Palas'taki atıksu gideri pandemiye takıldı

Sarıoğlan ilçesi Palas Mahallesi'nde kokuya neden olan ve SİT alanı ilan edilen Tuzla Gölü'ne de zarar veren atıksu probleminin, yüklenici firmanın pandemi sürecini öne sürerek ihaleyi feshetme yönünde girişimde bulunması olduğu anlaşıldı.

Palas'taki atıksu gideri pandemiye takıldı

Palas Mahallesi muhtarı Yunus Bayazıt, gazetemize ulaşarak, alt yapı gideri probleminin hallolmamasından dolayı, atık suların mahalleyi rahatsız ettiği ve Tuzla Gölü’nün de yapısını bozduğunu ifade etmişti. Bayazıt, muhtar olduğu 2019 yılı Mart ayından bu yana söz konusu probleme çare aradıklarını, ancak bulamadıklarını belirtmişti. Edindiğimiz bilgiye göre, bölgede yapılacak olan alt yapı işinin aksamasının nedeninin KASKİ’deki herhangi bir ihmal olmadığı; ihaleyi alan firmanın, pandemi sürecini öne sürerek ihaleyi feshetme yönünde girişimde bulunması olduğu anlaşıldı.

Edindiğimiz bilgiye göre, Adıgüzel İnşaat, aldığı ihale üzerine, 23.06.2017 tarihinde bölgede gerekli çalışmalara başladı. O dönemden bu yana işin yüzde 42’sini tamamlayan firma, 18.01.2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 32. madde* kapsamındaki geçici 4. Maddeye istinaden fesih başvurusunda bulundu. Talebi değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanlığı, 29.07.2019 tarihli ‘feshi talebi için görüş yazısı’nda talebi kabul etmediğini beyan etti ve iş bitimi 01.05.2020 tarihine uzatıldı. Ardından, 02.04.2020 tarih ve 2020/5 sayılı Cumhurbaşkanı Genelgesi ile firma tekrar Kovid-19 pandemisi mücbir sebebiyle tekrar fesih başvurusunda bulundu. Şu anda firmanın fesih başvurusu Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından inceleniyor.

Fesih ile ilgili herhangi bir karar alınmadığı müddetçe, Palas Mahallesi’nde atık su gideriyle ilgili herhangi bir çalışma yapılamayacak.

*32. Madde. Girdi maliyetleriyle ilgili olan maddenin kapsamı şu şekilde:

31/8/2018 tarihinden önce 4734 sayılı Kanuna göre ihalesi yapılan (3 üncü maddesindeki istisnalar dâhil) ve bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla devam eden sözleşmeler, imalat girdilerinin fiyatlarında beklenmeyen artışlar meydana gelmesi nedeniyle, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması kaydıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak idarenin onayına bağlı olarak feshedilip tasfiye edilebilir veya devredilebilir. Bu durumda devir alacaklarda ilk ihaledeki şartlar, devir tarihi itibarıyla aranacak olup devirden veya fesihten kaynaklanan kısıtlama ve yaptırımlar uygulanmaz. Yüklenimi ortak girişim tarafından yürütülen sözleşmelerde ortaklar arasında devir veya hisse devirlerinde ilk ihaledeki yeterlik şartları aranmaz. Sözleşmesi feshedilen veya sözleşmeyi devreden yüklenicinin teminatı iade edilir. Bu fıkra kapsamında devredilen sözleşmeler ile bu fıkra kapsamına girmekle birlikte devredilmeyen sözleşmelerde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten sonraki 60 gün içinde yüklenicinin idareye yazılı olarak başvurması kaydıyla süre uzatımına ilişkin kısıtlama ve şartlara tabi olunmaksızın Hazine ve Maliye Bakanlığının görüşü alınarak idare tarafından süre uzatılabilir.

Sözleşmenin bu madde kapsamında feshedilerek tasfiye edilmesi veya devredilmesi durumunda yüklenici, fesih veya devir tarihine kadar gerçekleştirdiği imalatlar dışında idareden herhangi bir hak talebinde bulunamaz. Yüklenici tarafından, işin idarece uygun görülecek can ve mal güvenliği ile yapı güvenliğine yönelik tedbirlerin alınması şarttır. Bu kapsamda düzenlenecek fesihnamelerden ve devredilecek sözleşmelerden damga vergisi alınmaz.”

Haber Merkezi