'ŞİKAYETLER BİZE DE GELİYOR'

Dün Anadolu Haber Gazetesi'nde yayınlanan ''özel' vurgun!' başlığı ile yayınladığımız haberimize İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli'den cevap geldi. Benli, 'Bize de bu tarz şikâyetler fazlaca geliyor. Ödeme yapan kişi mutlaka faturasını almalı' dedi.

'ŞİKAYETLER  BİZE DE GELİYOR'

Haberimize İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli’den cevap geldi. Benli, özel hastanelerin Covid 19 pozitif hastalarından kesinlikle ücret alınmaması gerektiğinin altını çizdi. Bun rağmen özel hastaneler Covid 19 hastalarından  ücret alıyor , üstelik de nakit para istiyorlar. Benli bu tarz şikâyetlerin İl Sağlık Müdürlüğüne de geldiğini belirterek, “Özel hastanelerden mutlaka fatura isteyin!” dedi.

 

Dün Anadolu Haber Gazetesi’nde yayınlanan “‘özel vurgun!” haberi şu şekildeydi:

“Koronavirüs tedavisi sürecinde bazı özel hastanelerin uygulamaları vatandaşı isyan ettirdi. Alınması yasak tedavi masrafları “nakit” olarak tahsil ediliyor. Koronavirüs tedavisinde özel hastanede yatarak tedavi gören hastalardan alınan ‘nakit’ tedavi ücreti vatandaşı isyan ettirdi.  Kayseri’de hizmet veren bazı özel hastaneler, kamu hastanelerinde yer bulamayan COVID-19 hastalarının çaresizliğini fırsata çevirmeye çalışıyor. Koronavirüs pandemi sürecinin başından beri özel hastanelerin birçok uygunsuz uygulamaları gündemi meşgul ederken, bunlara bir yenisi daha eklendi. Kayseri’de hizmet veren özel hastaneler, yatışı yapılarak tedavi ettikleri COVID-19 hastalarından ücreti nakit olarak tahsil etmekte. Günümüzde her alanda hayatımızda olan online para transferi ve kredi kartlarının özel hastanelerde yalnızca COVID-19 tedavisinde kullanılmamasından vatandaşlar şikayetçi.”

 

UYGULANAN TEDAVİ FATURA İLE KANITLANIR

Ali Ramazan Benli PCR testinin pozitif çıktığı durumlarda özel hastanelerin tedavi süreçlerinde kesinlikle para almaması gerektiğini dile getirerek, “Bu tarz şikâyetler bize de geliyor, yok değil. Ancak bu SGK’nın denetiminde bir konu. Her şey kurallar ve kanınlar çerçevesinde gerçekleşmeli” diye konuştu.

Benli, ücret ödeyen kişinin ne şartta olursa olsun faturasını almasını gerektiğini ifade ederek, “ Neye ücret vermiş bunu kanıtlayacak. Aksi durumlar maliyenin kurallarına aykırı. Bize de şikâyet geldiğinde önce faturaya bakıp inceliyoruz.  Hastaya nasıl bir tedavi uygulanmış, hangi ilaçlar verilmiş. Bunların fatura ile kanıtlaması lazım” şeklinde konuştu. 

 

TOMOGRAFİ POZİTİF, PCR NEGATİF

Benli zaman zaman farklı durumlarla da karşılaşıldığını söyleyerek, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 “Bazen de şöyle bir durum olabiliyor. Tomografi Kovid 19 virüsünü pozitif gösteriyor ama PCR testinde negatif çıkıyor. Bu gibi durumlarda SGK ödeme yapmaz.”

36 SAAT NÖBET İNSANİ DEĞİL

Ankara’da nöbet dönüşü kaza geçiren ve yaşamını yitiren asistan doktor için de Benli, şu şekilde konuştu:

 “Çok üzücü bir durum. 36 saat nöbet tutmak her şeyden önce insani değil, mantığa uygun hiç değil. 36 saat sakin bir poliklinikte belki çok yıpratıcı olmayabilir, çalışanlarımız birazda olsa dinlenme şansı bulabilir. Ancak kadın doğum gibi, çocuk gibi poliklinikler çok yoğun olduğu için dinlenme şansı olmayabiliyor. Bende çok 36 saat nöbet tuttum. 36 saat nöbet çıkışı genellikle öğleden sonra 15-16 gibi olur. Burada doktor hanımın sabahın erken saatlerinde hastaneden çıkmış olması 24 saat nöbet tutmuş gibi görünüyor.”

>> Özel Haber:Dilek Bayram