'Pandemide son viraj'

Türkiye pandemi ile mücadele kapsamında maske çıkarmaya hazırlanırken, Kayseri hala 5. dalganın etkisinde. İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, 'Pandeminin son virajında olma ihtimalimiz yüksek ama son aşamayı biraz sıkıntılı atlatacağız gibi görünüyor' dedi.

'Pandemide son viraj'

İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, Anadolu Haber’e Kayseri’de pandeminin gidişatı ve yaşanan süreç hakkında bilgi verdi. Ali Ramazan Benli, pandeminin beşinci dalgasında Kayseri’de yüksek vaka sayılarının devam etmekte olduğunu bildirerek, “ Her ne kadar bizim hastane yatışlarımızda, önceki dalgalarda olduğu gibi yansıma olmasa da hastaneye yatışlarımızda günbegün artmakta. Özellikle yoğun bakımlarda sıkışacağız gibi duruyor önümüzdeki günlerde” diye konuştu.

Aşı dönemini başarıyla aşmamız gerekiyor

Pandemide aşı döneminde olunduğunu hatırlatan Benli, “Bu dönemi kazasız hasarsız atlatmamız gerekiyor. Şu anda pandemi de aşı dönemindeyiz.  Özellikle son 6 ayda aşı olmamış, yani rapel aşısını yaptırmamış kişilerin mutlaka aşılanmasını istiyoruz. Şehir Hastanesi’nde Türkovac aşısını yapıyoruz. Bizim aşı dönemini başarıyla aşmamız gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

Pandeminin son virajındayız

Benli, kovid pandemisinin bitmek üzere olduğunu müjdelerken, “Pandeminin son virajında olma ihtimalimiz yüksek ama son aşamayı biraz sıkıntılı atlatacağız gibi görünüyor. İl olarak da planlamalarımızı yaptık.  Önümüze umutla bakmamız gerekiyor” dedi.

Bir hafta daha pik devam edecek

Bir hafta daha 5. dalganın süreceğine değinin Benli konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“İstanbul’a göre konuşursak, biz İstanbul’u hem yükselişte hem de düşüşte 2-3 hafta geriden takip ediyoruz. Muhtemel biz bu hafta sonundan itibaren düşüşe geçeriz. Vaka sayılarında düşüş başladı ama henüz daha çok hissedilen bir düşüş sürecine girmedik.  Birde bizim 5’inci dalgayı yaşamamız okulların açılmasına denk geldi. Sonuçta bununda yayılım da etkili olduğunu düşünüyoruz. Ondan dolayı biz bir hafta daha bu süreci çekeceğiz gibi duruyor.”

Maskeler çıkıyor mu?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın gelecek hafta maskelerin durumu ile ilgilide açıklama yapacağını duyuran Benli, “Toplumda belli bir noktada emisyon sağlarsanız bu kişisel koruyucu ekipmanların kullanılmasından daha önemli. Onun için aşı döneminde olduğunu söylüyoruz sık sık. Pandemi de biz şu anda mutlaka ve mutlaka aşılarımızı yaptırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.

2 doz sinovak olanların tamamen korumasız

2 doz sinovak aşısı olanların tamamen korumasız olduğunu belirten Benli, “Bizim sistemde gördüğümüz şu an üzülerek belirtmek istiyorum. Kaybettiğimiz insanlar genelde 65 yaş üstü dediğimiz grup ve bunlarda çift sinovak aşısı yaptıranlar; diyabet, hipertansiyon, obezite gibi rahatsızlıkları olanlar ve kanser hastaları. Özellikle ölümlerde kovite bağlı bu hastalıkları görmekteyiz. Özellikle bu tarz hastalığı olanların mutlaka son 6 aya kadar aşılarını olması gerekiyor.  Mutlaka çift doz sinovaktan sonra biontak ya da çift doz biontekten sonra Turkovak rapellerini yaptırsınlar” ifadelerinde bulundu.

Aşılanma çok düşük

Kayseri’de de aşılanma oranının çok düştüğünün altını çizen Benli, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Pandeminin bayında ileri yaş grubuna ve sağlıkçılardan başlamıştık aşı yapmaya. 2 doz sinovakta kalanlar şu anda korumasız olduğunun bilinmesini isterim.  Kayseri’de aşı düştü. İlk zamanlardaki günlük yaptığımız aşı sayıları 20 binleri hatta 30 binleri geçmişti. Şu an günlük yaptığımız aşı sayısı 3 binlerde. Yani belli bir doygunluğa da ulaştı. Şuan siz 3. Dozu olacaksınız örneğin, diğer insanlar çoktan yaptırmış. Bu yüzden günlük yapılan aşı sayıları da düşmüş durumda. Aşılanma oranları yüzde 80’lerin üzerine çıktığı için aşı hızında yavaşlama var. Herkes mutlaka 6 ayda bir hatırlatıcı doz aşılarını mutlaka olsunlar.”

Türkovak Devlet Hastaneleri’ne geliyor

Benli, pazartesi gününden itibaren Türkovak’ın Devlet hastanelerinde de uygulanacağını söyleyerek, “Onunla ilgili ilk karar geldi. Çalışmaları yaptıktan sonra devlet hastanelerinde de başlayacağız. Aile Sağlığı Merkezleri de planlama dâhilinde. Şehir hastanelerinden başlayarak kademe kademe yayılacak aşı merkezleri.” dedi.

>>Dilek Bayram