen dönemin Başbakanı Binali Yıldırım; 24 Nisan 2018'da AK Parti Kayseri 6. Olağan İl Kongresi'ne katılan yine Başbakan Binali Yıldırım; 19 Ekim 2019'da 139 projenin açılış töreni için Kayseri'ye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Kayseri'ye YHT sözü verildi.

2018 yılında Ankara-Kayseri arası değil ama Yerköy-Kayseri arasındaki proje için harekete geçildi. 'Kılçık' adıyla ifade edilen projenin ihalesi 28 Mart 2018'de 16 firmanın katılımıyla gerçekleştirildi. 142 kilometrelik hat ile Ankara-Kayseri arasındaki mesafenin 1 buçuk saate düşmesi hedeflenen söz konusu projeye dair, o dönem Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Mehmet Özhaseki, projenin 3 yıl süresince tamamlanacağını ifade etti.

Sonuç olarak Kayseri'ye en az 2 cumhurbaşkanı ile 4 başbakan ve sayısız bakan tarafından hızlı tren sözü verildi.

Selma Kara