Pandemi boyun ağrılarını tetikledi

Boyun sağlığıyla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Sena Tolu, pandemide hareketsiz geçirilen süre ve uzaktan çalışmayla birlikte bilgisayar başında geçirilen saatler artmasıyla boyun şikayetlerinde sıklık görüldüğünü söyledi.

Pandemi boyun ağrılarını tetikledi

Boyun düzleşmesini, boynun kendine özgü olan 'C ' biçimindeki duruşunu kaybetmesi olarak tanımlayan Tolu, "Sürekli olarak baş önde, omuzlar düşük ve kambur şekilde durmak düzleşmenin en büyük nedeni. En önemli belirtileri de, boyun hareketlerinde ağrı ve kısıtlılık, ellerde uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük hissi." dedi.

HAREKETSİZ YAŞAM TETİKLİYOR

Salgında hareketsiz geçirilen sürenin artması nedeniyle boyun şikayetlerinin de arttığını belirten Tolu, “Salgında günlük egzersizlerini yapmayan, hareketsiz bir yaşam tarzını sürdürenlerde boyun düzleşmesi riski artmıştır. Bilgisayar başında geçirilen uzun saatler nedeniyle, boyunda ağrı şikayetiyle gelen hasta sayısında artış olduğunu gözlemliyoruz. Başınızın gövdenize göre önde durduğunu ya da boyun kıvrımınızın kaybolduğunu düşünüyorsanız tedaviniz için vakit kaybetmeden bir fizik tedavi ve rehabilitasyon hekimine başvurmalısınız." diye konuştu.

TEK NEDENİ BOYUN FITIĞI DEĞİL

Boyun ağrısının her zaman boyun fıtığından kaynaklanmadığını aktaran Tolu, boyun düzleşmesinin boyun kaslarının spazmına neden olarak boyun ağrısına neden olduğunu, ağrının özellikle başın arkasına, omuz ve sırta doğru yayıldığını ve kişide devamlı gerginlik hissine neden olduğunu bildirdi.

SICAK UYGULAMA, MASAJ VE FİZİK TEDAVİ UYGULAMALARI KASLARIN GEVŞEMESİNİ SAĞLIYOR

Tolu, boyun düzleşmesinin en etkin tedavisinin ergonomi kurallarına uygun düzenlenmiş bir ortamda çalışmak ve düzenli egzersiz yapmak olduğunu belirterek, şunları kaydetti: “Ayrıca sıcak uygulama, masaj ve fizik tedavi uygulamaları kasları gevşeterek, kişide rahatlatıcı bir etki yaratabilir. Özellikle bilgisayar ve masa başında çalışıyorsanız 30 dakikada bir pozisyon değiştirin. Boynunuzu devamlı öne eğik veya aynı pozisyonda sabit tutmayın. Otururken sırtınızı düz tutun ve arkanıza yaslanın. Ağır eşyaları kaldırmayın, çekmeyin ve itmeyin. Taşıyacağınız yükleri eşit olarak her iki elinize paylaştırın.”

YUMUŞAK YASTIK DA ZARARLI

Doç. Dr. Tolu, çok yumuşak bir yatak ve yastığın boyun düzleşmesine neden olabileceğini aktararak, “Yatak omurgayı düz bir hat üzerinde hizalayarak desteklemeli. Yastık ise hem yan hem de sırt üstü yatma halinde boynu düz bir hatta ve baş yüksekte kalmayacak şekilde, baş ve boyun kıvrımını desteklemelidir bu nedenle aşırı yüksek ya da alçak yastık kullanmayın.” ifadelerini kullandı.

AA