ŞAHRUH KÖPRÜSÜ'NÜ VALİLİK ONARACAK

TÜRKİYE'deki taş köprülerin en sağlamları, en görkemlisi ve büyüklükte 3.cüsü olarak bilinen 539 yıllık tarihi Şahruh köprüsünü Kayseri Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Kurulu kanalıyla ciddi bir onarımdan geçirecek.

ŞAHRUH KÖPRÜSÜ'NÜ  VALİLİK ONARACAK

Sarıoğlan’ın Karaözü mahallesi, Kızılırmak üzerinde kurulu tarihi köprünün Karayolları  ağı dışında bulunması, tarihi eser olarak kabul edilmesi nedeniyle onarımı ve bakımı konusunda yıllar yılıdır yaşanan soruna  Kayseri Valiliği el koydu.
 
26 Mart salı günü yasal prosüdürlerin tamamlanmasından sonra tarihi köprünün onarımı için ödenek ayrıldı. 
 
Karaözü’nün, Sarıoğlan’ın, Kayseri’nin değil Türkiye’nin bir dünya mirası olan tarihi değerin restorasyonu en son 2013 yılında yapılmasına karşın, Sarıoğlanlıların Şahruh köprüsüyle ilğili şikayetleri ve yüzeysel değil, kalıcı bir onarım istekleri  bitmiyordu. YİKOP tarafından alınan onarım kararı üzerine ilçe sakinleri  başta Vali Şehmus Günaydın olmak üzere Kayseri milletvekillerine teşekkür ederek, çalışmaların en kısa zamanda başlamasını arzuladıklarını söylediler.
 
 
ŞAHRUH KÖPRÜSÜ'NÜN TARİHÇESİ
 
 
Kayseri’nin Sarıoğlan ilçesi, Karaözü Mahallesi girişi, Kızılırmak üzerinde bulunan yöredeki tek geçit. Kayseri’nin kuzeyinde, şehre 80 kilometre uzaklıkta, Orta Anadolu’nun göç yolu üzerinde bulunuyor. 1480 yılında inşa edildi. 144,5 metre uzunluk, 5,6 metre genişlik, 11 metre yüksekliğe sahip, 8 kemerli. Muntazam kesme taşlardan yapılı. Ortada yüksek sivri bir kemer, onun yanında da gittikçe alçalan kemerlere sahip. Yanlardaki korkuluklar iyi bir durumda olduğu için günümüzde de kullanılıyor.
 
Türkiye’deki taş köprülerin en sağlamı, en görkemlisi ve büyüklükte üçüncüsü. Adını, Dulkadir Beyliği hükümdarı Alaüddevle Bey’in oğlu Şahruh Bey’den alır. Köprü, Karaözü ve çevre yerleşim yerleri açısından çok önemli. Uzun yıllar çevresinde faaliyet gösteren kum ocaklarından zaman içinde yıkılma tehlikesi geçirdi.
 
Eski köprü, Şahruh Köprüsü'nün Sivas’a doğru yaklaşık 500 metre yukarısında yer alıyor. Şu an yıkık olan eski köprüye ait olan köprü ayağı hala ayakta. Eski köprünün Bizanslılar tarafından üstü ahşap, altı taş ile yapılmış olduğu ve eskiden göç yolunun oradan geçtiği düşünülüyor. HM