POLAT'TAN İNDİRİM MÜJDESİ

Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Kayseri Bölge Başkanı İbrahim Polat, 'Petroldeki indirimler zararımıza da olsa devam etmesini istiyoruz. Bundan sonra da edecek' dedi.

POLAT'TAN İNDİRİM MÜJDESİ

Brent petrol uluslararası piyasalarda son dört ayın en düşük seviyelerini gördü. Son 2 haftadır büyük bir düşüş yaşayan Brent petrol 4 Temmuz’da 113 dolardan 100 dolara kadar düşerek adeta bir çöküş yaşamıştı. Brent petroldeki bu düşüşlerle birlikte akaryakıt fiyatlarında indirim haberleri de peş peşe gelmeye başladı. 

 

“Düşüşler devam edecek”

Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı aylardır süren Ukrayna’yı işgal girişimi, koronavirüs salgınının dünya genelinden kapanmalara rağmen tekrardan yükselişe geçmesi ve ABD 'de zirveleri gören enflasyonla birlikte Fed 'in tutumu küresel piyasaları alt üst etti. Yaşanan bu gelişmelerle birlikte mart ayından bu yana Brent petrol en düşük seviyeyi gördü. İndirimlerin devamlılığının şart olduğunu vurgulayan Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Kayseri Bölge Başkanı İbrahim Polat, “Bu indirimler bir nebze daha devam edecek. Ama döviz kur artışı devam ederse bu bir durağanlığa girer. Brent petrolle günlük oynamalar çok olmaya başladı. Yani yüzde 3-4 olmaya başladı. Hem düşüşler hem çıkışlar. Ama 16 lirayken düşüşe başlayınca Brentteki yüzde 20-30 otuz düşüş dövizdeki yüzde 15-17 artıştan dolayı tamamen yansımadı fiyatlara. Çünkü brent düştü. Ama döviz burada arttı. Aradaki ortalamayla birlikte oluyor. Yani Brent mesela o yüzde 30 düştü. Döviz yüzde 17 arttı. Yüzde 13’ün ham petrolü olduğu için bunun akaryakıt fiyatlarına yansıması yüzde 60 civarında olur. Yani yüzde on üçün yüzde yedisi gibisinden olur. Yani aritmetik ortalama bu şekilde devam ediyor. Düşüşler devam edecek gibi gözüküyor. Bugün de örneğin benzinde bir lira düşüş olacağı öngörülüyor.” ifadelerinde bulundu.

 

“İnsanlar araç kullanmaktan korkuyor”

Vatandaşın artık toplu taşıma araçlarını tercih ettiğini kaydeden Polat, “Biz istasyoncular olarak en az üç günlük yakıtımızı bulunduruyoruz istasyonlarımızda. Ve de müşterilerimize yok deme şansımız yok. Bu indirimlerin hepsi bize şu anda stoğumuzda bulunan kadar zarar veriyor. Ama bu indirimlerin devam etmesini de canı gönülden istiyoruz. Çünkü indirim devam eder. Ben bu ay tamamen zarar ederim ama vatandaş daha sonrasında daha çok kullanır aracını rahatlıkla. İnsanlar arabaya binemez oldu artık. Gerçekten binemez oldu. Fiyatlar çok mübalağa artık. Toplu taşımaya talep inanılmaz arttı. Yani Kayseri 'deki 350 bin  arabanın 200 bine yakını ticari. Zorunlu olanların haricinde diğer bireysel binişlerde yüzde 50 düşüş var. Bizim satışlarımızda yüzde 40 resmi bir düşüş var. Azaldı yani millet binemiyor. Gerçekten binemiyor, çok zorlanıyor. Ben bu fiyatların düşmesini istiyorum. Yani şahsım adına bu ay depodaki olandan zarar edersin ama daha sonrasında satışın artar. Millet rahat rahat dışarıya çıkar. Bizim yazın bugünlerinde satışlarımızın zirveye ulaşması lazımdı. Ama aksine bir düşüş var. O yüzden de milletin alım gücü zayıfladığı için de fiyat yüksek.  Ama biz fiyatların düşmesini istiyoruz. Biz hani zarar edelim. Bu ay zarar edelim. Önümüzdeki ay da zarar edelim. Düşüş olsun. Ama millet daha çok aracına binsin. Arabayla gezsin. Yani bir hafta sonu adam pikniğe gidecek ilk başta yakıt parasını düşünüyor. O yüzden yakıt tamamen insanların gözünü korkutan bir şey olmaya başladı. 1500-2000 liraya bir depo doluyor. Bu da gerçekten çok büyük bir oran. O yüzden yakıtların düşmesini vatandaşın da aracını rahatlıkla kullansın istiyoruz.” diye konuştu.

 

“Zarar da etsek indirimler devam etmeli”

Fiyatlardaki düşüşün bir süre sonra istasyon işletmelerince kâra dönüşeceğini söyleyen Başkan Polat, “İndirimler bizi devamlılığı olduğu müddetçe memnun ediyor elbette. Ama bunun belirli bir şekilde piyasa ortalaması içerisinde durması lazım. Biz çünkü biz yedi lirayken de bir lira kazanıyorduk  yirmi beş lirayken de 1 lira 20 kuruş kazanıyoruz. Maktu olarak kazandığımız için fiyatlar düşünce bizim kar marjımız da bir nebze daha artacaktır. Mesela bu ay, asgari ücrete zam geldi. Enerji fiyatları arttı. Nakliye fiyatları arttı. Fiyatlarda düşüş olduğunda bizim karımıza olacağını düşünüyorum. Vatandaş için de böyle olması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

 

“LPG piyasası bizden farklı”

LPG piyasasının petrol piyasasından farklı olduğunu aktaran Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PÜİS) Kayseri Bölge Başkanı İbrahim Polat, “Petrol düşerken LPG 'ye zam geliyor bunun nedeni soruyorlar bize. Bununla ilgili de şunu söyleyebilirim. LPG piyasası tamamen farklı bir piyasa. LPG tamamen dövize endekslidir. Ve de ay içerisinde döviz ortalaması alındığı için bu fiyat artışları olur. Yani bir ay içerisinde ortalama nedir mesela? Ay sonu bunların komisyonu kurulur. Mesela akaryakıt brent petrol fiyatı, OPEC ülkeleriyle akşam saat onda açıklanıyor ya. Bunlar da haftalık olağan toplantılarla açılır. Yüzde beşle döviz aşmadıysa ondan sonra bir zam falan olmaz. Ama yüzde beşten daha fazla olduğu için artış bu fiyatlarımıza yansıdı. Onlar haftalık toplanırlar. Yani haftalık piyasa belirlenir. O yüzden dövize endeksli.” ifadelerini kullandı.

 

>>Selma Kösedağ