Özer: 'Ergenlik çağı savaş alanı gibidir'

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Nevzat Özer, çalkantılı ve fırtınalı ergenlik çağını, savaş alanı gibi tanımladı ve aileleri bu döneme dair bilinçli olmaya davet etti.

Özer: 'Ergenlik çağı savaş alanı gibidir'

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürü ve eğitimci-yazar Nevzat Özer, kız çocuklarda 11-13, erkek çocuklarda ise 13-15 yaşlar arasını tanımlayan ergenlik döneminin, çocuklar açısından hassas ve çalkantılı bir süreç olduğunu belirtti. Çocuğun bu dönemde yetişkin olmakla çocuk olmak arasında kaldığı için, çatışma yaşadığını kaydeden Özer, “Kısaca ergenlik çağı, savaş alanı gibidir. Her şey darmadağın ve karmakarışıktır. Coğrafya bilgilerimizden hatırlayacağımız üzere, İç Anadolu bölgesinde “kırkikindi” yağışları hakimdir. Bu yağışlar özellikle bahar aylarında düşer. Günlük güneşlik hava aniden kararır, gök olağanca şiddetiyle gürler ve yağmurlar olağanca şiddetiyle yağar. Dereler, özler dolup taşar. Sular, önünde ne varsa alır götürür. Bir saat sonra o kızgın gök sesini kesmiş, yağmur dinmiş ve güneş parlamaya başlamıştır. Yani bir ferahlama, bir sükûnet oluşmuştur. Ergenlik çağı da böyledir. Birden kabarmalar, coşmalar, sakinlemeler… Bu duyguların yaşanacağı en tatlı zamanlar, işte bu zamanlar olacaktır zaten. Yaşın vermiş olduğu coşkunun, toplum tarafından hoş görülen dönemi de bu zamanlardır.” diye konuştu.

"AİLELER BİLİNÇLİ DAVRANMALI"

Çocukların bu dönemde fiziksel görünümleri bakımından oldukça hassas olduğunu belirten Özer, aileleri ergenlik döneminde dikkatli davranmaya çağırdı. Özer, “Ergenlik çağlarının sağlıklı geçmesinde en önemli etkenlerden biri de ailelerin bu konuda bilinçlenmeleridir. Ergenlik çağında bir takım fizyolojik ve psikolojik değişmeleri ergen birey, eski usulle komşu Fatma Teyze’den, arkadaşından ya da bu konuda bilgisi olmayan insanlardan öğrenmemeli. Eğer ebeveyn olarak bu konuda bilginiz yoksa okullardaki rehberlik servisinden ya da uzmanlardan bilgi almakta yarar vardır.” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi