'Pandemi bireysel taşıt kullanımını artırdı'

Pandemide bireysel taşıt kullanımında artış yaşandığını belirten Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, 'HES kodu ile taşıma vatandaşımızın toplu taşımaya güven duymasını sağlayacak.' dedi.

'Pandemi bireysel taşıt kullanımını artırdı'

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Feyzullah Gündoğdu, HES kodu eşleştirmelerinin sona erdiğini hatırlatarak, eşleştirme yapmalarındaki temel amacın, filyasyon ekiplerinin işini kolaylaştırmak ve vatandaşın toplu taşımaya olan güvenini tekrar kazanmak olarak ifade etti.

YÜZDE 15 ARTTI

Pandemi sürecinde vatandaşın bulaş korkusu nedeniyle bireysel taşıt kullanımına kaydığını kaydeden Gündoğdu, Kayseri'de bireysel taşıt kullanımının yüzde 15 oranında arttığını ifade etti. Toplu taşımaya olan güvenin daha fazla zedelenmesinin önüne geçmek için HES kodu eşleştirmesinin önemli olduğunu dile getiren Gündoğdu, “HES kodu eşleştirmesinin ardından vatandaşların kartlarını okutmasıyla birlikte bu bilgiler bir veri tabanında toplanıyor. Bu veri tabanı da gerek Sağlık Bakanlığı ile gerekse İl Sağlık Müdürlüğü ile paylaşılıyor ve filyasyon ekiplerinin çalışmasında dahi kullanılıyor. Okutulan kart eğer uyarı veriyorsa kart kara listeye alınıyor ve kart sahibi toplu taşımayı kullanamıyor. Bu sayede toplu taşımada yoğunluk azaltılması ve güvenli alan oluşturulması hedefleniyor. Bu uygulamamızla biz vatandaşımıza toplu taşımanın güvenli olduğu mesajını vermek istiyoruz, güvenli alan oluşturmaya çalışıyoruz." diye konuştu

"HES UYGULAMASI YOLCUDA GÜVEN SAĞLIYOR"

Elektronik biletlere HES kodu eşleştirmesi yapılmasının, toplu taşımayı güvenilir hale getirdiğinin altını çizen Gündoğdu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Pandemi döneminde bulaş riski olduğu düşüncesiyle vatandaşlar toplu taşımayı daha az tercih etmiş olsa da, yolcu kapasitemiz yüzde 60'larda seyretti. Dolayısıyla bizim işletmeciler olarak yolcularımıza güvenli yolculuk ortamı sağlamamız ve bulaş korkusundan dolayı toplu taşıma araçlarına güven kaybeden yolcularımızı da geri kazanmamız gerekiyordu. HES kodu bize bu imkânı veriyor. Bakanlığın riskli olarak tanımladığı kişileri toplu taşıma araçlarına almayarak daha güvenli bir ortam sunmuş oluyoruz. Bu şekilde bir anlamda bir birimize olan güvenimizi tazeliyoruz. Yani benden sana zarar gelmez senden de bana gelmesin diyoruz." diye konuştu.

"TOPLU TAŞIMAYA GÜVENİ TEKRAR SAĞLAMALIYIZ"

Toplu taşımaya güvenin bu süreçte daha önemli hale geldiğinin altını çizen Gündoğdu, "Toplu Taşıma kullanımının azalıp bireysel araç kullanımının artması, trafik ve otopark problemine, hava kirliliğine, çevre problemlerine, hareketsiz yaşama bağlı olarak sağlık problemlerinin artmasına, obeziteye, otopark problemine, ekonomik problemlere, cari dengenin bozulmasina kadar bir çok soruna yol açıyor. Güveni geri kazanmak ve toplu taşımayı pandemi öncesi duruma ve daha iyi noktalara çıkarmak kent yaşamı için de, insanlık için de kritik öneme sahip. Bu konuda dikkatli davranmalıyız." ifadelerini kullandı.

Özel Haber Ekrem Nazlı