'SGK borçları yapılandırılsın'

Ticaret Bakanlığı 2021 Yılı Bütçe görüşmelerinde söz alan MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Bakan Ruhsar Pekcan'a işletmelerin SGK borçlarının yapılandırılması talebini ve yatak sektörünün sorunları dile getirdi.

'SGK borçları yapılandırılsın'

Türkiye’de ticaret denilince akla ilk gelen şehrin Kayseri olduğunu dile getiren Ersoy, “Sayın Bakanım, alışverişin, sosyalleşmenin, ticaretin yapı taşları hâline gelmiş alışveriş merkezlerinin ve cadde mağazalarının kira sözleşmelerinde esneme yapılmaması esnafımızı zor durumda bırakmıştır. İş yeri kiralamalarında uygulanan stopaj oranı yüzde 20'den yüzde 10'a, yine iş yeri kiralamalarında uygulanan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmüş, bu uygulama kira ödeyen esnafımıza bir nebze olsun nefes aldırmıştı. Fakat bu oranların sıfıra çekilmesi mevcut durumda esnafımızın ortak beklentileri arasındadır. Pandemi sürecinin başlamasıyla birlikte belli kısıtlamalara tabi tutulan restoran, kafe gibi yiyecek-içecek hizmeti veren müesseselerimiz kısıtlamaların kalktığı dönemlerde dahi, insanların tedbir amaçlı tercih etmemesinden dolayı istenilen miktarda kazanç elde edememiş, satış anlamındaki istikrarlarını büyük ölçüde kaybetmişlerdir. Bu işletmelerimiz için prim ve kredi borçlarının ötelenmesi ve ötelenen vergi ve SGK borçlarının yeniden yapılandırılması iş dünyasının talepleri arasında yer almaktadır” diye konuştu.

Ersoy konuşmasında, “Kayseri'mizin ihracat anlamında en iddialı olduğu sektörlerden bir tanesi de şüphesiz yatak sektörüdür. Hâl böyle olunca maalesef, özellikle de bizim ihracat girdilerimizden rahatsız olan Amerika Birleşik Devletleri anti-damping vergisi adı altında ticari mobinglere başvurmaktadır. Son olarak ABD, sektöre yüzde 20,3 anti-damping vergisi kararı çıkarmıştır. Bu da özellikle 2021 Ocak ayı itibarıyla firmalarımızın ABD pazarından çekilmesi, dolayısıyla küçülmeye gitmesi ve istihdam kaybı yaşaması anlamına gelmektedir. Sizlerden talebimiz yatak sektöründeki ihracatın baltalanmaması için navlun desteği gibi adımların atılarak ihracatçı firmaların desteklenmesi ve pazardan çekilmesinin önlenmesidir” konularını da dile getirdi.

Ticaret Bakanlığı 2021 yılı bütçe görüşmelerinde konuşma yapan Ersoy, “Son olarak iktisadi ve idari bilimler fakültesi mezunu kardeşlerimiz gümrük memurlukları için sizlerden kadro beklemekteler. Uzun süredir Ticaret Bakanlığı tarafından alım yapılmamasıyla ilgili bölümlerden mezun kardeşlerimiz için bir istihdam sorunu meydana gelmiştir. Sizlerden beklentileri gümrük memurlukları için yeterli kadronun açılmasıdır” dedi. Kurumsal Haber