Panik yok Stok var!

Tarım Kredi Kooperatifleri marketlerinde ayçiçek yağı reyonlarında yazan 'ayçiçek yağı satışlarımız 1 adet ile sınırlıdır' ibaresi vatandaşlar tarafından tepki çekti. Özellikle sosyal medyada yapılan yorumlarda yaşanan ekonomik sıkıntılar ile geçmişte yaşanan tüp kuyrukları üzerinden eleştiriler yapıldı. Tarım Kooperatif AŞ. Genel Müdürü Bayram Ali Yıldırım, Anadolu Haber'e yaptığı açıklamada, insanların panik halinde, normal zamandan farklı hareket ettiğini belirterek, 'stoklarımızda hiçbir sıkıntı yok. Panik yapmayın' dedi.

Panik yok Stok var!

Amacımız; herkes faydalanabilsin

Tarım Kooperatif AŞ. Genel Müdürü Bayram Ali Yıldırım, ayçiçek yağı satışının yalnızca bir adet ile sınırlı oluşunu, “Marketlerimizde fiyatlar birçok rekabetçi kuruluşa göre çok iyi. Dolayısıyla toptancılar, spotçular, otel, restoran gibi çok ürün tüketen kuruluşlar fiyatlar çok iyi olduğu için marketteki tüm ürünleri alıp gidiyorlar.  Bu durumda da perakendeci müşteriye ürün kalmıyor.  Biz, burada yaşanan haksızlığı önlemek adına böyle bir yola başvurduk.  Amacımız herkes faydalanabilsin” diye açıkladı. 

“Tüm ürünler köylümüzün emeği”

Tedarik ve stok noktasında herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını belirten Bayram Ali Yıldırım, hasat sezonunda her ürünü yeteri kadar köylüden aldıklarını ifade etti. Yıldırm, yurt dışından hiçbir şekilde ithal hammadde almadıklarını belirterek, “Marketimizde satılan tüm ürünler kendi köylü ve çiftçimizin ürünleri, emekleri. Biz direkt bütçesini alıp piyasaya arz ediyoruz” dedi.

Bayram Ali Yıldırım, özellikle ayçiçek yağında stoklarda arz talep dengesizliği olmadığını savunarak, “Biz zaten hasat döneminde köylüden, çiftçiden almamız gereken ürünü alıyoruz.  Örneğin biz bu sene 100-150 bin ton ay çekirdeği aldık. Stoklarımız yeterli. Yeterli çekirdeğimiz var.” şeklinde konuştu.  

Vatandaşlar panik halinde!

Yıldırım, vatandaşında yaşanan ekonomik koşullar ve her ürüne gelen sürekli zamlar karşısında panik olduklarını vurgulayarak, “Vatandaş aslında biraz panik yapmış durumda. İnsanlar normal zamanda bir teneke aldığı yağı, şu anda üç dört teneke, beş teneke alıyorlar. Burada toptancıların aldığına ihtimal vermek istemiyorum ama bazen de birileri toptan alıma izin vermediğimiz için ailesinin bir kısım fertlerini mağazalara göndererek fazla mal almak istiyor. Biz onlara engel olmak istiyoruz. Yoksa bizim son derece stoklarımız yeterli” ifadelerinde bulundu.

‘Tekrar zam gelecek mi?’ korkusu var

Tüm dünyada ve Türkiye’de pandemi nedeniyle gıda arzında sıkıntı yaşandığına da sözlerine ekleyen Yıldırım, “İnsanlar normal zamandaki müşteri davranışıyla hareket etmiyorlar.  Müşteriler biraz daha acımasız. ‘Tekrar zam gelecek mi?’ korkusu var.  Uygun fiyatlardan dolayı perakende müşterilerin de öyle bir talebi var.  Bence panik yapmalarına gerek yok. Gerek dünyada gerek Türkiye'de şu anda gıda stokları her zamankinden çok daha yüksek. Sadece bu pandemiden dolayı bir gıda arzında sıkıntı var. Mayıs, nisan, ayları gibi;  pandemi biterse stoklanan gıdalar öteye arz edilir ve fiyatlar ucuzlar.  Ondan sonra fiyatlar da ucuzlar” dedi.

25 büyük markete karşı biz varız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 5 büyük market zincirine savaş başlatması ile Türkiye’nin her yanında yaygınlaşmaya başlayan Kooperatif Marketleri ’ne halkın yoğun ilgi gösterdiğini belirten Yıldırım, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 “Eskiden de bizim kemik bir müşteri portföyümüz vardı. Bizi bilen müşteriler çok fazla geliyordu. Cumhurbaşkanının Tarım Marketlerini 5 büyük markete karşı yaygınlaştırması ve mağazamıza giderek alışveriş yapması bize talebi birden bire artırdı. Ama biz hazırlıklıydık zaten.  Biz normalde Cumhurbaşkanı'nın söylediği gibi yedi yüz tane mağazaya bu yılsonunda; martın sonunda da bin tane mağazaya ulaşacağız. Ona göre de zaten çiftçiden, köyden ham madde aldık ve stoklarımıza koyduk. Kayseri’de de şu an itibariyle 15 tane marketimiz var yılsonuna kadar da açmaya devam edeceğiz.”

Haber: Dilek Bayram

Foto: Muhammed Kösedağ