SIĞINMACILARI TANIYALIM

Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları Platformu tarafından şehrimizdeki sığınmacılar, durumları, sorunları ve çözüm önerilerine yönelik düzenlenecek program hakkında bilgiler paylaşıldı.

SIĞINMACILARI TANIYALIM

Kayseri Gazeteciler Cemiyeti'nde yapılan tanıtım toplantısında şu bilgilere yer veridli; "Bugün ülkemizde çoğunluğu Suriyeli olmak üzere 5 milyondan fazla sığınmacı insan yaşamaktadır. Suriyelilerin dışında Afganistan, Doğu Türkistan, Irak, İran ve diğer ülkelerden gelen sığınmacılar ülkemizin farklı bölgelerinde hayatlarını devam ettirmektedirler.
 
Kayseri şehrimizde ise yine çoğunluğu Suriyeli olmak üzere Afganistan, Irak, İran ve diğer ülkelerden gelen insanlar olmak üzere 90 binin üzerinde sığınmacı yaşamaktadır. Kayseri'de sığınmacılar için geri gönderme merkezi olup, kamp bulunmamaktadır.
 
Ülkemizin diğer şehirlerinde olduğu gibi Kayserimiz ’de de sığınmacılarla yerli halk arasında zaman zaman problemler yaşanmakta olup emniyet güçlerimizin, yerel yöneticilerin, sivil toplum kuruluşlarının, diyanet teşkilatımızın ve kanaat önderlerinin devreye girmesiyle bu problemler çözülmeye çalışılmaktadır.
 
İçişleri Bakanlığımızın verilerine göre Türkiye'de yerli halkımızın suç işleme oranı yüzde 2,5 olup sığınmacıların suç işleme oranı yüzde 1,5 civarındadır. Bu da gösteriyor ki sığınmacıların suç oranı yerli halktan daha aşağıda bulunmaktadır.
 
Kayseri Gönüllü Kültür Kuruluşları Platformu olarak şehrimizde yaşayan sığınmacıların problemlerini farklı açılardan masaya yatırıp anlamak ve yaşanan problemlere çözümler neler olabilir tartışıp konuşmak için bir program yapmaya karar verdik.
 
Yapılan değerlendirmeler sonucunda KAYSERİ’DE Kİ SIĞINMACILAR, PROBLEMLERİ VE ÇÖZÜM YOLLARI sempozyumunu düzenlemeye karar verdik. 2 Kasım 2019 Cumartesi günü Kocasinan Belediyesi konferans salonunda saat 10.00’ da başlayıp saat 16.00’a kadar devam edecek sempozyumda toplamda 3 oturumda 9 tebliğci 9 ayrı açıdan sığınmacıların problemlerini ve çözüm yollarını masaya yatıracaklar.
 
Sempozyumda tebliğci olarak Kayseri İl Müftülüğü, Kayseri İl Milli Eğitim Müdürlüğü, il Göç İdaresi, Kayseri Organize Sanayi Odası Başkanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İHH İnsani Yardım Derneği, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı, Erciyes Üniversitesi ve Kayseri Üniversitesi temsil edilecekler.
 
Kayseri protokolünün, Kayseri basını ve sivil toplum kuruluşlarının da davetli olduğu sempozyumun ülkemiz ve şehrimiz için güzel sonuçlara vesile olmasını dilerim." BÜLTEN