'Okullar en korunaklı alanlarımız'

Kayseri'de 2 Mart'tan itibaren salgın tedbirleri altında başlayan eğitim-öğretim sürecinde hiçbir aksama yaşanmadığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, 'Okullarımız şu anda en korunaklı alanlarımızdan biri.' dedi.

'Okullar en korunaklı alanlarımız'

184 BİN ÖĞRENCİ YÜZ YÜZE EĞİTİME BAŞLADI

İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz Çandıroğlu, 2 Mart'ta bazı sınıflarda, 15 Nisan'da da seyrek nüfuslu yerleşim yerlerinde (köy) başlayan yüz yüze eğitim süreciyle ilgili gazetemize değerlendirmede bulundu. İlde, 184 bin öğrencinin yüz yüze eğitime başladığını belirten Çandıroğlu, "İlimizde anadokulu, anasınıfları, ilkokulların tamamı, 8 ve 12'nci sınıflar, 2 Mart'tan itibaren yüz yüze eğitime başladı. Nisan 15'ten itibaren de; eski köy, şimdi seyrek nüfus dediğimiz yerleşim yerlerinde, liseler haricindeki tüm okullarda yüz yüze eğitim başladı. Seyrek nüfuslu yerlerde eğitim pandemi öncesindeki gibi devam ederken, şehir merkezinde haftada iki gün yüz yüze eğitim yapılıyor, diğer günlerde uzaktan eğitim sürüyor. Meslek liselerimizde de uygulamalı derslerin tamamı yüz yüze yapılırken, kültür dersleri uzaktan alınıyor. Bu kapsamda 144 bin öğrencimiz uzaktan eğitime devam ederken, 184 bin civarında öğrencimiz de yüz yüze eğitime geçmiş oldu." diye konuştu.

"TEDBİR KONUSUNDA SIKINTIMIZ YOK"

Yüz yüze eğitimin başlamasıyla okullarda bir dizi tedbir alındığını belirten Çandıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Okullarımızda gerektiği kadar temizlik malzememiz ve maskemiz bulunuyor ve koordinasyon konusunda da çalışmalar aksamadan devam ediyor. Okullar şu anda en korunaklı alanlarımızdan biri. Çocuklarımız okulda belli bir disiplin içerisinde hareket ediyor ama aynı çocuklarımızın okul dışına ne şekilde hareket ettiğini elbette bilemiyoruz. Bu yönüyle okullarımızın salgınla alakalı sürece olumlu bir katkısı olacağını düşünüyorum."

2 TEMMUZ'A KADAR TATİL YOK

Bu şekildeki eğitime 2 Temmuz'a kadar ara verilmeden devam edileceğinin altını çizen Çandıroğlu, "2 Temmuz'a kadar tatil olmadan, eğitim-öğretim süreci devam edecek. Turuncu ve kırmızı ile işaretlenmiş illerde, Kayseri'de şu anda uyguladığımız sistem uygulanıyor. Ancak ilimiz sarıya ya da maviye geçerse İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla yüz yüze eğitim günlerinin sayısı artırılabilir." dedi.

9 BİN 130 TABLET DAĞITILDI

Uzaktan eğitim sürecinde, özellikle seyrek nüfuslu yerleşim yerlerinde internetle ilgili yaşanan sıkıntıların, yüz yüze eğitime geçilmesiyle sona erdiğini belirten Çandıroğlu, bu zamana kadar Kayseri'de 9 bin 130 tablet dağıtıldığını söyledi. Çandıroğlu, ayrıca, sınav grupları diye tabir edilen 8 ve 12'nci sınıflar ile ilkokullar öncelikli olmak üzere 125 bin öğrenciye de 'destekleme kitabı' dağıtıldığı bilgisini verdi.

"VELİLER ENDİŞELENMESİN"

Bazı velilerin, uzaktan eğitimle ilgili olarak endişe içinde olduğunu dile getiren Çandıroğlu, bu şekilde bir endişeye mahal olmadığını belirterek şunları söyledi: "Bu yılı gözden çıkarmak diye bir düşünce olursa, başta öğretmen arkadaşlarımızın emeğine haksızlık etmiş oluruz. Elbette, eğitim duygusal bir süreçtir. Yüz yüze eğitimin olmadığı bir yerde bunun gerçekleşmesi pek mümkün değildir ama bu, uzaktan eğitimde hiç eğitim verilmiyor anlamına gelmez. Öte yandan, normal eğitimde de bir sınıfta 30 öğrenci varsa hepsi de aynı motivasyonla bu dersi dinlemiyordu zaten. Elbette uzaktan eğitimin çocuklarımızın motivasyonunda olumsuz etkisi vardır, fakat öğrenciyi sınıfa aldığımız zaman da motivasyonu tavan yapmıyor. Uzaktan eğitim de sanal bir sınıf ortamı neticede. Öğretmen sınıfta öğrenciye ne veriyorsa sanal sınıfta da onu veriyor. Gerçek sınıfta da, sanal sınıfta da herkes talibi mucibince; ne kadar neye talip olursa öğretmen arkadaşlarımızdan o kadarını alıyor. Ayrıca, uzaktan eğitimin avantajları, eğitim camiasına kazandırdığı bir takım beceriler de var. Bugün, dijital yeterliliğimizi üst seviyeye çıkardık. Dolayısıyla velilerimiz endişelenmesin. İlimizde de bu anlamda sıkıntı addedebileceğimiz bir durum yok, burada da öğretmen arkadaşlarımızın gayreti çok büyük. Bu süreçte sağlıkçılardan sonra en çok takdiri öğretmen arkadaşlarımız hak ediyor. Kendilerine teşekkür ediyorum."

LİSELERDE SINAVLAR BAŞLADI

Liselilerde de sınavların yapılmaya başlandığını belirten Çandıroğlu, "Sosyal medyadan lise öğrencilerimiz bir çalışma yürüttü ancak ders görmedik diye bir şey yok. Bütün öğretmen arkadaşlarımız, eğitim takviminin başladığı ilk günden bu yana vermesi gereken, anlatması gereken neyse bunları anlatıldı. Liselilerin sınavları 8 Mart'ta başladı ve önümüzdeki hafta sonuna kadar devam edecek. Okullarımız kendi planları doğrultusunda bu sınavları gerçekleştiriyor." dedi.

"RE'SEN ATAMA TAKVİMİ SONA ERDİ"

Çandıroğlu, eğitim sendikalarının re'sen atamalarla ilgili serzenişlerine dair ise şunları söyledi: "Re'sen atamayla ilgili takvim tamamlandı. Durumundan hoşnut olmayıp mahkemeye giden arkadaşlar var. Bu da en doğal hakları. Buna da bir şey diyemeyiz. Re'sen atama takvimi şu anda bizim için bitti."

Selma Kara