Pandemi bitti mi?

2 yıldır hayatımızın parçası haline gelen Covid-19 salgınında adım adım sona yaklaşılırken, İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli, Kayseri'de salgının son durumu hakkında bilgi verdi. Benli, 'Eskiden bir fabrikada görülen vaka sayılarına kadar düştük' dedi.

Pandemi bitti mi?

Eski yaşantımıza geri döndük

“Korona virüs pandemisi ne zaman son bulacak?”, “Eski yaşantımıza ne zaman geri döneceğiz?” gibi sorular salgın hayatımıza girdiği andan itibaren en çok duyduğumuz sözler. Geçen iki yıllık süreçte çok zorlu günlerden geçmiş olsak da tünelin ucundaki ışık artık görünüyor.  11 Nisan’da 6 bin 893 yeni vaka sayısı tespit edildi ve 28 kişi hayatını kaybetti. Maske kullanımı gibi gevşetilen tedbirlere son olarak 65 yaş üstü ve hamile devlet memurları için uygulanan pandemi kuralları Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kaldırıldı.

Pandemi bitmedi, dalga söndü

Ancak Çin’de yaşanan artış ise insanları tedirgin ediyor. İl Sağlık Müdürü Ali Ramazan Benli Anadolu Haber’e yaptığı açıklamada, pandemi tamamen bitti diyemeyiz ama dalga söndü. Tüm şehirdeki vaka sayısı, eskiden bir fabrikada görülen vaka sayısı kadar” dedi. Bundan sonra kapanma devrinin bittiğini de sözlerine ekleyen Benli, “ Turkovac’a ilk zamanlardaki gibi bir talep yok” ifadelinde bulundu.

Covid-19’da gelinen son durum hakkında bilgi veren Alı Ramazan Benl, “Henüz bitti diyemeyiz. Ama dalga söndü. Bunu söyleyebiliriz. Şu an itibariyle. Bitti demek için daha erken. Aslında bir hareketlilik var. Çin’de kapanma var. Tamamen bitti diyebilmek için dünyaya bakmak lazım” diye konuştu.

Benli, Çin’de ki gibi yeniden kapanmanın düşük ihtimal olduğunu söyledi. Maske kullanımı gibi gevşetilen tedbirlere son olarak 65 yaş üstü ve hamile devlet memurları için uygulanan pandemi kuralları Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kaldırıldı. Bu konu hakkında da görüş bildiren Benli, “Hamileler 24. hafta izne çıkıyordu, normalde 32 haftada izne çıkarlar. Yine 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan memurlarda uzaktan çalışıyordu. Onlar da görev yerlerine çağırıldılar artık. Böylece, devlet memurlarıyla ilgili düzenlemeler normale çevrilmiş oldu. Yani pandemi önlemleri dolayısıyla alınan kararlar Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklamasıyla son buldu.” İfadelerinde bulundu.  

Vaka rakamları çok düşük

Vaka sayılarında yaşanan düşüşlere de dikkat çeken Benli, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 “Şu an itibariyle Türkiye 'de bizim vaka sayılarımızı biliyorsunuz zaten Sayın Sağlık Bakanımız açıklıyor. Orada da ciddi bir düşüş var aslında. Daha önce bir fabrika, bir iş yerinde gördüğümüz rakamlara kadar düştük Kayseri 'de.  Dolayısıyla bizim şu an itibariyle dalga sönmüş vaziyette. Ama bu yok demek değil. Diğer taraftan da toplumun yüzde 90’ının üzerinde aşıya ulaşmış bir durumdayız. Ondan dolayı biraz daha rahatız ama eğer virüs fazla bir değişim sergileyecek olur ise ve aşı etkisizleşmiş olur ise o zaman tekrardan yeni bir aşı formatıyla girmek gerekebilir.”

Turkovac hakkında da bilgi veren Benli konuşmasını şu şekilde tamamladı:

“Turkovac’a ilk zamanlardaki gibi bir talep yok.  Aşı yaptırmak isteyenler  tüm aile sağlığı merkezlerimizde bu uygulatabilirler.”

>>Dilek Bayram