Siber güvenliğin tek adresi: Trend Micro

Pandemiyle birlikte dijital çalışmanın yaygınlaşması siber güvenliğe olan ihtiyacı artırdı. Trend Micro da, 31 yıllık tecrübesiyle dijital teknolojileri bir araya getirerek, bu ihtiyaca cevap veriyor. Trend Micro, 7 bin çalışanı ile milyonlarca son kullanıcı ve yüz binlerce işletmeyi koruyor, veri güvenliklerini garanti altına alıyor.

Siber güvenliğin tek adresi: Trend Micro

Trend Micro Genel Sektör Satış Lideri Emirhan Aşçı, firmalarının hizmetleri ve geleceğe dönük hedeflerini Kayseri Anadolu Haber'e anlattı...

Trend Micro’nun varlık nedeni nedir, müşterilerine ne gibi hizmetler sağlar?

Siber güvenlik alanında global lider olan Trend Micro, 65 ülkede 7 bin çalışanı ile kurumların birbirleriyle bağlantılı dünyasını güvence altına alıyor. On yılların verdiği güvenlik tecrübesiyle global tehdit araştırması ve sürekli devam inovasyondan aldığı güçle, Trend Micro’nun siber güvenlik platformu, bulut ortamları, ağlar, cihazlar ve uç noktalarda milyonlarca son kullanıcıyı ve yüz binlerce işletmeyi koruyor.

Trend Micro, 31 yıldır dijital bilginin dünyada güvenli bir şekilde yayılmasına yardımcı oluyor. Bu amaç doğrultusunda işletmeler ve kamuya yönelik veri merkezleri, bulut ortamları, ağlar ve uç noktalar için çok katmanlı güvenlik sunuyor. Son kullanıcı için de hem kişisel bilgisayarlarında hem de bütün mobil cihazlarında kullanabilecekleri çözümler üretiyor. Japon firması olmanın verdiği güç ile yeni teknolojileri en hızlı şekilde ürünlerine uyguluyor.

Türkiye’deki marka algınızdan ve iş birliklerinizden kısaca bahseder misiniz?

Trend Micro olarak Türkiye’de uzun yıllardır faaliyet gösteriyoruz. Bu süreç boyunca Türkiye’deki bilişim sektörünün ve siber güvenlik algısının gelişimiyle ilgili önemli bir birikime sahip olduğumuzu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bugüne kadar kamu ve özel sektörde birçok farklı kurumda projeler gerçekleştirdik. Türkiye’nin en büyük bankalarında, telekom operatörlerinde, perakende, e-ticaret ve üretim şirketlerinde en az bir çözümümüzün olduğunu görüyoruz. Şunu söylemekte fayda var, bizim için müşterilerimizin büyüklüğü önemli olmadan her projemize ilk proje gözüyle baktık ve başarılı sonuçlar elde edilmesi adına kendi çalışanlarımız ve iş ortağı ekosistemimizle büyük bir gayret gösterdik ve gurur duyduğumuz sonuçlar elde ettik.

Pandemi sürecinde evden çalışma yaygınlaştı ve teknoloji hayatımızda daha önemli bir yer işgal eder oldu ve dolayısıyla siber güvenlik ihtiyacı da bu oranda arttı. Bu durum iş sürecinizi nasıl etkiledi?

2020 yılında pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte ülkemiz dahil olmak üzere tüm dünyada evden çalışma hızla yaygınlaştı. Sağlık için atılan bu önemli adım uzaktan çalışanları ve müşterileri siber saldırılar açısından bir hedef haline getirdi. Bu dönemde özellikle kötü amaçlı yazılım, fidye yazılım ve oltalama gibi yöntemlerle yapılan saldırıların sayısı önemli miktarda artış gösterdi. Özellikle COVID-19’a yönelik içerikleri kullanan saldırılar öne çıktı. Trend Micro’nun araştırmacıları tarafından hazırlanan ve pandemi sürecini inceleyen rapor, COVID-19 içerikli siber tehditlerin özellikle 2020 yılında en önemli tehditlerden biri olduğunu ortaya koydu. Saldırılarda özellikle COVID-19’dan nasıl korunacağı, aşılar hakkında bilgiler, yeni tedavi yöntemleri gibi içerikler kullanıcıları tuzağa düşürmek için kullanıldı. Son yıllarda büyük artış gösteren fidye yazılımları da bu süreçte önemli bir tehdit unsuru olmaya devam etti. 2020 yılının ilk yarısında Trend Micro toplamda 27,8 milyar siber tehdidi engelledi ve bunların yüzde 93’ü e-posta kaynaklıydı. Engellenen bu tehditlerin 8,8 milyonu ise COVID-19 içerikli siber saldırılardı.

Pandemide hayatta kalmak ve rekabette öne çıkmak isteyen şirketler dijital dönüşüm süreçlerini hızlandırdılar ve yatırımlarını artırdılar. Bu doğrultuda dijital dönüşümün ayrılmaz parçalarından biri olan güvenlik alanına da daha fazla yatırım yapıldı. Artan siber tehditlere karşı doğru güvenlik altyapısının kurulması ve işletilmesi büyük önem kazandı. Biz de Trend Micro olarak uzaktan çalışma modeline geçen müşterilerimizi güvenlik çözümlerimizle bu süreçte destekledik.

Trend Micro için 2020 yılı nasıl geçti, özetler misiniz?

Önceki sorunun cevabında da değindimiz gibi pandemi nedeniyle şirketlerin uzaktan çalışma modellerine geçmeleri ve toplantıların dijital ortama taşınmasıyla birlikte siber saldırıların sayısında büyük bir artış yaşandı. Popüler çevrimiçi görüşme araçlarını, paylaşım yazılımlarını ve dosya eklerini kullanan siber saldırılar önemli ölçüde yaygınlaştı. Ayrıca uzun zamandır dijital dönüşüm süreçlerini erteleyen, yeni başlayan ya da tam ortasında olan şirketler bu yatırımlarını hızlandırmak zorunda kaldı. Bu yatırımların hızlanması ve siber güvenlik çözümlerine duyulan ihtiyacın artmasıyla birlikte 2020 yılında ciddi bir büyüme ivmesi yakaladık. Kısacası pandemi süreci Trend Micro açısından oldukça hareketli geçti.

Siber güvenliğin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Teknoloji alanındaki gelişmeler, ekonomik büyüme açısından ana itici güç olmakla birlikte siber saldırıların daha fazla görülmesine neden oluyor. E-ticaretten mobil ödemelere, bulut bilişime, büyük veri ve analitikten, nesnelerin interneti, yapay zekâ, makine öğrenimi ve sosyal medyaya kadar önde gelen teknoloji trendlerinin tümü kullanıcılar ve işletmeler açısından aynı zamanda siber riski artıran faktörler arasında yer alıyor. Örneğin Trend Micro tarafından hazırlanan 2020 öngörüleri raporuna göre uzaktan çalışma imkânı sunan şirketler siber saldırganların en önemli hedefleri arasında yer alıyor. Yine benzer bir şekilde IoT cihazları, akıllı televizyonlar, akıllı hoparlörler, hatta yazıcılar dahi siber saldırganların hedefleri arasında yer alıyor.

Gartner’a göre orta ve büyük ölçekli kuruluşların yüzde 75’inden fazlasını bu yıl içinde çoklu veya karma bulut BT stratejilerini benimseyecek. Konteyner güvenliği, sunucu güvenliği, veri merkezi güvenliğini kapsayan hibrit bulut güvenlik çözümleri şirketlerin dikkatle üzerinde durması gereken konular arasında yer alacak.

İletişim olanaklarını ve teknolojinin kullanım alanlarını çeşitlendirecek yeni nesil mobil iletişim standardı 5G yakın gelecekte, sektöre getireceği artılar kadar yaratacağı güvenlik açıkları açısından da öne çıkacak. Yapay Zekâ ve Makine Öğrenimi gibi yeni teknolojiler de siber saldırganlar açısından hem hedef hem de bir araç olarak kullanılabiliyor. Gelecekte tüm bu teknolojilerinin yaygınlaşması ile çeşitlenecek siber tehditlere karşı işletmelerin bütünsel bir bakış açısına sahip olmaları gerekecek. Kurumların katmanlar arası güvenliği sağlayacak uzmanlarla birlikte çalışmaları ve tehdit istihbaratlarını güçlendirmeleri büyük önem taşıyor.

Bulut güvenliğinin önem kazanacağından bahsettiniz. Bulut güvenliği alanındaki çözümlerinizden bahseder misiniz?

Bulut güvenliği en çok önem verdiğimiz konulardan biri. Bulut ortamı üzerindeki iş yüklerinin güvenliğinin sağlanması için sunduğumuz Cloud One adlı platformla, kuruluşların dijital dönüşümle birlikte bulut ortamlarına taşıdıkları verileri güvence altına almaya devam edeceğiz. İşletmelerin teknolojiye hızlı adapte olmaya çalıştığı bu dönemde yanlış bulut entegrasyonları ciddi siber riskler taşıyor. Kritik iş verilerini buluta taşıyan işletmeler, verilerin siber suçluların eline geçmesiyle birlikte hem maddi hem de şirket itibarı açısından ciddi kayıplara neden olabilir. Bulut sağlayıcıların yerleşik güvenliği olsa da kullanıcıların yani işletmelerin de kendi verilerini koruma konusunda üzerlerine düşeni yapmaları giderek daha fazla önemli hale geliyor. Trend Micro olarak biz de bulut ortamlarındaki yanlış entegrasyonları hızlı ve kolay bir şekilde tespit edebilen Trend Micro Cloud One – Conformity gibi güçlü çözümlerimizle kuruluşların verilerini güvence altına alma konusunda işletmelerin yanında olmaya devam ediyoruz.

Veri güvenliği konusunda ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Günümüzde kuruluşların en değerli hazinesi haline gelen veriye yönelik siber saldırılar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de giderek artıyor. Bu durum şirketlerin hem maddi kayıplar yaşamasına hem de itibar kaybetmesine neden oluyor. Veri güvenliği konusunda çalışanların ve şirketlerin her zaman güvende kalmaları için çok katmanlı, uçtan uca çözümler sunuyoruz. Connected Threat Defense yaklaşımımızla sunucu güvenliğinden, e-posta güvenliğine, mobil cihaz güvenliğinden ağ güvenliğine kadar hem şirket içi hem de bulut ortamlarda uçtan uca güvenlik sağlamayı hedefliyoruz. Mobil cihazlarla uzaktan çalışanlara yönelik Mobile Security for Enterprise çözümümüz güvenli olmayan internet bağlantılarından gelebilecek tehditleri önlüyor. Cloud App Security çözümümüzle bulut ortamını güven altına alıyoruz. Fidye yazılımı, BEC gibi kötü amaçlı saldırıların tespit edilmesine olanak tanıyoruz. Son iki yılda bu çözümümüzle Microsoft tarafından yakalanmayan 6 milyon yüksek riskli tehdidi durdurduk. Deep Security ürün ailesi ve TippingPoint ile sanal masaüstlerinden sunuculara kadar güvenli bir ortam sunuyoruz. Sandbox analizi ile görünmeyen tehlikeleri keşfedip Apex Central ile tüm şirket ekosisteminde hızla harekete geçilmesini mümkün kılıyoruz. İşletmelere gelişmiş tehditlere karşı ileri düzey koruma sağlamak için özel olarak tasarladığımız Trend Micro Worry-Free Services kapsamında Worry-Free Services, Worry-Free Services Advanced, Worry-Free EDR ve Worry-Free XDR olmak üzere dört farklı paket bulunuyor. Kötü amaçlı yazılımlara karşı koruma ve davranış analizi, önleyici ve çalışma zamanı makine öğrenimi, güvenlik açığı koruma ve sanal yama, tam disk şifrelemesi, uygulama denetimi, entegre uç nokta veri kaybı önleme, cihaz denetimi, Web güvenliği, web itibarı ve URL filtreleme, mobil güvenlik ve mobil cihaz yönetimi, Windows, macOS, iOS ve Android desteği yer alıyor.

Trend Micro’nun 2021 yılı ve uzun vadeli hedefleri nelerdir?

Bu sene hedefimiz geçen sene tek hane olan büyüme oranımızı eski senelerde olduğu gibi çift hanelere çıkarmak. Bunun yanı sıra ekibimize kattığımız yeni arkadaşlarla beraber müşterilerimizin siber güvenlik alanındaki ihtiyaçlarını hızlı bir şekilde ele almayı hedefliyoruz. Anadolu’da büyümek 2021’de yakından takip ettiğimiz önceliklerimizden biri olacak.

Trend Micro olarak değişen tehditlere karşı her zaman hazırlıklı olmak adına tehdit aktörleri ile ilgili sürekli olarak dünya çapında araştırmalar yapıyor, çıkan sonuçları ve öngörülerimizi kullanıcılarımızla paylaşıyoruz. Teknoloji ile dönüşen iş dünyasında sürekli gelişen ve çeşitlenen siber tehditleri göz önüne alarak yenilikçi güvenlik çözümlerimizle gelecekte de müşterilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz.

Advertorial